Gabar’da Gençlerle 19 Mayıs Coşkusu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı Türkiye’nin petrol merkezi olan Gabar Dağı’nda petrol ve doğal gaz mühendisliği öğrencileriyle birlikte kutladı. 19 üniversite öğrencisiyle Gabar’da bir araya gelen Bakan Bayraktar, Şehit Esma Çevik Petrol Sahası’nda öğrencilerle incelemelerde bulundu.

19.05.2024
  • Paylaş

Oyun Değiştirici Bölge

Bakan Bayraktar, TRT Haber canlı yayınına katılarak Türkiye’deki petrol üretimine ilişkin son verileri paylaştı. Öğrencilerin de katıldığı canlı yayında gazeteciler Gülçin Üstün Can ve Hasan Arslan’ın sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, “Türkiye'nin petroldeki kaderini etkileyebilecek, oyun değiştirici rolü olan bir bölgedeyiz.” ifadelerini kullandı.

 

42 Bin 500 Varil

Bayraktar, Gabar’da 4 saha ve 37 kuyuda günlük 42 bin 500 varil üretim yapıldığı, Haziran’da 50 bin varil yıl sonunda da 100 bin varili hedeflediklerini anlatarak 10 sahada daha sondaj yapılacağını toplam saha sayısının 14’e çıkacağını kaydetti. 

 

40 Katı Fazla

Türkiye’de toplam bin 850 kuyuda üretim olduğunu, Gabar dışındaki bölgelerde günlük kuyu başı üretimin 30 varil olarak gerçekleştiğini ifade eden Bayraktar, “Gabar’da kuyu başı üretimimiz bin 150 varil. Burası diğer bölgelerden neredeyse 40 kat daha fazla.” dedi. 

 

37 Km.’lik Boru Hattı

Bayraktar, bölgede muazzam bir operasyon yürütüldüğünü söyleyerek “350 km. beton yol yaptık. Ciddi bir lojistik operasyon var. Günlük 225 tanker ile devam ediyor. Yaklaşık 100 bin varillik bir petrolü üretime geçtiğimizde, çıkan petrolü 37 kilometrelik bir boru hattıyla İdil'e oradaki BOTAŞ'ın pompa istasyonuna ulaştırıp oradan da Irak Türkiye Petrol Boru Hattı'na 650 kilometrelik boru hattıyla da Ceyhan ve Dörtyol'a ulaştırmış olacağız.” diye konuştu.

 

Karadeniz’de 23 Mayıs’ta Yeni Sondaj

Türkiye coğrafyasında aranmadık hiçbir yer bırakmayacaklarının altını çizen Bayraktar, Karadeniz’de bulunan Sakarya Gaz Sahası’nda 23 Mayıs’ta yeni bir sondaj yapılacağını açıkladı. Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda üretim yapılan yerin kuzeybatısında Romanya Türkiye münhasır ekonomik bölge sınırına yakın bir yerde bu sondajın yapılacağını kaydederek “Fatih, 23 Mayıs'ta Göktepe-2 kuyusunu kazacak. Bir de yine bu sefer petrol hedefli yani petrol emareli olduğunu düşündüğümüz bir sondajı inşallah önümüzdeki aylarda yapmayı düşünüyoruz.” dedi.

 

Azerbaycan ile 3. Boru Hattı

Bayraktar, Azerbaycan doğal gazının Türkiye’ye 2 ayrı boru hattıyla geldiğini, Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Nahçıvan’a verilmesi projesiyle bu boru hattının sayısının 3’e çıkacağını söyledi.

 

Gemiyle Doğal Gaz İhracı

Meclisten geçen yasa ile Türkiye’nin doğal gazı sıvılaştırarak gemilerle ihraç edebilecek hukuki bir altyapıya kavuştuğunu belirten Bayraktar, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji ihtiyacının yüzde 65’ini karşıladıklarını söyledi. 

 

Haber ile ilgili fotoğraflar için tıklayınız…