"Konuşacağımız Tek Proje Gazze’nin Elektriği Olur"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İsrail ile Türkiye arasındaki enerji projelerine ilişkin olarak “Bu kadar büyük bir vahşetin yaşandığı ortamda herhangi bir projeden konuşmak, oradaki kardeşlerimize karşı saygısızlık olur. Bu saatten sonra konuşacağımız tek şey, Gazze’nin elektrik, su, gıda ihtiyacını nasıl giderebiliriz olur?” dedi.

08.11.2023
  • Paylaş

Kardeşlerime Saygısızlık

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, A Para TV’de Ekonomi Masası programına katıldı, gazeteciler Özlem Doğaner ve Dilek Güngör’ün sorularını yanıtladı. 

 

Bakan Bayraktar, “İsrail ile ilgili projeler tamamen rafa mı kalktı?” sorusu üzerine, “Böyle bir atmosferde bu kadar büyük bir vahşetin insanlık dramının yaşandığı ortamda herhangi bir projeden konuşmak, insanlığa, insanlığımıza oradaki kardeşlerimize karşı saygısızlık olur diye düşünüyorum. Bizim bu saatten sonra konuşacağımız tek şey, acaba Gazze’nin elektrik, su, gıda ihtiyacını nasıl giderebiliriz bu olabilir. Tek proje bu olur.” diye konuştu.

 

Gündemimiz Yine Gazze’ydi

 

Kendisi için Gazze’nin önemine işaret eden Bayraktar, “13 Ekim 2016 tarihinde İstanbul’da çok önemli bir görüşme gerçekleştirdik. Bir özür beyanı İsrail ile duran ilişkilerimizin tekrar normalleşmeye girdiği bir 2016 dönemi oldu. İki enerji bakanı, orada heyette ben de vardım. İsrail ile bazı projeleri doğal gaz projelerini konuşmaya başladık. Konuştuğumuz çok önemli bir başka proje daha vardı. O gün yine gündemimizde Gazze vardı. Gazze’nin kamu binalarına, okullarına elektrik götürülmesiyle alakalı projeler vardı. Tek üretim santralinin sadece 2 günlük yakıt kabiliyeti olan o santralin iyileştirilmesi ile ilgili projeler vardı. Bu çerçevede başlayan bir ilişki oldu. 2017’de Gazze’ye gittim.” dedi.

 

“İsrail’e Gitmem Gündemdeydi”

 

Bayraktar, sonra ilişkilerin tekrar durma noktasına geldiğini, projelerin rafa kalktığını vurgulayarak “Kısa süre önce BM Genel Kurulu marjında Sayın Cumhurbaşkanımızın İsrail Başbakanı ile görüşmesi oldu. Sonraki süreçte benim İsrail’e gitmem gündemdeydi.” diye konuştu. Gazze’de yaşanan büyük vahşet ve zulümden sonra konuşacağı tek projenin tekrar Gazze’nin elektriğini nasıl ayağa kaldırmak olacağının altını çizen Bayraktar, “Jeneratörler gönderdik Refah kapısında bekliyor. Power Ship dediğimiz gemi yüzer santral, mobil santrallerle oraya nasıl katkıda bulunabiliriz. O insanları tekrar normal hayatlarına döndürebiliriz.” dedi.

 

Üretim Gemisi Geliyor

 

Bakan Bayraktar, denizlerdeki hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri kapsamında yeni gemilerin filoya katılabileceğini kaydederek “Şu anda filomuza katmayı hedeflediğimiz bir üretim gemimiz var. Dünyada fazla olmayan ama önümüzdeki süreçte FPSO dediğimiz, platform yerine denizin ortasında lokasyon üzerinde konumlandıracağımız bir gemiyi filomuza katıyoruz. Sondajla alakalı ise Türkiye yalnızca Akdeniz ve Karadeniz’de değil, aynı zamanda Libya’da, Afrika’da da sondaj yapacak. Oralar için de filomuzu genişletebiliriz. Irak, Libya’dan başlayarak oradaki projelere TPAO ve BOTAŞ’ı buralarda oyuncu yapmak istiyoruz. Türkiye mutlaka bu coğrafyalarda daha farklı iş birlikleri geliştirmek zorunda.” dedi.

