Bakan Yıldız: "TANAP’a Türkmenistan Gazı da Katılabilir"

Bakan Yıldız Kafkasya Üniversiteler Birliği 4. Olağan Kongresi'nde

29.05.2014
  • Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) Türkmenistan gazının da dahil edilebileceğini, bununla ilgili müzakerelerin yürütüldüğünü belirtti.

Kongrede, dünyada çok ciddi enerji adaletsizliği yaşandığını, 1,4 milyar insanın henüz elektrikle tanışmadığını, 2,8 milyar insanın da hala eski yöntemlerle yemeğini pişirdiğini söyledi.

Bakan Yıldız, enerji ihtiyacının karşılanması için 2035 yılına kadar dünyada yaklaşık 17,9 trilyon dolarlık bir yatırım yapılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Türkiye'nin doğusundaki enerji kaynaklarının dünyadaki bütün enerji kaynaklarının yüzde 65'ini, batısındaki tüketicilerin ise toplam tüketimin yüzde 65'ini oluşturduğuna işaret eden Yıldız, Türkiye'nin coğrafyasının avantajlarını doğru projelerle kullanmak zorunda olduğunu belirtti.

AB ülkelerinin yürüttüğü son politik süreç ve bölgedeki enerji kaynaklarının buluşabileceği bir yapıyı gözlemlemek istediklerini vurgulayan Yıldız, ancak Ukrayna ve Kırım'la ilgili olayların bu konseptin tehdidi haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada İran, Irak, Suriye, Mısır, Libya gibi ülkelerde son dönemde yaşanan olayların daha dikkatli politikalar izlemeyi tavsiye ettiğini dile getiren Yıldız, "Bölge bir siyasi istikrarsızlık bölgesi haline gelmemelidir. Siyasi istikrar bütün sektör için başta gelmektedir" diye konuştu. 

Bu bölgenin üretimle sınırlı kalmayacağını aynı zamanda OECD ülkelerinden daha fazla tüketim yapar hale geleceğini dile getiren Yıldız, Ortadoğu' nun 2035' e kadar en büyük tüketiciler bölümüne geçmesinin beklendiğini belirtti.

Hazar'daki enerji kaynaklarının çok büyük bir güç olduğuna işaret eden Yıldız, TANAP' la Azeri gazının Avrupa'nın güneyine ulaştırılacağını anımsattı. Yıldız, "Bu boru hattına Türkmenistan gazı da katılabilir. Bununla alakalı müzakereler yürüyor" dedi.

Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Enerji sektörü olarak tarihi ve kültürel birliğimize olumlu katkılar koymaya devam edeceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımızı her geçen gün artırıyoruz. Çok zengin yer altı kaynakları var. Bu kaynakları bütün bölgemize yaymak durumundayız. Tüketimi çok olan petrol ve doğalgazı az ülkeler var, tüketimi az  petrolü ve doğal gazı çok ülkeler var. O yüzden yalnızca ekonomilerimizi değil, kültürel ve tarihi bağlarımızı bu bölgede globalleştireceğiz."

Sorular

Doğal gaza haziran ayında zam olup olmayacağı sorusu üzerine Yıldız, "Haziran ayında da Mayıs fiyatlarıyla devam edeceğiz, herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir" dedi.

Maden ocaklarına yönelik denetimlere ilişkin soruları da yanıtlayan Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri tarafından kazanın yaşandığı Eynez ve bu şirkete ait diğer 2 maden ocağında denetimler yapıldığını söyledi. Yıldız, kazadan sonra bir üretimin söz konusu olmadığını, diğer ocaklardaki faaliyetlerin de durdurulduğunu belirtti.

Bunun üretimin durması anlamına geldiğini ifade eden Yıldız, eksiklerin giderilmesinin ardından yapılacak teftişte ocaklardaki şartlar uygun bulunursa üretimin başlayacağını dile getirdi. 

Eynez'le ilgili hem adli hem de bakanlıklar tarafından yürütülen idari soruşturmalar bulunduğunu anımsatan Yıldız, savcıların da gereken çalışmaları yaptığını belirtti.

