Türk Üretimi "Yüzen Santraller" Uğurlandı

Karadeniz Holding'in Gana Cumhuriyeti ve Endonezya için ürettiği "yüzen dev elektrik santralleri" bu ülkelere teslim edilmek üzere yola çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin, Karadeniz Holding'in ürettiği "yüzen dev elektrik santralleri"nden gurur duyduğunu söyledi.

27.10.2015
  • Paylaş

Bakan Alaboyun, Tuzla Sedef Tersanesi'nde düzenlenen Karadeniz Holding'in yeni enerji gemilerini uğurlama töreninde konuştu.
Elektrik üretmek üzere Gana'ya gidecek Karadeniz Powership Ayşegül Sultan ve Endonezya'ya gidecek Karadeniz Powership Zeynep Sultan gemilerinin Türkiye'yi gururlandırdığını ifade eden Alaboyun, Karadeniz Holding çalışanlarına katma değeri yüksek çalışmalarından ötürü teşekkür etti.
Gemilerin gelecekte daha fazla talep edileceğine işaret eden Alaboyun, "Devletseniz her vatandaşınıza enerji sağlamak durumundasınız. Enerji sağlamanın en uygun yolu da bugün burada gördüğümüz teknoloji sayesinde, mobil, taşınabilir enerji sayesinde... Karadeniz Holding gerçekten dünyada 1 numara olmayı hak etmiştir ve 1 numaradır" ifadelerini kulandı.
Türkiye'nin Afrika'nın gelişimine özel önem verdiğini aktaran Alaboyun, şunları kaydetti:
"Biz bu sene G20 zirvesine ev sahipliği ediyoruz. Bu kapsam içerisinde de enerji bakanlarını bir araya getirdik. Sahra altı Afrika ülkelerinin enerjiye erişimini konuştuk. O bölgede 1,3 milyar insan yaşıyor 900 milyonu enerjiye erişemiyor. Bugün Karadeniz Holding'in yapmış olduğu, mobil çözümlerle insanlara enerjiye erişim imkanı sağlamak. Biz Türk Hava Yolları (THY) ile modüler güneş enerjisi sistemlerini en azından 100-150 kilovatlık modüler enerji sistemlerimizi, sağlık sistemlerimizi oraya götürüp kurmak istiyoruz ki hem elektrik sağlansın hem de aşıların muhafaza edildiği Ebola hastalığının en büyük nedenlerinden biri olan o aşıları muhafaza edememe sorununu ortadan kaldıralım diye böyle bir çaba içerisindeyiz. Afrika'ya özel bir önem addediyoruz."

 

"Ayşegül Sultan gemisi 235 megavatlık bir güce sahip"

 

Alaboyun, Karadeniz Holding'in çalışmalarıyla dünyadaki stratejik iş kollarından birinde liderliği yakaladığını ifade etti. Beş yıl önce Gana'yı ziyaret ettiğini söyleyen Alaboyun, "Gana'daki gelişme potansiyelini gördüm, Gana Afrika'ya giriş kapısı olabilir. Bunun olmaması için hiçbir neden yok. Bunun altyapısı hazır görebildiğim kadarıyla, buradaki iş birliği de bunu gösteriyor" dedi.
Gana Cumhuriyeti'ne gidecek olan Ayşegül Sultan gemisinin 235 megavatlık bir güce, Endonezya'ya gidecek olan Zeynep Sultan gemisinin de 125 megavat güce sahip olduğunu belirten Alaboyun, gezdiği gemileri çok beğendiğini söyledi.
Gana Cumhuriyeti Enerji Bakanı Kwabena Donkor ise Türkiye ile iş birliklerini artırmak istediklerini ifade ederek, Türk şirketlerinin Gana'ya daha çok yatırım yapmasını istedi.