 

Karadeniz’de Yeni Sondaj

 

Karadeniz’de şu anda çok yoğun bir mesai harcandığını dile getiren Bayraktar, “Mesaimizi mevcut Sakarya Gaz sahamızın üretimi artırmaya odaklıyoruz. Karadeniz’de Yavuz, Fatih, Kanuni orada çalışıyor. Çok büyük bir filoyla orada çalışmalar yürüyor. Bu takvimde boşluklar oluşturup gemilerimizden birini yeni sondajlar için ayırmaya gayret ediyoruz. 2023 yılı içerisinde Karadeniz’de yeni sondajımız var. Gönül ister ki, her sondajda müjde olsun. Karadeniz’de böyle bir yeni sondajımız ve yeni bir saha söz konusudur. Akdeniz’de de Abdülhamit Han gemimiz Akseki-1 kuyusunu kazmaya devam ediyor. Oradan da bir müjde gelsin isteriz.” diye konuştu. 

 

1,5 Milyon Haneye Doğal Gaz

 

Doğal gazın Türkiye ekonomisi için çok hayati olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, “Pandeminin tam ortasında Sakarya gaz sahasında Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdik. Sakarya gaz sahası bugün itibariyle yaklaşık 1,5 milyon hane halkının günlük ihtiyacını karşılama noktasında. Bundan sonraki süreçte bu 4 milyon metreküplük günlük üretimi, 10 milyon metreküpe, ondan sonraki süreçte de 40 milyon metre küpü Sakarya gaz sahasından çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi. 

 

Şırnak Enerji Üssü Olacak

 

Bakan Bayraktar, Gabar petrolünün. Şırnak’ı enerji üssü haline getireceğini, bir dönem terörle anılan bölgede bugün yüzlerce mühendis çalıştığını anlatarak “Büyük bir ekosistem yürüyor. 25 bin varil üretime çıkmış durumdayız. 2024 sonunda 100 bin varile çıkmayı hedefliyoruz. Türkiye’de 1 milyon varillik günlük tüketimimizin yüzde 10’unu ifade ediyor. Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin varillik üretimimiz var. 2024 sonunda 200 bin varile ulaşmayı hedefliyoruz. Van, Hakkâri buralarda yeni kuyular kazıyoruz. Keşif amaçlı kazılan arama kuyularıdır. Ciddi bir sismik çalışma, bunların analizi sonucunda orada bir ümit olduğu için kazıyoruz. Sondajı bitirmeden keşiften söz edemeyiz.” diye konuştu.

 

Aile ve Gençlik Bankası

 

Bakan Bayraktar, mutfak ve sıcak su kullanımında 2024 Mayıs ayına kadar bedava gazın devam edeceğini ifade ederek “Karadeniz gazı, Gabar petrolü ve inşallah bundan sonraki keşifler sonucunda oluşabilecek bütün zenginlikler ülke olarak sosyal refahın artışına katkı sağlayacak unsurlar. Aylık 25 metreküp gazın yıllık 300 metreküp bedava olacağı müjdesini Cumhurbaşkanımız vermişti. Seçim taahhüdümüz AK Parti olarak aileyi çok önemsiyoruz. Aile ve Gençlik Bankası düzenlemesi bu aralar Meclise gelecek. Bu bankanın temel gelirleri, oluşturulacak fonlar, krediler, sosyal ve iktisadi işlerin fonlamasını petrol, doğal gaz ve maden gelirlerinden sağlayacağız.” dedi.

 

Sinop ve Trakya nükleer santralleri için görüşüyoruz

 

29 Ekim 2024’te Akkuyu’da ilk reaktörü devreye almayı hedeflediklerini anlatan Bayraktar, “Diğer santralleri de 3-4 yıl içerisinde peyderpey devreye almak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte AK Parti hükümeti döneminde 4 bin 800 megavatlık bir nükleer güçten elektrik üretmeye başlayacak. İhtiyacın yüzde 10’unu buradan karşılanacak. Artan enerji talebini karşılamak için ilave santrallere ihtiyaç var. Bir diğer nükleer lokasyon Sinop. Oradan da belki önemli olan Trakya’da yapmayı planladığımız santral. Trakya için Çin ile görüşüyoruz. Birkaç ay içinde sonuçlandırmak istiyoruz. Sinop için de hem Rusya’nın, Trakya’da Güney Kore’nin ilgisi var. 20 bin megavatlık bir nükleer güce ihtiyacımız var.” dedi.