TANAP 21 ile İş Kapısı Açacak

Yıldız, basın mensuplarına TANAP'a ilişkin çalışmaları anlattı. TANAP'ın kamulaştırılmasının Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını anımsatan Yıldız, Türkiye'nin 2018 yılında büyümeyi karşılayacak doğal gaz tedariki açısından projenin önemli olduğuna işaret etti.

28.02.2014
  • Paylaş

Projede, doğal gaz akışının kademeli olarak artırılacağını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye, geçecek TANAP boru hattından 6 milyar metreküplük doğal gaz tedarikini öngörüyor. Doğal gazın çok daha fazla kullanıldığı Eskişehir ve Trakya bölgelerine çıkış yapacağımız TANAP boru hattında, iki tane şapkamız var: bir taşıyıcı, iki tüketici. Tüketim noktalarında sattığımız, BOTAŞ'tan kar elde edeceğimiz yapı, aynı zamanda TANAP'ın ortakları olarak da bulunacağız.

Buradaki hissemizi yüzde 30'lara kadar çıkartacağımızı söylemiştik. Bununla alakalı hissedarlık devir sözleşmesini inşallah mart ayı sonuna, nisan ayı ortalarına kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Azerbaycan ile, Azeri kardeşlerimizle... Tabii ki Gürcistan'dan geçecek. Bu projenin ortaklarından BP ile, onların da yüzde 12'lik hissesi olacak TANAP'ta, dün bölge başkanlarıyla benzer görüşmeler yaptık."

TANAP için hem kamulaştırma hem de boru tedarik çalışmalarının hızlandırıldığını anlatan Yıldız, hatta kullanılacak borular konusunda 18 firmanın yeterlilik aldığını, bunların 6'sının yerli firma olduğunu kaydetti. Bakan Yıldız, "Bunu son derece önemli buluyoruz. Çünkü yaklaşık 1800 kilometrelik bu hatta hemen hemen 2 milyon tona yakın boru kullanılacak. Bu boruların yerli imalatla yapılmasını son derece önemsiyoruz. Çünkü bunların geçeceği illerdeki istihdamı ve birçok inşaat alanını inşallah oluşturmuş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

"TOPLAM YATIRIM TUTARI 45 MİLYAR DOLAR"

Bakan Yıldız, TANAP'ın geçeceği illeri sıralarken, "Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinden önemli bir değişiklik olmazsa TANAP boru hattı geçecek. Bu saydığım illerde inşallah önümüzdeki yıllarda, 2015'ten itibaren de ciddi bir şantiye faaliyetini görmüş olacağız" diye konuştu.

TANAP'ın bu illerdeki istihdamı çok ciddi oranda destekleyeceğini dile getiren Yıldız, proje kapsamında yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Üretim alanlarına yatırımın 4 yılda 30 milyar dolara yakın olacağına dikkati çeken Yıldız, İtalya'nın sonuna kadar gidecek bu boru hattı için toplamda 45 milyar dolarlık yatırım yapılacağını bildirdi.

Kamulaştırma için belli bir fon ayrıldığını da belirten Yıldız, "Kamulaştırmaları BOTAŞ yapacak, finansmanını, para tedarikini de proje şirketi yapacak. Onun için BOTAŞ'ın bu manada cebinden müstakil bir kamulaştırma bedeli çıkmış olmayacak" dedi.