Bakan Yıldız "Afrika Enerji Forumu"na Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz Holding'in ana sponsorluğun da gerçekleştirilen "Afrika Enerji Forumu"na katılarak burada bir konuşma yaptı.

18.06.2014
  • Paylaş

Bakan Yıldız konuşmasında, şunları kaydetti:

"Afrika'nın nüfusunun 2035'lere kadar yüzde 2,3'ler civarında artacak olmasının, aslında 2 milyar nüfusluk bir potansiyelle beraber değerlendirilebilecek geniş bir alandan bahsediyoruz. Gelişirken değişmeyi, değişirken de büyümeyi öngören dikkatli bir yapı içinde olmak durumunda. Bu önemli gelişmelerle birlikte Afrika son yıllarda zıtlıklarıyla da aslında dikkat çekiyor. Bunu bir tehdit olarak değil, fırsat olarak da sunuyorum. Bir tarafta yoksullukla mücadele eden bir yapı varken, diğer yanda cep telefonu, telekomünikasyon ve iletişim ile alakalı en hızlı büyüyen bölgelerden bir tanesi."

Kıtanın internet erişimi açısından son 10 yıl içinde ortalama yüzde 2'lerden yüzde 12'lere yükseldiğini belirten Yıldız, "1,3 milyar insanın hala elektrikle tanışamamış olduğu bir dünyada, bunların yüzde 90'dan daha fazlasının Afrika'da yaşadığını bilmek de bir o kadar anlamlı" ifadelerini kullandı.

Enerji sektörünün, dış politika ve ekonomiyle beraber değerlendirilebilen, uluslararası ilişkilerden arındırılamayan, siyasi yükleri taşıyabilen, barış hedefini gerekçelendirebilen bir sektör olduğu değerlendirmesinde bulunan Yıldız, sektörün stratejik, yatıştırıcı, ekonomik kalkınmayı öngören bir yapısı olduğunu vurguladı.

Yıldız, ekonomik büyüme ve hızlı nüfus artışının enerji talebinde de reel olarak bir artışı zorunlu hale getirdiğini dile getirerek, "Türkiye Cumhuriyeti olarak Afrika Birliği, Afrika Enerji Bakanları Forumu, Afrika Kalkınma Bankası, Doğu Afrika Topluluğu, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu gibi kıtanın mühim kurum ve kuruluşlarının bir manada oluşturduğu hedef ve yol haritalarında da ortak noktaları işaret ediyoruz. Çözümlere katkıda bulunmak için tüm sektörlerimizle hazır olduğumuzu ayrıca vurgulamak isterim" diye konuştu.

Afrika kıtasının doğal kaynak, doğalgaz, yenilenebilir enerji gibi potansiyellerine işaret eden, elektriğe erişim oranlarının azlığından bahseden Yıldız, "Afrika'da bunlar olurken AB standartlarında enerji tüketen yaklaşık 1 milyar insanın toplam küresel enerji tüketiminin 4'te 3'üne denk geldiğini bilmemiz lazım. Kabaca bir hesapla bugün Güney Afrika'yı hariç tutarsak, Afrika'daki Güney Sahra bölümünde yaşayan 890 milyon nüfusun kullandığı elektrik, 19,5 milyon nüfuslu New York'un kullandığı elektriğe denk. O açıdan aslında dünyanın yatırımları da objektif ve adilane bir şekilde almaya ihtiyacı var" değerlendirmesini yaptı.

 "Ciddi bir zemin oluşturmak durumundayız"

Afrika'nın enerji kaynaklarının Afrikalılara yarar sağlayacak şekilde geliştirilmesinin son derece önemli olduğunu belirten Yıldız, Türkiye'nin bu konuda yapıcı bir tutum takındığına işaret etti. Yıldız, çok yönlü dış politikanın gereği, karşılıklı bağımlılığı sağlayacak gerek madencilik sektörü gerekse barajlar, yenilenebilir enerji kaynakları, petrol, doğalgaz gibi primer enerji kaynaklarıyla alakalı çok ciddi bir zemin oluşturmak gerektiğine dikkati çekti.

Bütüncül bir anlayışın ürünü olan Türkiye-Afrika iş birliğinin siyasi, insani, ekonomik ve kültürel bir şekilde, ikili, bölgesel, kıtasal ve küresel olmak üzere 4 boyutlu incelenmesini isteyen Yıldız, bu vizyondan bakıldığında Türkiye'nin oluşturduğu politikaların katalizör görevi görecek bir tarzda inşa edildiğini söyledi.

"Afrika'ya ihracatımız 2005'te 9 milyar dolar iken bugün 24 milyar dolar civarındadır"

Yıldız, Türkiye'nin 2008'in Ağustos ayında 49 Afrika ülkesi, Afrika Birliği dahil 11 çatı örgütle beraber "1. Türkiye-Afrika İş Birliği Zirvesi"ni düzenlediğini anımsattı. Zirvede kabul edilen Türkiye-Afrika İş Birliği Deklarasyonu'nun ikili ilişkilerde sürdürülebilirliği sağlayan bir yapı tesis ettiğini anlatan Yıldız, Afrika ülkelerindeki büyükelçilik sayısında önemli artışlar görüldüğünün altını çizdi. Yıldız, "Afrika'ya olan ihracatımız 2005'te 9 milyar dolar iken bugün 24 milyar dolar civarındadır" bilgisini verdi.

Enerji Bakanlığı olarak Afrika konusunda proaktif bir karar vererek, somut projelere yönelmek istediklerini belirten Yıldız, "Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürümüz de burada…  Cibuti, Sudan, Moritanya ve Nijer'le beraber o ülkelere yönelik mutabakat sağladığımız bütün konularla beraber mühendislerimizin karşılıklı eğitimleri için mübadeleler ve bunların son projelerde yer almasıyla alakalı son derece güzel işlemler yapılmaktadır. İşçi eğitimleri bunun istisnası değildir" ifadelerini de kullandı.

 Bakan Yıldız, Mozambik ve Zambiyalı mevkidaşlarıyla bir araya geldi

Bakan Yıldız, Afrika Enerji Forumu öncesinde Mozambik Enerji Bakanı Salvador Namburete, Zambiya Enerji Bakanı Christopher Yaluma ve beraberindekilerle, potansiyel enerji yatırım fırsatlarını ele aldıkları iş yemeğinde buluştu.

Konuşmasının basına açık kısmında, Türkiye'nin Somali, Mozambik, Gambiya ve Nijerya'yla geliştirilebilecek çok sayıda projesi olduğunu söyleyen Yıldız, Türkiye'nin enerji konusundaki organizasyon yapısını güçlendirmek istediğini anlattı.

Yıldız, şunları kaydetti:

"Yalnızca içinde bulunduğumuz enerji sektörüyle alakalı değil, birçok sektörde Türkiye Afrika açılımını yapmış bulunmaktadır. Bundan 10 yıl öncesine göre büyükelçilik açtığımız ülkeleri çok farklı bir şekilde 35-36'ya taşıdık. İnşallah daha da artıracağız. Türkiye de enerjiyle alakalı yapılanmasını, büyümesini son 12 yılda iktidarımızla beraber 3 katına çıkardı. O yüzden ihtiyaçlarımız çok fazla, arzla talebi buluşturabilecek bir organizasyonu mutlaka sürdürmemiz lazım."  

Yemeğin ardından Yıldız, konuk bakanlarla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.