 

"Dünyanın tek enerji gemisi filosuna sahip şirketi Karadeniz Holding"

 

Karadeniz Holding Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Remzi Karadeniz de toplam 9 gemi ile dünyanın tek enerji gemisi filosuna sahip şirketi olduklarını kaydetti.
Karadeniz Holding üretimlerinin insanları mutlu edecek enerjiyi üretmek üzere tasarlandığını söyleyen Karadeniz, şöyle konuştu:
"Bugün burada yaratıcılığından, tasarımına, mühendisliğinden, inşasına kadar Türkiye'de üretilen iki enerji gemimizi Gana ve Endonezya'ya uğurlamanın heyecanını yaşıyoruz. Gemilerimiz gittikleri ülkelerde hastaneler, okullar, evler ve fabrikaları elektriğe kavuşturmakta, dost ülkelerimizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle Karpowership Projemizi, Dostluk Enerjisi (Power of Friendship) olarak da adlandırıyoruz. Sağladığımız elektriğin bu ülkelere refah, barış ve mutluluk getirmesini diliyor, projede emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı ve Sedef Tersanesi sahibi Metin Kalkavan da Karadeniz Holding'in Türk denizcilik sektörüne güç kattığını belirterek, projelerin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Ali Khan'ın da ilk kaynak töreni yapıldı

 

Konuşmaların ardından, tamamlandığında "dünyanın en büyük enerji gemisi" olacağı belirtilen Karadeniz Powership Orhan Ali Khan'ın da ilk kaynak töreni yapıldı. Bakan Alaboyun ve diğer ilgililer baretlerini takarak kaynak yaptı.
Törende aktarılan bilgilere göre, Karadeniz Powership Orhan Ali Khan, inşası sona erdiğinde, 460 megavat kapasitesi ve 300 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük enerji gemisi olacak. Geminin 2016'nın ikinci yarısı başında tamamlanması planlanıyor.
Törende daha sonra enerji gemilerinin uğurlanması dolayısıyla kurdele kesildi. Bakan Alaboyun ve diğer katılımcılar ile basın mensuplarına gezdirilen enerji gemilerinde, Karadeniz Holding yetkilileri tarafından Karadeniz Powership projesine ilişkin bilgi verildi.

 

Karadeniz Holding

 

Karadeniz Holding, 1948 yılından bu yana enerji başta olmak üzere finans, madencilik, gayrimenkul ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 10 ülkede yer alan şirket ve iştirakleri, 1.300 kişiyi aşan ekibiyle dünya enerji sektörünün lider oyuncuları arasında yer alma hedefini taşıyor. Karadeniz Powership'in filosuna şu anda inşa halinde ve hazırlık aşamasında olan 6.000 megavattan fazla kapasiteye sahip 20 enerji gemisi daha eklenmek üzere çalışmalar sürdürülüyor.

 

"Şu anda Rusya'yla doğalgaz konusunda tahkimdeyiz"

 

Bakan Alaboyun, uğurlama töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
BOTAŞ'ın, Gazprom Export ile imzaladığı Mavi Akım Anlaşması ile yılda 16 milyar metreküp ve Batı Hattı anlaşmasıyla da 4 milyar metreküp olmak üzere yılda 20 milyar metreküplük bir doğalgaz alımı yapıldığını hatırlatan Alaboyun, uluslararası anlaşmaların her iki tarafa da haklar verdiğini anlattı.
Alaboyun, şunları kaydetti:
"Alıcı ülkeye diyor ki, 'sen pahalı aldığına inanıyorsan tahkime gidersin' diyor. Satıcı ülkeye de diyor ki 'sen diğerlerinden daha ucuza sattığına inanıyorsan tahkime gidebilirsin'. Bir alıcı olarak fiyatların yüksek olduğunu iddia ediyoruz. İndirim istedik, bunu indirime Rus tarafından da mutabakat sağlandı ilk başta. Kontratın bize vermiş olduğu süre müzakereler bittiği halde içinde bu anlaşmalar imzalanmadı. Belli süre içinde bizim tahkime gitme zorunluluğumuz var, bu kontratlardan kaynaklanıyor. Gazprom'u tahkime götürdük. Muhtemelen bundan sonra da tahkim karar verecek.
Aslında son 11 aydır yoğun yazışmalar devam ediyordu fakat buna bir cevap alamadığımız için biz de bize kontrat tarafından verilen yasal süre içerisinde tahkime gittik. Yani şu anda Rusya'yla doğalgaz konusunda tahkimdeyiz."

