1.Kömür Eylem Planı Çalıştayı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kömürle ilgili çalışmalarda çevre kriterlerine büyük önem verdiklerini belirterek, "Çayırhan sahası için birçok değerde Avrupa'nın, Batı'nın kriter kabul ettiği değerlerin neredeyse iki katından fazla daha kaliteli hava kriterleri koyduk. Şimdi soruyorum, kim daha çevreci? Türkiye, emisyon noktasında dünyayı en az kirleten ülkeler arasında." dedi.
Bakan Albayrak, 1. Kömür Eylem Planı Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, yerli kömür sektörünün Türkiye için istihdam, gelişme, strateji gibi alanlarda büyük önem ifade ettiğini ve AK Parti iktidarında tarihi bir büyüme ortaya koyduklarını anlattı.
Gelecek dönemde doğru yatırım ortamının oluşturulması için daha güçlü bir performans ortaya koymaya ihtiyaç duyulacağını dile getiren Albayrak, Türkiye'nin yerli kaynaklarıyla büyümeye devam edeceğini, kendilerinin de Bakanlık olarak gereken desteği vereceklerini ifade etti.
Albayrak, yerli kömürde önemli bir süreci başlattıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu çerçevede yerli kaynaklarımız özelinde kömürde bu performansın ortaya konulması noktasında son 10 yıldaki aramalarımızda 7 milyar tondan daha fazla bir rezerv bulduk. Bunları değerlendirmeyecek miyiz? Birçok havzada büyük oranda kömür rezervi var. Bu rezervin bizim için başka bir anlamı daha var. Eski rezervlere oranla kalorifik değer daha yüksek yeni keşifler bunlar. Bu ekonomik açıdan çok önemli, verimliliği ve kaliteyi artıran bir unsur. Türkiye yeni rezervlerle birlikte çok önemli bir adım attı. Aramacılık açısından da başarılar elde ettik, ama yolun başındayız. Sadece kömür alanında değil, diğer madenler açısından da yeni dönemde Maden Tetkik Arama (MTA) başka rol oynayacak. Çok önemli kararlar aldık. Çünkü ne kadar ararsanız o kadar çok bulursunuz. Bu alanın önemli bir kısmını kömür oluşturacak, ama diğer maden çeşitleri için de yoğun bir seferberlik başlattık. 2017 itibarıyla asgari hedefimiz 1 milyon metre derinde sondaj yapmak. Sonrasında bu miktarın da üzerine çıkmak zorundayız. Çünkü haritada henüz aramadığımız bölgeler var. Bu haritayı tamamlamak istiyoruz."
Aramacılık faaliyetleri için teknolojinin de en üst düzeyde kullanılacağını aktaran Albayrak, bu dönemde karadan ve havadan aramacılık yapılacağını, havadan yapılacak aramalar için iki helikopterin bulunduğunu söyledi.
Albayrak, MTA'nın, Afrika başta olmak üzere, yurt dışında da aramacılık faaliyetlerine başlayacağını ve daha hızlı netice alabilmek için kamu-özel ortaklığıyla hareket edebileceğini söyledi.
"(Türkiye'nin) Taşı toprağı altın diyoruz, taşında toprağında ne kadar hangi maden var, bunu bilmemiz lazım." diyen Albayrak, bu verileri en doğru şekilde kullanarak ülkenin büyüme vizyonunu daha güçlü bir şekilde destekleyeceklerini vurguladı.
Çayırhan için AB'nin üzerinde kriterler konuldu
Kömür karşıtı lobi faaliyeti yürütenlere seslenen Albayrak, dünyadaki kömür kullanımının yüzde 40'ın üzerinde olduğunu ifade etti.
