Bakan Alaboyun Kırşehir Geycek Rüzgar Enerji Santrali’nde İncelemelerde Bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Mucur ilçesindeki Polat Enerji Mucur Geycek Rüzgar Enerji Santrali'de incelemelerde bulunan Alaboyun, yetkililerden çalışmalar hakkında brifing aldı.

26.10.2015
  • Paylaş

İncelemenin ardından açıklama yapan Bakan Alaboyun buradaki tesiste 150 megavatlık bir rüzgar tribünü bulunduğunu belirtti. Çok rüzgar alan bu bölgede büyük bir tesis kuranlara teşekkür eden Alaboyun, rüzgar enerjisi üreten her tesisin dışarıya ve doğalgaza bağımlılığı azalttığını vurguladı.
Önemli olanın yenilenebilir enerjiyi hayata geçirebilmek olduğuna dikkati çeken Alaboyun, şunları kaydetti:
"Türkiye'de bugüne kadar 4 bin megavatlık bir rüzgara dayalı yenilenebilir enerjimiz var. 2023 yılına kadar bunu 5 katına çıkartmak arzusundayız. Burada her bir kule ve dönen kanatlar 2 megavat gücünde. 20 bin megavat dediğimiz zaman bunun gibi 10 bin tane daha kuracağız demektir, bu onu gösteriyor. Büyük bir sektör, büyük bir altyapı, birikim ve kültür istiyor. Burada arkadaşlarımızdan da gerekli bilgileri aldık, çok teşekkür ediyoruz. Anadolu'nun ortasında rüzgarın bol olduğu bir yeri keşfetmişler, enerji üretiyorlar. Burası yerli ve yabancı ortaklığıyla yapılmış bir tesis."
Bakan Alaboyun, tesisin senede 245 bin ton karbondioksit emisyonunu önlediğine işaret ederek, küresel ısınmaya karşı bir tedbir olarak bunların çok önemli olduğunu vurguladı.
Devletin rüzgar ve güneşten enerji üretme işine bizzat girmediğini ve özel sektörü teşvik ettiğini anımsatan Alaboyun, "Özel sektörün yatırımını teşvik ettik. Özel sektörün enerjisini teşvik olarak alıyoruz. Bu tür tesisleri kulesi, kanadı ve jeneratörüyle kendileri Türkiye'de üretirlerse yüzde 50'ye yakın ilave bir teşvikimiz daha var. Böyle bir tesisi kuranlara, sermayesini buraya getirip gömenlere, istihdam sağlayanlara, çalışan mühendislere, herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Daha sonra Kırşehir Valisi Necati Şentürk'ü ziyaret eden Alaboyun, burada yaptığı konuşmada, ülkeyi seçime götürecek geçici bir hükümetin bakanı olduğunu, yeni oluşacak hükümete emaneti hayırlısıyla teslim etmeyi amaçladığını söyledi.
Alaboyun, 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar ya da koalisyon oluşmasını vatandaşların oylarının belirleyeceğini vurgularak, şöyle konuştu:
"Bu sürede elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki bu süreçte parlamento açık değil. Bizim de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak bekleyen bazı uluslararası anlaşmalarımız var. Onların Meclisten geçmesi gerekiyor. Bazı yönetmelik değişikliklerimiz oluyor. Şu an, sadece geçici görevde bulunuyoruz. Bizler bağımsız statüde bakan olarak atanmış arkadaşlarınızız. Milletvekilliği adaylığımız da yok. Nezaket çerçevesinde karşılayan milletvekillerimize de teşekkür ediyoruz. Bu, sadece bir nezaket ziyareti. Bazen bunu siyaset olarak yorumlayabilirler. Açıklamamda fayda var.
İktidar ya da muhalefet olsun, siyasetteki arkadaşların hepsinin hizmet yarışı içinde olduğuna inanıyoruz. Hizmet yarışı içinde de bizim tek isteğimiz vardır. 1 Kasım'da herkes sandığa gitsin, oyunu kullansın ve seviyeli bir siyaset olsun. Kavga ve dövüş olmasın. Önemli olan memleketimizde huzur olsun. İnşallah ülkemizde 1 Kasım'dan sonra huzur ve istikrar olur."

Doğalgaz fiyatları

Bir gazetecinin doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Alaboyun, sürekli doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağının sorulduğunu, bunu ancak piyasa şartlarının belirleyeceğini anlattı.
Kimsenin "Petrole zam yapılacak mı?" diye sormadığını ifade eden Alaboyun, şunları kaydetti:
"Petrole zam var mı, yok mu' diye nasıl sormuyorsanız, doğalgazı da sormayın. Piyasa belirlesin bunu. Şu an var mı? Fiyatlar çok düşük. Zam olacağını sanmıyorum, zam olacak bir ortam yok. 'Yapılır mı, yapılmaz mı' diye bunu tartışıp konuşmadık. Bize böyle bir taleple gelinmedi ama bu tür şeyleri piyasanın belirlemesi lazım. Çok politik kararlar verirsek, kurumları zarara uğratırız.
'Vatandaşın cebinden 5-10 lira az gitsin' dersek, kurumlarda zararlar olur. Piyasa şartlarının belirleyeceği emtialardan biridir doğalgaz. Elektrik piyasası da hakeza öyledir. Doğalgaza bağlı olarak elektrik üretiyoruz. Yeri geliyor, petrole bağlı üretiyoruz, yeri geliyor kömüre."