 

"Rusya bizim için iyi bir tedarikçi"

 

Rusya ile geçmişte de buna benzer gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Alaboyun, uzlaşma sağlanması halinde sorunun çözüleceğini söyledi.
Doğalgaz kesintisi spekülasyonlarına mahal vermeyeceklerini belirten Alaboyun, Türkiye'nin fiyat konusunu tahkime götürmesinin doğal bir durum olduğunu dile getirerek, "Bu fiyattan alım yapmaya devam edeceğiz. Tahkimi kazandıktan sonra geriye bu paraların hepsini faiziyle cezasıyla ve saire tahsil edilecek. Şu an anlaşmalarımız çerçevesinde Rusya'dan 2021 yılına kadar Batı Hattı'ndan ve 2026 yılına kadar da Mavi Hat'tan doğalgaz alımımız var. Burada hiçbir kesinti olmadı. Biz bir müşteriyiz, Rusya da bizim için iyi bir tedarikçi" diye konuştu.
Koza Holding'e kayyum atanmasıyla ilgili bir soru üzerine Alaboyun, "Yargının takdir ettiği bir karar, biz bunun dışındayız" ifadelerini kullandı.

 

"Saatlerden dolayı gecikenler varsa özür dileriz"

 

Kış saati uygulamasının ötelenmesinin seçim güvenliği için yapıldığını söyleyen Alaboyun, "Seçimlerin gün ışığı içerisinde yapılabilmesi ve sayımın da gündüz saatlerinde olabilmesi için yapıldı erteleme. Bu tedbir tamamen seçim güvenliği için yapıldı. Hava yolları, GSM operatörleri ve diyanete haber verildi. Sorunlar sadece akıllı telefonlarda yaşandı ama bundan dolayı da gecikenler varsa özür dileriz. Ama bu bizim seçime yönelik aldığımız bir karar" değerlendirmesini yaptı.
Seçimlerde enerji sorunlarını gidermek için helikopterli ekiplerle elektrik şebekelerine bakım yapılacağını yineleyen Alaboyun, "Sekizer kişilik iki grup oluşturduk trafo ve hat bakımları için" diye konuştu.

 

"Üçüncü nükleer santrali müsaade etsinler memleketim Aksaray'a yapayım"

 

Üçüncü nükleer santralin yeri için yapılan tartışmalara değinen Alaboyun, Akkuyu Nükleer Santrali'ne dahi henüz başlanmadığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Üçüncü santrali henüz planlıyoruz. Belki de 30 yıl sürecek bu… Dolayısıyla yer tespit için çalışmalar yapıyoruz. Niçin İğneada? Özellikle İstanbul'da enerjide tüketiliyor. Buralara, enerjinin yoğun tüketildiği hatlara yakın bir yerde biz santral yapmak zorundayız. Dolayısıyla yapılacak santralin Trakya Bölgesi'nde olması muhtemel.

Biz 3. nükleer santrali yapmakla ayıplı bir iş yapmıyoruz, kusur işlemiyoruz ki yerini saklayalım. Bu İğneada'da olabilir, başka bir yer de olabilir. Bu Türkiye'ye yapılacak, Yunan adalarına yapmayacağız bunu. Müsaade etsinler memleketim Aksaray'a yapayım ben bunu, hiç olmazsa iş ve istihdam orada sağlansın. ABD'de 99, Çin'de 30 nükleer santral var… 28 tanesi devam ediyor…"