Baraj ve Hidroelektrik Santrali Toplu Açılış Töreni

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı BeratAlbayrak, 99 baraj ve hidroelektrik santralinin toplu açılış töreninde, "Bu santraller enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmakta ve ekonomiye kaynak oluşturma noktasında da büyük anlam ifade etmektedir. Tabiatımıza zarar vermeden, çevreyi koruyarak ve daha da güzelleştirerek bu adımları atmak ve bu barajları yapıp santralleri açmak zorundayız" dedi.

14.01.2016
  • Paylaş

Bakan Albayrak, Arena Spor Salonu’nda, "Kamu - Özel Sektör Tarafından Tamamlanan 99 Baraj ve Hidroelektrik Santrali'nin Toplu Açılış Töreni"nde yaptığı konuşmada, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakların önemine değindi. Yerli ve yenilenebilir enerjinin arz güvenliği açısından vazgeçilmez olduğunu belirten Albayrak, şunları söyledi:
"2002'de ülkemizde elektrik tüketimi 132 milyar kilovat saatti. 2015 itibarıyla bu rakam yaklaşık iki katına ulaşarak 264 milyar kilovat saate ulaştı. Peki bu artışı biz özellikle Ak Parti iktidarı döneminde nasıl karşıladık? Özellike kurulu gücümüzü 32 bin megavattan bu yıl sonu itibarıyla 73 bin megavata çıkardık. Sanayi, tarım ve hizmet sektörümüz tüm diğer sektörlerimizle hızlı bir şekilde büyürken, kısacası ülkemiz hızlı bir şekilde büyürken, ihtiyaç duyduğu elektriği tüm kamu ve özel bu yatırımlarla karşılamayı başardı."

- "Enerji yatırımlarının büyümeye katkısı büyük"

Özel sektörün elektrik üretimindeki payının 2002'de yüzde 32 olduğunu hatırlatan Albayrak, bu oranın bugün yüzde 72'ye yükseldiğini söyledi. Enerji yatırımlarının ülkenin büyümesinde büyük katkılarının olduğunu dile getiren Bakan Albayrak, şöyle devam etti:
"Bu santraller aynı zamanda enerjide dışa bağımlılığımızı ve ekonomiye kaynak oluşturma noktasında da büyük anlam ifade etmektedir. Tabiatımıza zarar vermeden, çevreyi koruyarak ve daha da güzelleştirerek bu adımları atmak ve bu barajları yapıp, santralleri açmak zorundayız. Rüzgar, güneş, hidroelektrik, termik ve nükleer santrallerini yapmak durumundayız. Hem elektrik ihtiyacımızı karşılamak ve enerjide dışa bağımılılığımızı azaltmak için hem de kaynak çeşitliliği için bütün bu kaynaklarımızı kullanmak zorundayız. Önümüze hangi engeller çıkarılırsa çıkarılsın, ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz."
Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde büyük Türkiye hayalini gerçekleştirmek ve ülkeyi 2023, 2053, 2071 hedeflerine taşımak için bütün enerjileriyle çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.