IICEC 5. Uluslararası Enerji Forumu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin büyümesini karşılayacak yatırımların miktarının yıllık minimum 8 milyar dolar olduğunu belirterek, "Uluslararası sermayenin de buna aynı şekilde rağbet edeceğine inanıyoruz" dedi.

13.06.2014
  • Paylaş

Bakan Yıldız, IICEC 5. Uluslararası Enerji Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 12 yılda ciddi bir performans gösterdiğini ve buna devam edeceğini söyledi.
Geçen yıl 7 bin megavatı aşkın yeni kurulu gücün devreye alındığını anımsatan Bakan Yıldız, bu rakamın 10-15 ülkenin toplam kurulu gücüne denk geldiğini kaydetti.
Enerji sektöründe kamunun yatırım yapmayacağını, yatırımlarını özel sektör eliyle yapmaya devam edeceğini belirten Yıldız, her ülkenin kendine has gerçeği olduğunu, o yüzden her ülkenin coğrafyası, jeopolitik durumu, siyaseti ve birçok faktörü ile beraber bu politikaları geliştirdiğini dile getirdi.
Serbestleşen bir piyasayı seçtiklerini ve buna devam ettiklerini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:
"Gerek kamunun özel sektörü, gerek özel sektörün kamuyu, ola ki istismar edeceği bir ortama karşılık, kamunun elinde bir miktar enerji üretim merkezlerinin olacağını söylemem lazım, büyük barajlarda olduğu gibi. Bu, kamunun özel sektöre bir müdahalesi gibi anlaşılmamalıdır. Aynı Merkez Bankası'nın elinde bulunan likidite gibi; et, süt, hayvancılık ile alakalı kamunun elinde bulunan imkanlar gibi aynı şekilde o da öyle değerlendirilmelidir."
Yıldız, Türkiye'nin komşu ülkelerle olan iletim hatlarının kamu elinde kalmasının birçok açıdan faydası olduğunun da altını çizdi.

"Türkiye'deki refah seviyesini bölgedeki bir takım istikrarsızlıklara kurban etmeyiz"

Bakan Yıldız, Türkiye'nin siyasi istikrarının tehdit edilmek istendiğini, Türkiye'deki refah seviyesini bölgedeki bir takım istikrarsızlıklara kurban etmeyeceklerini söyledi.
Son zamanlarda uluslararası siyasetin ve bir kısım ülkelerin ulusal siyasetlerinin enerji sektörü üzerinde daha fazla yük oluşturduğunu gördüklerini belirten Yıldız, bunun enerji sektöründeki 40 trilyon dolarlık yapılacak yatırımları riske eden, tehdit eden en önemli unsurlardan biri olduğunu kaydetti.
Irak'ın bütünlüğünden vazgeçmeyeceklerini anlatan Yıldız, "Bu riskin ve tehlikenin çok fazla büyümeden minimize edilmesi için çabalarımız ve gayretlerimiz devam edecek. İnşallah bu sıkıntılı günleri hep beraber aşmış olacağız. Türkiye adına değil, bölge adına bunun bir borç olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.
Özel sektörün kar etmesi gerektiğini, özel sektör kar ederse bundan sonraki yatırımlarında Türkiye'nin büyümesine katkı koymaya devam edeceğini belirten Yıldız, "Ama bu kar makul olacaktır. Makul olmadığı takdirde her 2 taraf için de, kamu veya özel sektör için de sürdürülemez politikalar oluşacaktır" dedi.
Eski enerji yatırımlarının yenilenmesi ile alakalı dünyadaki yüzde 60'lık yatırım portföyünü destekleyen bir mesaj iletmek istediğini belirten Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bundan 30-40 yıl önce yapılmış yeni yatırımların bugün eskidiğini söylememiz lazım ve gerek dağıtım şirketleriyle alakalı yapılan yatırımların, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) ortaya koyduğu tarifelerle, yatırım tavanlarını sınırlamasıyla, bunların önünü açan düzenlemeleri yapmasıyla beraber gerek geriye dönük yatırımların yenilenmesi, gerekse Türkiye'nin yeni ihtiyaçlarının karşılanmasıyla alakalı yatırım yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin büyümesini karşılayacak yatırımların miktarı yıllık minimum 8 milyar dolar .Uluslararası sermayenin de buna aynı şekilde rağbet edeceğine inanıyoruz." 

SORULAR

Forumda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Irak'ta yaşananların enerji sektörüne etkisine ilişkin, IŞİD'in kontrolünde bulunan sahalarda Türkiye'nin enerji tedariğini etkileyecek bir durumun söz konusu olmadığını, Türkiye'nin 13 ayrı ülkeden ham petrol alımına devam ettiğini kaydetti.
Irak'ın orta ve güney kesimlerinden gelen petrolün Kerkük-Yumurtalık hattıyla beraber Türkiye'ye sevkiyatının 3 aydan bu yana olmadığını belirten Yıldız, şu anda IŞİD'in kontrolünde bulunan boru hattından sevkıyat yapılmadığını ama bu durumun 3 aydan bu yana olduğunu vurguladı.
Kuzey Irak'tan dün 120 bin varil civarında ham petrol sevkiyatı yapıldığını, bugün de akışta herhangi bir problem olmadığını dile getiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
"Ama bu petrol Irak'ın petrolüdür. Irak'ın siyasi bütünlüğüne Türkiye her zaman olduğu gibi nezaket göstermektedir ve buna önem vermektedir. Irak'ın bütünlüğü ve orada oluşacak bütün gelirin yine Irak halkının belirlediği tarzda paylaşılmasına Türkiye önem vermektedir. Bu petrol Irak'ın ürettiği, Türkiye'nin ilettiği ve dünya piyasalarına sunduğu bir petroldür. O yüzden şu an, bugün itibariyle kurguda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir ama önümüzdeki günler, önümüzdeki haftanın ne tür değişiklikler getirebileceğini, nasıl bir yeni yapılanma oluşturacağını şu an söylemek mümkün değildir. Gelişmeleri biz de sıcağı sıcağına takip ediyoruz."
Petrol gelirinin, Irak'ın tamamına ait olduğunu, şu ana kadar kurulamayan, bozulmaya çalışılan sistemi Türkiye'nin yaptığı işlemle kurduğunu kaydeden Yıldız, "Bu önemli bir gelişmedir ve Türkiye bu olumlu duruşunu sürdürmeye devam edecektir" dedi.