Bakan Albayrak TAP İnşaatının Temel Atma Törenine Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Yunanistan'ın Selanik kentinde, Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) inşaatının resmi temel atma törenine katıldı.

17.05.2016
  • Paylaş

Bakan Albayrak, buradaki konuşmasında, enerji sektörünün, yenilenebilir enerji, düşük emisyon hedefleri ve enerji verimliliği gibi alanlarda yaşanan gelişmeler ve çeşitli yeni teknolojilerin yaygın kullanımıyla önemli bir değişime uğradığını söyledi.
Günümüzde güvenilir ve sürdürülebilir enerjiye ihtiyacın zaruri olduğunun altını çizen Albayrak, "Enerji kesintilerine olan tahammül gitgide azalmaktadır. Doğalgaz ve kömür başta gelen enerji kaynakları olarak, AB üyesi ülkelerde olduğu gibi komşu ülkelerin de enerji karışımında, önümüzdeki yıllarda da belirleyici bir unsur olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.
Avrupa'nın arz güvenliğine dair endişelerin ancak uluslararası işbirliği ve ortaklıklar yoluyla giderilebileceğini ifade eden Albayrak, "TAP projesi, TANAP projesiyle birlikte bölgede gaz piyasalarında rekabetin artırılması; etkin ve güvenilir piyasaların inşa edilmesi anlamında bir başarı öyküsüdür." diye konuştu.
Albayrak, TANAP ve TAP'ın önemli ölçeğe sahip iki proje olduğuna işaret ederek, "Her iki proje de ileride daha yüksek talebi karşılamak üzere başlangıçtaki kapasiteleri artırılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Günümüz gaz piyasalarında, özellikle teknolojik ve kurumsal yenilikler , uzun vadeli sabit kontrat anlayışını değiştirmekte; ulusal ve uluslararası fiziki ve sanal gaz ticaret imkanlarını geliştirmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Doğalgazın temiz ve rekabetçi doğası nedeniyle önemli bir kaynak olmaya devam edeceğini dile getiren Albayrak, şöyle devam etti:
"TAP ve TANAP, güvenilir ve barışçıl uluslararası değer zincirinin oluşturulmasında ciddi bir kilometretaşı olup önümüzdeki dönemde daha rekabetçi, dinamik, etkin ve sürdürülebilir enerji piyasalarının tesis edilmesi için bu projelerin yeni işbirliklerinin öncüsü olacağına inancım tamdır. Toplumlarımızın hak ettiği altyapı yatırımlarının karşılanması için karşılıklı diyalog ve stratejik ortaklıklarımızı geliştirmeye devam edip enerji tedariğini güvenilir ve yenilikçi bir şekilde gerçekleştirmeliyiz."
Albayrak, Türk hükümetinin, TANAP ve TAP projelerine olan desteğinin devam edeceğini belirterek, "Arz çeşitliliğinin artırılması ve enerji güvenliğinin sağlanması amacıyla, tüm ekonomik projeleri görüşmeye hazır olduğumuzu da burada belirtmek isterim." diye konuştu.
Bakan Albayrak, törenin ardından bölgesel enerji konularında ikili temaslarda bulundu.