Bakan Taner Yıldız, Filistin Enerji Bakanı Kıttaneh ile Görüştü

Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıTaner Yıldız, Filistin Enerji Bakanı Dr. Omer Kıttaneh bakanlıkta görüştü.

19.08.2014
  • Paylaş

Bakan Yıldız, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, konuk bakanla, Filistin ve Gazze'nin enerjiyle alakalı konularında bir kısım detayları görüştüklerini söyledi.

Türkiye'nin, Mısır, Libya, Filistin, Irak, Suriye ve Lübnan'ın içinde bulunduğu 8 ülkenin enterkonneksiyonunu üstlendiğini anımsatan Yıldız, özellikle Gazze'de çok farklı bir durum oluştuğunu ifade etti.

Gazze'de enerji sisteminin tamamen çöktüğünü, santraller ve iletim hatlarının bombalandığını dile getiren Yıldız, Türkiye olarak enerji alanında Filistin ve Gazze için neler yapılabileceğini, bunun için uluslararası zeminin nasıl sağlanacağını görüştüklerini belirtti.

Yıldız, İsrail saldırılarında 2 bin Filistinli'nin hayatını kaybettiğini, 10 bin civarında da yaralı olduğunu söyledi. 

Filistin'de kısa, orta ve uzun vadede enerji sektöründe neler yapılması gerektiğini çıkardıklarını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Kısa vadede gerekli izinlerin oluşmasıyla 100 megavatlık yüzer bir santralin, geminin oraya özel sektör aracılığıyla ulaştırılması ve Gazze'de bir balıkçı limanında demirleyerek enerji üretilip verilmesini amaçlıyoruz. En seri çözüm bu. Çünkü İsrail'den gelen 10 ayrı hat bombalandı ve oradaki 120 megavatlık güçten oldu Gazze. Kendi içindeki santral vuruldu ve çalışamaz hale geldi. Dolayısıyla orada orta ve uzun vadede yapılacak santraller üretime geçene kadar 2-3 ay içerisinde bu geminin oraya yanaşması lazım. Bu, İsrail'in ablukasını, enerji sektörüyle alakalı ambargosunu askıya alması anlamına gelir. Türkiye'nin enerji politikaları, barışın gerekçesi olarak kullanılması yönündedir."

Gazze'de 24 saatin ancak 4 saatinde elektrik verilebildiğine dikkati çeken Yıldız, "Yaşlılar, hastalar var. Bunlar İslami konular değil, aynı zamanda insani konular. Hastanelerin, okulların elektrik ihtiyacını mutlaka karşılamamız lazım. İsrail yönetiminin elektrik teminiyle alakalı yaklaşımlarının bulundukları noktadan daha farklı olacağına inanıyorum. Bu insani bir durum" dedi.

Gazze'nin münhasır ekonomik sahası bulunduğuna işaret eden Yıldız, "Orada tespit edilmiş doğalgaz rezervleri var. Kalıcı enerji yapısı doğalgaz rezervlerinin Gazze'ye aktarılmasıyla alakalıdır. Uluslararası firmalar orada çalışıyorlar. Bundan sonra Filistin'in herhangi bir ihale açması halinde ihalelere katılacağız. Doğalgaz ve petrol aramacılığıyla ilgili uluslararası firmaların yaptığı gibi bu konuda öncü olacağız" diye konuştu.

Yıldız, kısa vadede yüzer santralden enerji temini, orta ve uzun vadede iletim hatları, master plan, teknik teçhizat, iletkenler, trafolar, direkler ve mühendislik çalışmaları dahil yardımda bulunabileceklerini, enerji sektörüyle ilgili ablukanın kaldırılmasının bu yardımlar için önemli olduğunu ifade etti.

Bakan Yıldız, gerekli izinlerin alınmasıyla yüzer geminin Gazze sahillerine yanaşabileceğini kaydetti. 

 "Enerji altyapısı yeryüzünden silindi"

Kıttaneh de Türk halkına ve hükümetine, Filistinli kardeşlerinin yanında durdukları için teşekkür etti.

İsrail saldırılan kaynaklanan duruma ilişkin Yıldız'ı bilgilendirdiğini ifade eden Kıttaneh, saldırıların insanlığı hedef aldığını, kadın ve çocukların katledildiğini, cami, hastane ve altyapının tahrip edildiğini vurguladı. Kıttaneh, ateşkes sürecinde, tasavvur edilemeyecek büyüklükte yıkım ve kötülükler yapıldığını gördüklerini kaydetti. Kıttaneh, şöyle konuştu: 

"Günlük olarak binlerce yaralıyı hastanede ziyaret ediyoruz. Geçen hafta Kudüs'teki bir hastanede 8 yaşında bir çocuk vardı. Çocuk hastanede narkozun etkisinden uyandığında 2 ayağını kaybettiğini gördü. Kimse onu koşmaya ikna edemedi, kimseyle konuşmadı. Durumu biraz iyileştiğinde bir kağıt ve kalem istedi. İsrail savaş uçakları ve uçakların bombalarıyla ölen çocukları çizdi. Bir neslin katledildiği bilinsin diye söylüyorum. Onbinlerce ev, büyük bir depremdeki gibi yerlebir oldu, bütün altyapı yerlebir oldu. Özellikle enerji altyapısı yeryüzünden silindi." 