Kömürün geçen yıl sonu itibarıyla elektrikte yüzde 12 olan payının bu yılın 9 aylık döneminde yüzde 16'ya çıktığına dikkati çeken Albayrak, şöyle konuştu:
"Biz bu oranı 12'den 16'ya çıkardık diye kıyamet kopuyor. Kimin ne dediği çok önemli değil. Birileri var kömür karşıtı lobicilik yapmaya çalışıyor, ama çok da önemli değil. Hele de dünyanın kömürü çok yoğun bir şekilde kullandığı atmosferde, çok da ne dediklerine bakmayacağız. Biz bu kaynakları sonuna kadar kullanacağız. Nasıl kullanacaksınız? diye sorarsanız her noktada en iyisini en doğrusunu yaparak kullanacağız. Burada Çayırhan'da çevre kriterlerine bakmalarını rica ediyorum. Bugün Avrupa'da 2024 ve sonrası için kriter alınan sınır değerler 1 normal metreküp hava için partikül maddede günlük 40 mikrogram, yıllık 50 mikrogram iken bizim Çayırhan'daki kriterlerimizde bu rakamlar günlük 23, yıllık ise 18,07 mikrogram olarak belirlendi. Yine kükürt için kriter olarak kabul edilen günlük 125, yıllık 350 mikrogram olan üst değerler, günlük 33,72 mikrogram, yıllık 127 mikrogram olarak belirlendi. Hava kalite ölçümlerinde AB'nin baz aldığı azot oranları saatlik 200 mikrogram, yıllık 25,44 mikrogram iken biz buradaki üst sınırı değerleri saatlik 134, yıllık 25 mikrogram olarak belirledik. Birçok değerde Avrupa'nın, Batı'nın kriter kabul ettiği değerlerin neredeyse iki katından fazla daha kaliteli hava kriterleri koyduk. Şimdi soruyorum, kim daha çevreci? Dünyayı daha az kirletmesine rağmen, AB'den çok daha ileri kriter koyan biz mi? Türkiye, emisyon noktasında dünyayı en az kirleten ülkeler arasında."
Albayrak, ayrıca "Karot Bankası" oluşturulmasıyla ile ilgili önemli adımlar attıklarını, asgari ücretten kaynaklanan sıkıntıları çözerek sektörün daha güçlü ve vizyon sahibi olabilmesi için çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi.
Kömür alanında üç kesime çağrı
Yerli kömür kaynaklarının değerlendirilmesiyle ilgili süreçte akademisyenlere, finans sektörüne ve özel sektöre çağrıda bulunan Albayrak, sektörün daha fazla gelişmesi için akademisyenlerin daha çok katkılarını beklediklerini ifade etti.
Albayrak, finans sektörüne, yerli kömür sektörüne daha fazla inanmaları ve katkı yapmaları için çağrıda bulundu.
Özel sektörün daha cesur şekilde büyümeye katkı yapmasını ve yatırımlarına son sürat devam etmesini isteyen Albayrak, şunları kaydeti:
"Madencilik açısından bakıldığında birkaç hassas hususu ifade etmekte fayda var. Burada çevre vurgusunu kesinlikle hiçbir projemizde ihmal etmeyin. İnsan ve istihdam boyutunu, onların ihtiyaçlarını ihmal etmeyin. Üretim hırsına kapılarak, daha fazla üreteyim hırsına aman aldanmayın. Tamamen bilimsellik içinde olması gerektiği kadar üretin. Tüm bunlar çok önemli, tüm bunları birleştirdiğimizde Türkiye için çok önemli bir istihdam aracı olan bu sektörü büyüteceğimize inancım tam."
Yerli kömür 30 bin megavata çıkabilir
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da son 13 yılda Türkiye'nin ortalama yüzde 5, sanayi üretiminin ise yüzde 5,3 büyüdüğüne dikkati çekti.
Altunyaldız, bu kapsamda Türkiye'de toplam dış ticaret açığının yarıdan fazlasını enerji ithalatının teşkil ettiğini belirterek, "Bir paradigma değişikliğine gitmek gerekiyor. Enerji Bakanlığımız bunu yapıyor. İthalat bağımlılığımızı düşürmek, kaynak arzını garanti altına almak, kaynak çeşitliliği yaratabilmek adına yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelmek, sektör aktörleriyle her fırsatta bir araya gelmek…"
2015 yılı rakamlarına bakıldığında, birincil enerji tüketimi bağlamında, kömürün yüzde 31,5 payla doğalgazdan sonra ikinci sırada geldiğini vurgulayan Altunyaldız, elektrik üretiminde ise kömürün payının yüzde 30 olduğunu söyledi.
Altunyaldız, Türkiye'nin yerli kömürdeki mevcut kurulu gücünün 10 bin megavat seviyesinde bulunduğunu, bu miktarın 30 bin megavatlara kadar çıkabileceğini de sözlerine ekledi.