Basın Açıklaması - Akkuyu Nükleer Santral Projesi

Son günlerde bazı basın ve yayın organlarında “Akkuyu Nükleer Santral Projesine” ilişkin spekülatif haberler yer almıştır.

10.10.2015
  • Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Ali Rıza ALABOYUN, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duymuştur.

“2010 yılında Akkuyu Nükleer Santral Projesine ilişkin Rusya Federasyonu ile hükümetlerarası anlaşma imzalanmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmıştır.

Aynı yıl, proje şirketi (Akkuyu Nükleer A.Ş.) kurulmuş ve nükleer santralin kurulacağı saha 2011 yılında söz konusu şirkete tahsis edilmiştir.

2013 yılında nükleer santralin yapılacağı bölge, Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmiştir.

Aralık 2014’te Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin ÇED olumlu kararı alınmış ve akabinde Akkuyu Nükleer A.Ş tarafından TAEK’e (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) onaylanmak üzere saha parametreleri raporu sunulmuştur.

Temmuz 2014’te Akkuyu Nükleer A.Ş ile TETAŞ (Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş) arasında “Elektrik Satın Alma Anlaşmasına” ilişkin temel prensiplerde anlaşma sağlanmıştır.

Buna mütakip Nisan 2015’te liman ve deniz yapıları temeli atılmıştır. 2015 yılında EPDK’dan Elektrik Üretim Ön Lisansı alınmıştır. Nükleer santralin İnşaat lisansı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

“Akkuyu Nükleer Santral Projesi”; %100 Rus sermayeli projedir. Rusya tarafından projenin başlangıcından bu yana ülkemize 3 Milyar ABD Doları sermaye transferi sağlanmıştır.

Bu proje kapsamında nükleer mühendislik eğitimi almak üzere bugüne kadar Rusya’ya 317 öğrenci gönderilmiştir.

Proje ile ilgili Türkiye ve Rusya arasında herhangi bir sorun yoktur ve proje planlandığı şekilde devam etmektedir. Bu konuda Bakanlığımız ile projeyi üstlenen ‘Akkuyu Nükleer A.Ş.’ uyum içinde çalışmaktadır.”

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.