Kıttaneh, Yıldız'a kısa vadeli ve acil ihtiyaçlarını, taleplerini ilettiğini ifade etti.

Bu süreçte Türk halkının desteğinin lafta kalmadığını söyleyen Kıttaneh, yaralıların Türkiye'de tedavi görmesi ve prefabrik evler konusundaki destekler için Türkiye'ye teşekkür etti. Kıttaneh, Türk firmalarıyla geçici ve daimi çözümler konusunda müzakerelerde bulundukları bilgisini verdi.

Enerji sektöründe Gazze'de hayata geçirmek istedikleri bir planı önümüzdeki günlerde ortaya koyacaklarına inandığını dile getiren Kıttaneh, Gazze'nin yeniden yapılandırılması ve ayağa kaldırılması konusunda Türkiye'den, İsrail nezdinde girişimde bulunulması ve İsrail'in tutumunun yumuşatılması konusunda destek istediklerini kaydetti.

 

Bakanlar Yıldız ve Kıttaneh soruları yanıtladı

Konuk Bakan Kıttaneh, bir basın mensubunun kısa süreli ateşkes sonrası ülkesine yönelik nasıl bir tablo öngördüğünü sorması üzerine, şunları söyledi:

"Filistin'deki insani dramın kalkması için bütün dünyayla birlikte halkımız üzerindeki ablukanın kaldırılması gerekiyor. Biz inşa ederdik, onlar da yıkardı. Bunun tekrar edilmemesi olmaması için, geçmişte yaşanan derslerden büyük ibretlerden yola çıkarak dünya kamuoyuyla birlikte Filistin'i el ele yeniden inşa etmemiz gerekmekte. Bizim İsrail tarafından üç esas istediğimiz oldu. Birincisi ablukanın kaldırılması, ikincisi yeniden yapılanma için izin verilmesi, üçüncüsü Filistin halkına yönelik bu tür saldırıların bir daha yaşanmaması."

İsrail'in bu savaşla kötü yüzünü herkese gösterdiğini vurgulayan Kıttaneh, dünyayı Filistin'in yanında olmaya çağırdı. 

"Yıllık 220 bin ton yakıt ihtiyacı da var"

Bakan Yıldız, Gazze'ye 100 megavatlık yüzer santral gönderilmesi konusunda İsrail tarafının tavrının ne olacağına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

"Öncelikle ambargonun enerji kısmının askıya alınmasıyla bunların yapılabileceğini söylemiştim. Yaklaşık 40 kilometrelik sahil şeridinde. Çünkü bunun yakıt ihtiyacı da var. Yıllık 220 bin ton yakıt ihtiyacının da aynı şekilde ambargodan öte tutulması lazım. Kendileri bu konuyu şu anda biliyorlar. İsrail tarafı bununla alakalı nasıl bir tavır alacağını önümüzdeki günlerde açıklayacaktır. Bu insani bir durumdur. Burada hastaların, yaşlıların, kadınların düşünülmesi lazım. Alaksa'daki fok balıklarına gösterdiğimiz hassasiyetin, üzülerek söylüyorum, onda birini burada gösterirsek bu işi yapmış oluruz. Bunun da olumlu karşılanacağına inanıyorum."

"(İsrail'den) Negatif bir sinyal alınmadı" 

İsrail ile Gazze'de yüzer santralin devreye girmesine izin verilmesi konusunu Filistin tarafının görüştüğünü bildiren Yıldız, İsrail'in bakış açısına ilişkin "En azından negatif bir sinyal alınmadı" ifadesini kullandı. 

Yüzer santralin ne zaman faaliyete geçeceğine yönelik soruya karşılık Yıldız, şunları kaydetti:

"Orada biraz dalgalardan ve fırtınalardan da korunaklı hale gelmesi için fiziki bazı şartların düzeltilmesi lazım. Basra tarafındaki geminin oradan oraya aktarılması çok fazla uzun sürmeyecek. Çünkü farklı ülkelerde, Lübnan, Pakistan, Gana gibi ülkelerde de bu firmanın gemisi var. Prensipte Filistinli kardeşimle anlaşıldı ama oranın fiziki şartlarının yapılması gerek. Bu da en az 1-1,5 aylık mesai demek ama bir yerinden başlamamız lazım. Biz Filistin'deki hiçbir olaya, hadiseye kayıtsız kalamayız. Enerji sektörü olarak üzerimize ne düşüyorsa bunu fazlasıyla yapmaya hazırız. Enerjinin insani bir ihtiyaç, su, ekmek gibi bir ihtiyaç olduğundan yola çıkarak, bir barış gerekçesi olarak düşünerek, İsrail tarafının da bu noktada daha farklı bir yaklaşımda bulunacağına inanıyorum."