Aileler İçin İmkanlarımızı Seferber Edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan’ın İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen heyelanda toprak altından çıkartılan son 5 madenci için düzenlenen törene katıldı. 10 milyon ton toprağın aktığı alanda 9 işçinin toprak altında kaldığını anımsatan Bakan Bayraktar, “Adeta iğneyle kuyu kazdık. Samanlıkta iğne arar gibi onları aradık. Ailelerin mağduriyet yaşamaması için devlet olarak tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.” dedi. 

10.06.2024
  • Paylaş

İliç’te bir altın madeninde 13 Şubat'ta heyelan meydana gelmiş ve 9 işçi toprak altında kalmıştı. 

 

Sözümüzü Tuttuk

5 işçi için Erzincan’da Terzibaba Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Namazın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, “Hakikaten çok zorlu bir süreçti. 10 milyon ton toprak aktı ve bu 9 kardeşimiz o toprağın altındaydı. Adeta iğneyle kuyu kazdık. Samanlıkta iğne arar gibi onları aradık. İlk gün hem onların ailelerine hem İliç halkına, Erzincan'ımıza, milletimize verdiğimiz söz ‘mutlaka bu kardeşlerimizi bulacağız’ oldu. Çok şükür bugün bu sözümüzü tutabildiğimiz için ben şükrediyorum.” dedi.

 

Her Gün Çok Zordu

Bayraktar, işçi ailelerinin çok zor bir süreç yaşadığını söyleyerek “Haber alınamayan, gecikilen her gün hakikaten onlar için çok zordu. Ama büyük bir metanetle, bizim samimiyetle, büyük bir gayret içerisinde olduğumuzu gördükleri için açıkçası sabır içerisinde bu süreci bizimle beraber geçirdiler. Onları her aşamada bilgilendirdik.” diye konuştu. 

 

Bütün Tedbirleri Aldık

İliç’te çevreyle alakalı gereken tedbirlerin alındığını ifade eden Bayraktar, “Gerek suyla alakalı gerek siyanürle alakalı bütün tedbirleri aldık. Çok şükür planladığımız şekilde devam etti. Sahadaki toprağın kaldırılmasıyla alakalı çalışmalarımızda çok büyük bir aşama kaydettik. Onun da sonuna yaklaşıyoruz. Dolayısıyla orada da çok ciddi bir ilerlememiz var.” dedi.

 

Takipçisi Olacağız

Bayraktar, toprak kaymasının ardından bundan sonraki süreçte iki konuya öncelik vereceklerini belirterek ilk aşamada hayatını kaybeden madenci işçilerinin ailelerine destek verileceğini vurguladı. Devlet olarak bütün imkanları seferber edeceklerini kaydeden Bayraktar, “İçlerinde çok pırıl pırıl genç kardeşlerimiz, çocuklarımız var. Onların geleceğiyle alakalı bütün tedbirleri alacağız. Gerekli, yapılması gereken her şeyin de çok yakın takipçisi olacağız.” diye konuştu.

 

Suçlular Tespit Edilecek

Bayraktar, olayla ilgili ikinci önemli konunun hukuki süreç olduğunun altını çizerek soruşturmanın adli merciler tarafından takip edildiğini belirtti. Bir daha aynı durumların yaşanmaması için olayın kök sebeplerinin araştırıldığını vurgulayan Bayraktar, TBMM’de tüm partilerin katılım sağladığı İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’ndan yakın bir zamanda raporunu  çıkacağını söyledi. Bayraktar, “Dolayısıyla biz bu olayda kusurlu kim varsa, ne taraftaysa bunu tespit edeceğiz. Yargıya teslim edilenler var. Takip edilecekler var. Bu konuda da kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.” dedi.

 

Memleketlerine Gönderildi

Bakan Bayraktar törenin ardından İliç’te defnedilecek Fahrettin Keklik ve Şaban Yılmaz'ın ailelerine taziyede bulunmak üzere bu ilçeye gitti. İşçilerden Hüseyin Kara ve Abdurrahman Şahin'in cenazeleri Sivas'a, Mehmet Kazar'ın cenazesi Osmaniye'ye gönderildi.

 

Haber ile ilgili fotoğraflar için tıklayınız…