İdari olarak madencilikle, kömür faaliyetleriyle ilgili Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunumun ardından Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan'ın bir talimatı olduğunu ifade eden Yıldız, sendikalar, akademisyenler, bütün paydaşlar, özel sektör ve kamu, özellikle yurt dışıyla beraber toplantılara başladıklarını bildirdi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu arada eklememiz gereken neler var? İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda ne tür noktaların ön planda bulundurulmasıyla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Bu eksikler tamamlanıncaya kadar üretimin yapılması söz konusu değildir. Eksikler ne zaman tamamlanırsa ondan sonra tekrar teftiş görecektir bu ocaklar. 

Son 3 yıl içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan teftişlerde yaklaşık 130 kömür ocağı, bizim yaptığımız teftişlerde 114'ten fazla kömür ocağı kapatılmıştır. Bu ocakların, işçi sağlığı ve iş güvenliği şartlarının yerine getirilmediği için kapatıldığını bilmemiz lazım. Projeye uygunluk, işletmeye olan refakat, teknik nezaretçilerin raporları her birisi önemlidir. Bu kusurun ister teknik nezaretçiden, ister işletmeden, ister kamudan kaynaklanan kısmı, ne varsa bunlarla alakalı idari ve adli soruşturmalarımız devam ediyor. Bunların her birini bütün şeffaflığıyla beraber kamuoyuyla paylaşacağız.

Türkiye'de geçen yıl 106 milyon ton kömür kullanıldı. Bunun 80 milyon tonu yerli kömürlerle karşılanıyordu. bu rakam ne kadar yükselir, ne kadar düşer, şu anda bizim için birinci planda olan konu değil. Birinci planda olan konu işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle alakalı konulardır."

 

Viladimir Putin'in açıklamaları

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in, "Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı’nı AB üyesi olmayan bir ülkeden geçiririz" sözlerinin anımsatılması üzerine Bakan Yıldız, Karadeniz'in doğusundan batısına denizaltından giden bir projelendirmeden söz edildiğini belirtti. Yıldız, şöyle konuştu:

"Sayın Putin, 'AB üyesi ülkelerden geçmiyorsak, AB üyesi olmayan bir ülkeden de geçebiliriz' dedi. Bu şartlarda kastedilen Türkiye ise bize bu manada gelen resmi bir teklif yoktur. Resmi bir teklif gelmesi halinde bunu değerlendirebiliriz ama teklif gelmeden bunu gündeme getirmemiz doğru olmaz. Böyle bir teklif gelirse fizibiliteler Türkiye üzerinden, kara parçası üzerinden geçecek projenin çok daha fizibıl olduğunu gösteriyor. Bu talep, Rusya'dan gelmesi halinde değerlendirilecektir."

"Yeni proje için yarın imzalar atılacak."

Bakan Yıldız, yarın özellikle Kafkasya ve Hazar bölgesinde Türkiye ile bölge ülkeleri arasında çok ciddi bir organizasyonun tamamlanacağını, üzerinde uzun süredir çalıştıkları bir projeyi imza aşamasına getirdiklerini bildirdi.

Yıldız, bir mani olmazsa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bu imzaların atılacağını, projenin detaylarını yarın kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade ederek, "Ülkemizin coğrafyasından kaynaklanan avantajları sonuna kadar kullandığı proje paketinden bahsediyoruz. Bunu son derece önemsiyorum" dedi.

"Kuzey Irak Petrolü"

Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik petrol sevkıyatına ilişkin soruları yanıtlarken, Erbil ile Bağdat arasındaki görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi. Yıldız, şunları kaydetti:

"Bugün itibariyle günlük 100-120 bin varil civarında petrol Kuzey Irak'tan gelmeye devam ediyor. Bağdat'tan gelen petrol geçen ay olduğu gibi şuanda durmuş durumda. Bağdat'tan gelecek Merkezi Irak petrolünün boş kapasiteyle beraber taşınabileceğini, Kerkük-Yumurtalık Ham petrol Boru Hattı'ndan bunun taşınabileceğini söylüyoruz. Boş kapasite vardır ve günlük 1,5 milyon varile kadar taşıyabilecek bir kapasiteye sahibiz.

Tahkimle alakalı tarafımıza yapılmış herhangi bir tebligat yoktur. O süreç tebligat yapılırsa kamuoyu ile paylaşılır ve nasıl seyredeceği gözlemlenir."     

Yıldız, Bağdat yönetiminin Türk şirketlerine yönelik bir ambargosunun söz konusu olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken, Ekonomi Bakanlığının konuyu takip ettiğini, kendilerine iletilen bir ambargo durumu olmadığını belirtti.