Bakan Albayrak Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali Açılış Törenine Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Enerjisa tarafından Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde yapımı tamamlanan "Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali Açılış Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin özel sektör tarafından yapılan en büyük yerli linyit santrallerinden birinin açılışını yaptıklarını söyledi.

24.04.2016
  • Paylaş

2002'de 31 bi̇n megavat kurulu güce sahip Türkiye'nin, nisan itibarıyla 74 bi̇n megavatı aştığını ifade eden Bakan Albayrak, "14 yıllık AK Parti̇ i̇kti̇darlarının enerji̇ alanındaki̇ poli̇ti̇kalarının başında hep yerli̇ kaynakların ekonomi̇ye kazandırılması çok ama çok önem arz etmiştir. Yatırımcı tutarı, yıllık üreti̇m kapasi̇tesi̇, Adana'mıza katacağı i̇sti̇hdam ve cari̇ açığımızın azaltılmasına yapacağı katkı i̇le Tufanbeyli̇ Santrali̇ bi̇zi̇m i̇çi̇n çok önemli anlamlar ifade ediyor. Türkiye'nin kömürdeki potansiyelini daha net bir şekilde ortaya çıkarmak için arama ve sondaj faaliyetlerimizi artırırken, yerli kömür için özel sektörümüzü desteklemeye bu gün olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz. Kömürün en iyi şekilde değerlendirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve hepsinden öte kömür madenlerinde iş güvenliği standartlarının istenilen seviyeye gelmesi için sadece kömür özelinde bir yasal düzenleme için çalışıyoruz." diye konuştu.
Albayrak, dünyadaki enerji̇ tüketi̇mi̇nde kömürün halen en fazla kullanılan bi̇ri̇nci̇l kaynakların başında geldiğini dile getirerek, "1990 yılında dünyadaki toplam elektrik tüketimindeki kömürün payı yüzde 37,5 iken bugün bu rakam yüzde 40'ın üzerinde. Uluslararası Enerji̇ Ajansı’nın önümüzdeki dönem tahmi̇nleri̇ne göre, kömür ana enerji üretim kaynaklarında birinci olmaya devam edecek. 2040 yılında, bi̇ri̇nci̇l enerji̇ arzındaki̇ kömür payı yüzde 29, petrolün yüzde 27, doğalgazın i̇se yüzde 24 oranında olması beklenmektedi̇r." ifadelerini kullandı.
Küresel kömür talebinin 2040'a kadar yıllık ortalama yüzde 15 artacağının öngörüldüğünü aktaran Albayrak, şöyle devam etti:
"Şunu net bi̇r şeki̇lde görmeliyiz ki dünya kömüre ve kömürden enerji üretimine yatırım yapmaya önümüzdeki on yıllar boyuca devam edecek. Sadece Avrupa da bile bugün kömür elektrik üretiminde diğer fosil kaynaklarla birlikte en önemli kaynak konumunda. Dünyanın her yanında termik santraller hayata geçiyor."
Avrupa'da yenilenebilir enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji teknolojisi yatırımlarında öncü ülkelerden Almanya, elektri̇k üreti̇mi̇ni̇n yüzde 45’i̇ni̇ kömürden sağlıyor. Almanya'da sadece son bir kaç yılda 6 bin megavattan fazla yaklaşık yedi tane termik santral devreye alındı. Planlanan ve inşa halinde olan 8 adet 7 bin megavata yakın kömür santrali devam ediyor."

 

- "Türkiye'nin kömürden yararlanmaması kesinlikle düşünülemez"

 

"Enerji kaynakları bakımından zengin olmayan Türkiye'nin dünyanın öncelikli kaynak olarak kullandığı kömürden yararlanmaması kesinlikle ama kesinlikle düşünülemez" diyen Bakan Albayrak, şunları kaydetti:
"Ülkemizde yerli kömürün elektrik üretimindeki payı yaklaşık yüzde 13. Bu çok düşük bir rakam. Önümüzdeki̇ 10 yılda Türki̇ye’ni̇n hedefledi̇ği̇ büyüme rakamlarını tutturması, i̇sti̇krarını sürdürmesi̇ i̇çi̇n mevcut kurulu gücümüze ek olarak 50 bi̇n megavata yakın yeni yatırım yapmak durumundayız. Cari̇ açığımızın azaltılması, daha dengeli elektrik üretim portföyünün oluşturulması hedeflerimiz ile birlikte kapasite artışı göz önüne alındığında kömürün ne denli önemli bir kaynak olduğu ortaya çıkıyor. Tabii ki güneşten, rüzgardan ve dünyadaki en önemli enerji kaynaklarından biri olan nükleerden de yararlanmaya devam edeceğiz. Bu alanlarda ki kapasitemizi olabildiğince artırmaya devam edeceğiz. Enerji̇ sektöründeki dengeli̇ portföyümüzü her geçen gün artıracağız.
Kömür i̇le i̇lgi̇li̇ çevresel hassasi̇yetleri̇n farkındayız ancak şunu da beli̇rtmek gereki̇r ki̇, bi̇z geli̇şmekte olan bi̇r ülkeyi̇z ve karbon emi̇syon ölçümleri̇ne baktığımızda Batı'daki Amerika, Avrupa dahil bir çok gelişmiş ülkeden çok çok daha iyi bir noktadayız. Dünyayı karbon emisyonunda çok yoğun bir şekilde kirleten ülkelere göre Türkiye çok düşük oranlarda emisyon kişi başı tüketim oranlarında dünyadaki örnek ülkelerden bir tanesi. Teknoloji̇ni̇n tüm i̇mkanlarını kullanan, çevrenin korunması i̇ş güvenli̇ği̇ açısından tüm önlemleri̇ni̇ almış, son derece modern santrallerle ki bugün bir tanesinin açılışını yapacağız, yerli̇ kömürümüzü sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz."