Sinerji Yaratarak Kaynakları Daha Etkin Kullanabiliriz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji güvenliğini sağlamanın hiçbir ülkenin tek başına başarabileceği bir hedef olmadığını vurgulayarak “Birlikte çalışarak ve sinerji yaratarak kaynakları daha etkin kullanabilir ve sağlanacak faydanın daha yaygın bir şekilde paylaşılmasını sağlayabiliriz.” dedi.

04.06.2024
  • Paylaş

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 29. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğal Gaz Fuarı'nın açılışına katılan Bakan Bayraktar, konuşmasına geçmeden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajını okudu.

 

Ortak Başarı

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, Türkiye ile Azerbaycan'ın her alanda olduğu gibi enerji alanında da güçlü bir ilişkiye sahip olduğunu vurguladı. Bunun bölgenin ve Avrupa’nın enerji güvenliğine önemli katkılar sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkmenistan'da üretilecek gazın ortak çabalarımızla Türkiye'ye ve Avrupa'ya aktarılması ve TANAP'ın kapasitesinin genişletilmesi artık sadece zaman meselesidir. Bu konulardaki çalışmalarımızın çok yakında meyve vermesi şüphesiz Türkiye ve Azerbaycan'ın bir başka ortak başarısı olacaktır." ifadelerini kullandı.

 

Nahçıvan’a Doğal Gaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan’ın yenilenebilir enerjide, yeni teknolojilerde ve enerji kaynak çeşitliliğinde iş birliğini perçinlediğini belirterek “Nahçıvan üzerinden elektrik ihracatı ve Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı projelerini en yakın zamanda tamamlamayı hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Enerji Güvenliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını okuduktan sonra katılımcılara hitap eden Bakan Bayraktar, güvenilir enerji tedarikinin küresel risklerden dolayı zorlaştığını ifade ederek Türkiye’nin enerji güvenliğini artırma konusunda önemli adımlar attığını söyledi.

 

3 Önemli Konu Başlığı

Bayraktar, Türkiye olarak enerjide en önemli konu başlıklarının; yüksek enerji talebini karşılamak için kaynakları çeşitlendirmek, ithalat bağımlılığını azaltmaya çalışırken enerji arz güvenliğini sağlamak ve net sıfır hedefini gerçekleştirirken pazar rekabet gücünü korumak olduğunu anlatarak enerji güvenliğinin sağlamanın hiçbir ülkenin tek başına başarabileceği bir hedef olmadığını söyledi.

 

Bölgesel İş Birliği

Güçlü bölgesel iş birliğine vurgu yapan Bayraktar, “Bölgemiz petrol, doğal gaz ve yenilenebilir enerji potansiyeli başta olmak üzere bol enerji kaynaklarına sahiptir. Birlikte çalışarak ve sinerji yaratarak bu kaynakları daha etkin kullanabilir ve sağlanacak faydanın daha yaygın bir şekilde paylaşılmasını sağlayabiliriz.” dedi.

 

Bağları Güçlendirdi

Bayraktar, bunun güzel örneklerinden birinin Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişki olduğunu kaydederek “Özellikle Güney Gaz Koridoru, bölgesel iş birliğinin gücünün bir kanıtıdır. Bu stratejik girişim, yalnızca Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da enerji güvenliğini artırmış, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve jeopolitik bağları da güçlendirmiştir.” dedi.

 

Haber ile ilgili fotoğraflar için tıklayınız…