Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısı'na katılarak burada bir konuşma yaptı.

29.02.2016
  • Paylaş

Konuşmasına Hocalı katliamına değinerek başlayan Bakan Albayrak, katliamda hayatını kaybedenlere rahmet diledi.
Güney Gaz Koridoru konseptinin Avrupa Komisyonunca yaklaşık 10 yıl önce ortaya konmuş, enerji arz güvenliğine ve kaynak çeşitliliğine büyük katkı sağlayacak bir proje haline geldiğini söyleyen Albayrak, bu proje ile Hazar kaynaklarının, önce Türkiye'ye olmak üzere Avrupa'ya iletilmesinin hedeflendiğini hatırlattı.
Albayrak, Güney Gaz Koridoru'nun, doğalgazın üretiminden son kullanıcıya iletimine kadar toplam 45 milyar dolarlık yatırımlar paketi ile dünyada eşine rastlanmayan en karmaşık doğalgaz projeler zincirini temsil ettiğini dile getirdi.
Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin dünyaya örnek teşkil ettiğini vurgulayan Albayrak, bu iş birliğinin en son örneklerinden biri olan TANAP Projesi'nin, Güney Gaz Koridoru'nun da bel kemiğini oluşturduğunu ve TANAP sayesinde Güney Gaz Koridoru'nun devamı niteliğindeki diğer projelerin de önünün açıldığını ifade etti.
Bakan Albayrak, şöyle konuştu:
"TANAP kapsamında, Türkiye'ye 6 milyar metreküp ve Avrupa'ya 10 milyar metreküp doğalgaz iletilecektir. Söz konusu projenin hayata geçirilmesi için çalışmalar hızlandırılmıştır. Bu kapsamda, Şahdeniz ve TAP konsorsiyumlarının da benzer adımları atarak proje takvimlerini öne çekmeleri, Güney Gaz Koridoru'nun bütünüyle bir an önce hayata geçirilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye, TANAP ve dolayısıyla Güney Gaz Koridoru konseptinin gerçekleştirilmesi için siyasi, teknik ve ekonomik alanlarda büyük özveri ile destek sağlamaya kararlılıkla devam edecektir."
Türkiye olarak kazan - kazan prensibi çerçevesinde projede yer alan tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir sonuca ulaşılacağına inandıklarını anlatan Albayrak, Türkiye'nin, çok yönlü enerji politikaları ile sadece kendi enerji arz güvenliğini değil aynı zamanda içinde yer aldığı bölgelerin de enerji arz güvenliğini artırmaya yönelik hedeflerde önemli bir konumda olduğunu kaydetti.
Albayrak, Türkiye'nin bölgesindeki diğer ülkelerden daha fazla kaynak ve güzergah çeşitliliğine sahip olduğunu, üretici ve tüketici ülkeleri buluşturma potansiyelini somut projelere dönüştürme konusundaki kararlılığın da giderek arttığını belirtti.

Aliyev-Albayrak görüşmesi

Bakan Albayrak, toplantı sonrasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Aliyev, görüşmede Azerbaycan ve Türkiye arasındaki iş birliğine dikkati çekerek, Güney Gaz Koridoru projesinin paydaş ülkelerin kaynak çeşitliliği potansiyelini artıracağını söyledi.
Geçen yıl gerçekleştirilen TANAP temel atma töreninin, 2015 yılı içinde Güney Gaz Koridoru sürecinde önemli gelişme olduğunu vurgulayan Aliyev, işlerin plana uygun yürütüldüğünü aktardı.
Bakan Albayrak, Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Avrupa Komisyonu Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynakları Bürosu, Uluslararası Enerji Koordinatörü ve Özel Temsilcisi Amos Hochstein, BP Bölge Temsilcisi Gordon Birrell ile de ikili görüşmelerde bulundu.
Temaslarda, Güney Gaz Koridoru'nun geleceğinin yanı sıra ülkeler arasında devam eden iş birlikleri ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

Bakanlar, ülkelerinin Güney Gaz Koridoru projesindeki yükümlülüklerini teyit eden bildiri imzaladı.

Toplantının bitiminin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin hazır bulunduğu törende bakan ve yetkililer ortak bildiriye imza attı.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç, Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Bulgaristan Enerji Bakanı Temenuzhka Petkova, İtalya Bakanlar Konseyi Yönetim Kurulu Sekreteri Claudio De Vincenti, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji İşleri Özel Temsilci Amos J.Hochstein ile Karadağ, Arnavutluk, Hırvatistan ve Yunanistanlı yetkililerin imza attığı bildiriyi, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak imzaladı.
İmza töreni sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Azerbaycan Enerji Bakanı Aliyev, tüm ülkelerin projedeki yükümlülüklerini teyit ettiğini, bunun da bildiriye yansıdığını belirtti.
Dünyadaki ekonomik krizlerin ve enerji fiyatlarında yaşanan düşüşün de toplantıda gündeme geldiğini bildiren Aliyev, tüm ülkelerin petrol fiyatlarına bağlı olmaksızın projenin gerçekleştirilmesi için çalışacağını kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak ise bu tip projelerin kısa süreli değil, uzun soluklu projeler olduğunu söyledi.
Dünyada her dönem belli aralıklarla ekonomik krizlerin yaşandığını hatırlatan Albayrak, Güney Gaz Koridoru gibi projelerin ise onlarca yıl devam edeceğini kaydetti.
Bakan Albayrak, "Can dostumuz Azerbaycan'la birlikte TANAP projesine kararlılıkla imza attık. Geçtiğimiz yıl da Kars'ta temel atma törenini gerçekleştirdik. Dünyada bugün yaşanan ekonomik krize rağmen bu projeler dünya ve bölgenin, özellikle de AB'nin enerji güvenliğine destek olmaya ciddiyetle devam edecektir" dedi.
Ev sahipliği için Azerbaycan'a teşekkürlerini ileten Albayrak, Güney Gaz Koridoru'nun bölgenin arz güvenliğine önemli katkıda bulunacağına olan inancının altını çizdi.
Güney Kafkas Boru Hattı, TANAP ve TAP projelerinden oluşan Güney Gaz Koridoru ile Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz 2 yatağından çıkarılacak doğalgazın, Türkiye ve Avrupa'ya aktarılması öngörülüyor.