Petrol Emareli Sondajımızı En Kısa Zamanda Yapmayı Hedefliyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’de yeni keşiflere ihtiyaç olduğunu belirterek “Rize’de petrol emareli olduğunu düşündüğümüz bir sondajımızı inşallah en kısa zamanda yapmayı hedefliyoruz.” dedi. Doğal gaz ve elektrik desteklerini, gelir grubuna göre farklılaştırmak istediklerini vurgulayan Bakan Bayraktar, gerçekten ihtiyaç sahibi olan dar gelirli vatandaşları destek grupları içerisinde tutabilmek için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

14.07.2024
  • Paylaş

Enerji Koordinasyon Toplantısı

Bakan Bayraktar, Trabzon’un ardından Rize’de temaslarda bulundu. Rize Valisi İhsan Selim Baydaş ile görüşen Bakan Bayraktar, AK Parti Rize İl Başkanlığı’nda partililerle bir araya geldi. Bayraktar, Rize Ticaret Borsası'nda düzenlenen Enerji Koordinasyon Toplantısı'na katılarak iş dünyası temsilcilerine seslendi. 

 

Cumhuriyet Tarihinin Keşfi

Sözlerinin başında 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anan Bakan Bayraktar, darbe girişiminin ardından Milli Enerji ve Maden Politikası’nı hayata geçirdiklerini söyledi. Bu stratejik değişikliğin önemli ayaklarından birinin petrol ve doğal gaz aramacılığı olduğunu kaydeden Bayraktar, “Fatih, Yavuz, Kanuni ve en son dördüncü gemimiz Abdülhamid Han’ı filomuza katarak 2 tane sismik gemisi, 4 tane derin deniz sondaj gemisi ile çok yoğun bir arama dönemine girdik. Ağustos ayında 2020 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini yaptık.” dedi.

 

Yeni Petrol Sondajı

Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda bugün yaklaşık 2 buçuk milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretir hale geldiklerini kaydederek “Karadeniz'de yeni keşiflere ihtiyacımız var. Bu anlamda Rize'de, Rize açıklarında hepimizin malumu başından da takip ediyorsunuzdur. Bir arama programımızın içerisinde var. Petrol emareli olduğunu düşündüğümüz bir sondajımızı inşallah en kısa zamanda yapmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

 

Destekler Devam Edecek

Vatandaşlara 2024 yılında doğal gaz ve elektrikte yaklaşık toplam 584 milyar liralık desteklerinin olduğunu ifade eden Bayraktar, “Yani vatandaşımız şu anda en son Temmuz'da yaptığımız fiyat artışıyla beraber dahi bin liralık faturanın 400 lirasını ödüyor elektrikte, 600 lirasını hala devlet olarak biz karşılıyoruz. Doğal gazda bin liralık faturanın yaklaşık 300 lirasını vatandaşımız karşılıyor. 700 lirasını yani yüzde 70’ini biz devleti olarak karşılıyoruz. Elbette ki bütçe imkanları nispetinde bu desteklerimizi devam ettirmeye çalışacağız.” dedi.

 

Gerçekten İhtiyaç Sahibi Olanlar

Bayraktar, gerçekten ihtiyaç sahibi olan dar gelirli vatandaşların destek grupları içerisinde tutabilmek için çalışmalar yürüttüklerini anlatarak “Ama aylık elektrik tüketimi 400-500 kilovat olan, evinde elektrikli aracı kullanan, evdeki tüketimi çok fazla olan vatandaşlarımızın da mutlaka bu bedelleri ödemesi gerekiyor.” diye konuştu.

 

212 OSB’ye Doğal Gaz

Gelir grubuna göre destekleri biraz daha farklılaştırmak istediklerine değinen Bayraktar, “Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon kapsamında ‘Türkiye'deki bütün hane halkına doğal gazı getireceğiz.’ hedefi doğrultusunda bugün 81 ilden, bugün 860'ın üzerinde yerleşim yerinde. 7 organize sanayi bölgesinde doğal gaz vardı 2002 yılında. Bugün 212 OSB'de doğal gaz var.” dedi.

 

Haber ile ilgili fotoğraflar için tıklayınız…