Bakan Bayraktar Yenilenebilir Enerjide Yeni Hedefleri Anlattı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında yeni hedefleri anlattı. Çok iddialı bir yenilenebilir enerji gelişim programları olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, deniz üstü rüzgârda ilk fazda en az 5 bin megavatlık ilave bir kurulu güç hedefleri olduğunu açıkladı. Bayraktar, Meclis’ten geçen yüzer GES düzenlemesiyle barajlar üzerindeki alanları değerlendireceklerini belirterek “Önümüzdeki 10 yıl için net bir hedef ortaya koyacağız.” dedi.

10.07.2024
  • Paylaş

Sağlıklı Enerji Dönüşümü

Bakan Bayraktar, Dünya Bankası Enerji Dönüşümü Çalıştayı’na katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye’nin artan enerji talebini karşılamak amacıyla arz güvenliğini emniyete almaya ve ithalat bağımlılığını azaltmaya çalıştığını vurgulayan Bayraktar, 2053 karbon nötr hedefi doğrultusunda sağlıklı bir enerji dönüşümüne ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bayraktar, bu dönüşümün duyarlı, rasyonel, esnek ve dijital politika setleriyle planlanması gerektiğini ifade ederek yenilenebilir enerjinin önemine işaret etti.

 

Her Yıl 5 Bin Megavat

Yenilenebilir enerji kurulu gücünde Türkiye’nin dünyada 11’inci, Avrupa'da 5’inci sırada olduğunu anlatan Bayraktar, “Çok iddialı bir yenilenebilir gelişim programımız var. Türkiye, yenilenebilir kurulu gücüne her yıl mutlaka 5 bin megavatlık güneş ve rüzgâr kapasitesini ilave etmeli. Bunu 2035 yılına kadar planlamış durumdayız.” dedi.

 

Rüzgâr ve Güneşte Yenilikler

Bayraktar, bunun dışında deniz üstü rüzgâr ile ilgili ilk fazda 5 bin megavatlık bir hedefleri olduğunu belirterek “Yüzer güneş santralleriyle alakalı bir kanuni düzenleme geçti. Barajlarımızın üzerindeki alanları değerlendirerek yüzer GES’lerle toplam kurulu gücü biraz daha arttırmayı hedefliyoruz. Burada daha somut, net önümüzdeki 10 yıl için bir hedef ortaya koyacağız.” diye konuştu.

 

10 Milyar Dolarlık Yatırım

Yenilenebilir enerji alanındaki bu hedeflere ulaşmada şebekenin ihtiyaç duyduğu yatırımları da yapmak gerektiğinin altını çizen Bayraktar, “Bu anlamda iletim sistemimizi genişletmek, artan bu ihtiyacı karşılayacak yeni yatırımları, kapsamlı yatırımları yapabilmek için 10 yıl içerisinde de yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım hedefimiz var.” dedi. 

 

Enerji Verimliliği

Enerjide dönüşümün önemli bir ayağının da verimlilik olduğunu ifade eden Bayraktar, 2030 Enerji Stratejisi doğrultusunda 20 milyar dolarlık bir yatırımla enerjide yüzde 16’lık bir tasarruf ve aynı zamanda yaklaşık 100 milyon tonluk bir karbon emisyondan da kaçınma hedefleri olduğunu bildirdi.

 

Nükleer ve Kömür

Bayraktar, enerji dönüşümünde nükleerin de önemli bir başlık olduğunu ve Türkiye’nin 20 bin megavatlık bir nükleer kapasiteye ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Kömürün Türkiye’de önemli bir elektrik üretim kaynağı olduğuna değinen Bayraktar, kömürde karbon yoğunluğunu düşürmeyle alakalı bir program üzerinde çalıştıklarını da açıkladı.

 

Dünya Bankası ile İş Birliği 

Mevcut proje portföyünün yanı sıra enerji dönüşümünü hızlandırmak için Dünya Bankası ve uluslararası finansal kuruluşlarla iş birliğini çok daha ileri götürmek istediklerine değinen Bayraktar, “Gerçekçi, piyasadaki gelişmelere duyarlı, esnek ve dijital politika setleri ve prensipleri doğrultusunda oluşabilecek her türlü öneriye açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” dedi.

 

Haber ile ilgili fotoğraflar için tıklayınız…