Türkiye ve Çin Arasında 3 Tarihi Protokol İmzalandı

Çin'in Hangzhou kentinde düzenlenen G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin Halk Cumhuriyeti ile tarihi öneme sahip 3 protokole imza attı.

03.09.2016
  • Paylaş

Nükleer, yenilenebilir enerji ve kömür sektörü alanında protokoller imzalayan Bakan Albayrak, Türkiye'nin nükleer enerji çalışmalarındaki yol haritası hakkında da önemli bilgiler verdi. İlk nükleer reaktörün 2023'te devreye alınacağını, 2030'a kadar Türkiye'nin enerjideki kurulu gücünün yüzde 10'unu karşılayacak şekilde 3 nükleer santrale sahip olacağını söyleyen Albayrak, "60 yıldır tüm dünyaya helal olan bir teknoloji, 'Türkiye'ye haram' deniliyorsa, orada bir numara var demektir" diye konuştu. Albayrak bu yıl sonuna kadar güneş ve rüzgârda da iki büyük ihaleye çıkılacağını açıkladı. G20 Zirvesi'ne katılmak üzere Çin'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a refakat eden Enerji Bakanı Albayrak, Türkiye'nin enerjide gelecek vizyonunu belirleyecek üç önemli protokole imza atarken, enerji alanıyla ilgili kritik açıklamalarda da bulundu. Nükleer enerji başta olmak üzere güneş ve rüzgâr enerjileriyle ilgili de önemli projeleri anlatan Bakan Albayrak şöyle konuştu:

3 Tarihi Protokol

Çin tarafı ile enerji alanında üç mutabakat zaptı imzaladık. Nükleer, yenilenebilir enerji ve kömür. Üçüncü nükleer santral ABDÇin konsorsiyumunun talip olduğu bir proje. Önümüzdeki günlerde konsorsiyumla birlikte üçüncü nükleer santralin saha seçimi ve fizibilite ile ilgili açıklamalar da yapılacak.

17-18 Kriterimiz Var

İlk iki nükleer santralimiz Akkuyu ve Sinop olacak. Üçüncüsü ile ilgili saha çalışmaları bir noktaya geldi, hangi bölge olacağı henüz belli değil. Burada duygusal değil 17-18 kritere göre hareket ediyoruz. Bunların içinde depremsellik, su yollarına yakınlık, hava yollarının kesişimi, askeri bölge ve diğer kriterler var. Bunlara göre seçim yapılıyor. Haritalarda birkaç yer öne çıkıyor. Bunun için üst düzey istişare ile stratejik bir karar verilecek.

Japonya ile Anlayış Birliği Belgesi İmzalanacak

Türkiye'nin 2023-2030 hedefleri var. Nükleer bunun içinde önemli bir yer tutuyor. 2023-2030'un Türkiye'si 120- 150 bin megavat kurulu gücü ifade ediyor. Bunun yüzde 10'u, 10-15 bin megavatı nükleerden sağlanacak. Japonya ile de nükleeri hızlandırmak için bir anlayış birliği belgesi imzalayacağız. Türkiye'nin teknoloji ile ilgili iyileştirme beklentisi var. Burada zaman kaybetmemek için 2023-2030 yıllarını kapsayan planda ilk reaktörü devreye almak istiyoruz.

Türk Akımı’nda İlk İzinler Verildi

Rusya ile İstanbul'da mevcutların yanı sıra potansiyel projeleri de görüştüğümüz verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Türk Akımı'nın birinci fazı ile ilgili beklenen izinlerin onayını gerçekleştirdik. Türkiye'nin enerji arz güvenliği ve bölgesel enerji projesi olarak Türk Akımı 24 Kasım 2015'e kadar masadaydı. Proje ile ilgili süreç olumlu ilerliyor. Gaz konusunda sessiz ve derinden önemli adımlar atıyoruz. Türkiye'nin bir kaynağa, bu kaynağın bir yapıya bağlı olmaması konusunda çalışmalarımız var. Rusya uzun bir süredir önemli bir ortağımız. Yeni ve farklı işbirlikleri yolunda adımlar atacağız.

Akkuyu’da Süreç Hızlanıyor

Ciddi yavaşlayan Akkuyu süreci hızlanıyor. Rosatom ekibi Türkiye'ye geliyor. Enerji, turizm, tarım gibi ticari ve ekonomik konuların yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye ve bölgesel konuları da görüşeceğiz.