Elektrik İletimine Havadan Takip

Enerji iletim hatlarında arızaların ve oluşacak kayıpların önlenmesi için helikopterle havadan takip sistemine geçildi.

17.06.2014
  • Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik iletim hatlarını denetleyecek ve arızaları tespit edecek TEİAŞ helikopterlerinin hizmete alım programında yaptığı konuşmada, Türkiye'de 51 bin kilometrelik bir elektrik iletim hattı olduğunu ve yaklaşık 135 bin direkle bu hizmetin tüketicilere sunulduğunu söyledi.
İletim hatlarının metallerin doğası gereği yazın genişlediğini, yazın ise büzüştüğünü dile getiren Yıldız, iletim hattından bir kısım zayıf noktalar ve arızalar oluştuğunu, önceden belirlenen arıza programlarıyla bunların bakım ve onarımlarının yapıldığını ifade etti. Yıldız, "Koruyucu hekimlik gibi nasıl insanımıza hastanelerde bundan daha önce bir işlem uyguluyoruz aynen iletim hatlarımızda benzer bir şekilde bu işlemi uyguluyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa'nın ikinci büyük ve dünyanın çevresinden daha uzun iletim hattına sahip olduğuna işaret eden Yıldız, yapılan ihale ile arızaların yerinde tespiti ve incelenmesiyle ilgili helikopter hizmeti alımı işinin sonuçlandırıldığını belirtti.
Sistemin, yüksek teknolojiye sahip yüksek kamere, termal kamera, korona kamera ve fotoğraf makinası ile desteklendiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
"Bu, dünyanın en gelişmiş sistemidir ve elde edilen veriler proses edilerek bilgisayar ortamında incelenecek, kamera ve bilgisayar kullanımıyla kısa sürede doğru sonuçlar elde edilecek. Amacımız gerek bakım onarıma gerekse atmosfere açık işletmeciliğe bağlı bir kısım elektrik kesintilerini daha da azaltmaktır. Bu sistemle en yeni teknolojiyi ülkemize getiriyoruz. Hatlarımızda ki yıpranmaları önceden tespit edip elektrik kesintilerinin önüne geçmeyi, böylece vatandaşımıza daha sağlıklı, daha kesintisiz bir elektrik hizmeti vermeyi amaçlıyoruz."

"Kafesli direklere çamaşır asan var"

Helikopterler yıl sonu itibariyle tüm elektrik iletim hatlarını en az 1 kere dolaşacağını bildiren Yıldız, 3 yıllık sözleşme boyunca iletim hatlarının en az 3 kere kontrolde geçeceğini söyledi. Yıldız, "Bunların arasından çok enteresan şeyler çıkıyor. Kafesli direklerin arasına çamaşır asan vatandaşlarımız dahi var. Bunların her birini 135 bin direkte tespit edemeyebiliyoruz. Onların her birini tek tek ikaz edeceğiz. Hem kendilerinin hem de iletim hatlarının riske edilmemesini hep beraber sağlamış olacağız" dedi.
Elektriği kesintisiz vermek isterken kayıp-kaçak oranlarını da düşürmeyi hedeflediklerini vurgulayan Yıldız, abonelerin birbirine haksızlık yapmamaları için ödemelerini zamanında yapmaları tavsiye ettiklerini söyledi.
Yıldız, helikopter sisteminin, Türkiye'nin ve elektrik sektörünün modern yüzü olacağını ifade ederek, "Dünyanın çok az yerinde uygulanabilen bir sistemdir bu ama Türkiye geliştikçe, büyüdükçe bu hizmetlerden daha fazla yararlanacağız" diye konuştu.
Konuşmasının ardından helikopterlerde incelemelerde bulunup, sistemin işleyişine ilişkin bilgi alan Bakan Yıldız, helikopterlerden birine binerek törenin yapıldığı alandaki trafo ve iletim hattını havadan inceledi.

32 milyon liralık proje

TEİAŞ'ın elektrik iletim hatlarındaki arızaları helikopter denetimiyle önceden belirleyeceği projede AirMethods, Kaan Air ve HeliStar görev alacak.
Tüm Türkiye'yi kapsayan 32 milyon lira ihale bedelli projeyle elektrik arızaları anında tespit edilecek, milyonlarca liralık kayıp engellenecek.
Proje, 3 yıl süreyle hatların kontrol edilmesi, elektro-optik ekipmanlar ile arıza veya arıza oluşturabilecek yerlerin tespiti ve raporlanmasını kapsıyor.

SORULAR

Bakan Yıldız, programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Gazprom’un Ukrayna’ya verdiği doğalgazı kesmesi ve bunun Türkiye’ye olası yansımalarına ilişkin sorular üzerine Yıldız, Gazprom’un dün itibariyle Ukrayna’ya verdiği gazı kestiğini anımsattı. Yıldız, şöyle konuştu:
“Bu, Türkiye ve AB üyesi ülkelere aktarılacak gazın kesildiği anlamına gelmiyor. Transit boru hatlarıyla alakalı kısımlarda herhangi bir kesinti söz konusu değil. Ancak eylül, ekim, kasım aylarına gelmeden bu problemin mutlaka çözülmesi, gerek Ukrayna’nın enerji stabilizasyonu açısından gerekse onun üzerinden Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’ye gelen iletim hattı açısından önemli olduğu kanaatindeyiz.”
Türkiye’nin elektrik üretiminin neredeyse yüzde 12,5’ine karşılık gelen bir doğalgaz boru hattının söz konusu olduğuna işaret eden Yıldız, buradaki kesintinin Türkiye’yi etkileyeceğini ifade etti.
Bakan Yıldız, “Ben kesintinin olmayacağını, Türkiye’ye bunun sirayet etmeyeceğini öngördüğümü söylemiştim. Şuanda da aynı kanaateyiz. Gerek ödemeler gerek nakit transferleriyle alakalı Ukrayna’yla Rusya arasındaki problemin kısa sürede çözülmesi gerektiğine inanıyor ve temenni ediyorum. Şuanda herhangi bir problem yaşamıyoruz.”