Bakan Dönmez'den verimlilik çağrısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: "Hamdolsun Türkiye'de artık hem elektrik hem de doğal gaz tarafında arz güvenliği sorunu kalmamıştır, hatta fazlamız var, ihraç edebilecek haldeyiz"

22.02.2019
  • Paylaş

Bakan Dönmez, Valilik Toplantı Salonunda elektrik ve gaz dağıtım şirketleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, Gaziantep'in artan rekabet ortamında kendisine en üst sıralarda yer bulan, ilerleme kapasitesi yüksek bir kent olduğunu dile getirdi.
Gaziantep'in bölgesinde göç veren değil, göç alan bir şehir olduğunu, hatta yurt dışından da Suriye başta olmak üzere önemli göç aldığını belirten Dönmez, bu açıdan kentin gazilik unvanına, "ensar şehir" unvanını da ekleyebilecek hale geldiğini vurguladı.
Dönmez, Gaziantep'te enerji konusunda yapılan yatırımların artarak devam ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Yıl sonu itibariyle Hakkari dahil 81 ilimize doğal gaz götürdük. Dere, tepe, göl demeden aşıp, çetin şartlarda gaz taşıdık. Keza şehrin içinde de gazı dağıtmak kolay olmuyor. Çünkü ülkemiz bu çağdaş yakıtla çok geç tanışan ülkelerden birisi. Dolayısıyla doğal gaz şebekesini götürmeden önce altyapıyı yürütmek kolay olmuyor. Tüm zorluklara rağmen biz 140 bin kilometre hat yapmışız. Bu rakamı şöyle düşünün, Ekvator'da dünyanın çevresi 40 bin kilometre. Biz Ekvator'un çevresini neredeyse 3,5 kat tur atmışız, hem de kazarak. Bu konuda görev alan herkese teşekkür ederim."

 

Verimlilik uyarısı

 

Arz güvenliği konusunu çok önemsediklerine işaret eden Dönmez, şöyle devam etti:
"Hamdolsun Türkiye'de artık hem enerji hem de doğal gaz tarafında arz güvenliği sorunu kalmamıştır, hatta fazlamız var, ihraç edebilecek haldeyiz. Geçtiğimiz yıl elektrik ihracatımız, ithalatımızdan yüksek olmuştur. Günlük sisteme doğal gaz verme kabiliyetimiz 200 milyon metreküpten 314 milyon metreküpe çıkmıştır. Geçtiğimiz haftalarda doğal gaz tüketiminde rekor kırdık. Günlük takibe baktığımızda 250 milyon metreküp doğal gaz tüketmişiz. O gün 50 milyon metreküp doğal gaz talebi daha olsa karşılayabilecek güçteydik. Buradan 'Gazımız bol cayır cayır yakalım' anlamı çıkmasın. Neticede bunları dövizle ithal ediyoruz. Mümkün olduğunca verimli kullanmalıyız. Hem iş yerlerimiz de hem evlerimizde verimli kullanacağız."

 

Enerji arayışları

 

Dönmez, Türkiye'nin enerji kaynakları bulma konusundaki çalışmalarının sürdüğüne dikkati çekerek, "Milli Enerji Maden Politikası kapsamında yerli kaynakların azami derecede kullanılması konusunda da ciddi hazırlıklarımız ve hamlelerimiz var. Özellikle kömürle alakalı girişimlerimiz var. İnşallah artık yurt dışından kömür ithal etmeyecek hale geleceğiz, rezervlerimiz buna müsait." ifadelerini kullandı.
Doğal gaz ve petrol arama ve araştırmalarının da artarak devam ettiğini vurgulayan Dönmez, "Geçtiğimiz haftalarda Trakya'da bir keşfimiz oldu. Çok büyük değil Türkiye ölçeğinde ama pozitif anlayışla baktığımızda 300 bin hanenin 10 yıl ihtiyacını karşılayacak bir rezerv bulduk. Güzel ama yetmez, devam edeceğiz, varsa bulacağız. Her türlü teknolojik yatırım gerekiyorsa bunu yapıyoruz, günün birinde ihtiyacımızı karşılayacak rezervi de bulacağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

 

"Biyogaz üreten mini reaktör üzerinde çalışmaya başladık"

 

Bakan Dönmez, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin, çiftçilere süt yemi dağıtımı dolayısıyla Ortadoğu Kültür Merkezinde düzenlediği törende, çiftçiliğin önemli bir meslek olduğunu söyledi.
Gaziantep'te enerjide birçok yeniliğe imza attıklarını ifade eden Dönmez, "Yakın zamanda elektrikte sık sık kesintiler yaşanıyordu. İki sebebi vardı. Birincisi enerjimiz yeterli değildi ancak bunları aştık. Artık Türkiye'de elektrikte arz güvenliği tehlikesi kalmadı. İkincisi şebekede bazı sıkıntılar vardı, yenilemek gerekiyordu. Gaziantep sanayisiyle hızla büyüyen bir şehrimiz. Burada da enerji kesintilerinde ciddi bir iyileşme söz konusu oldu." diye konuştu.
Dönmez, Türkiye'nin birçok bölgesinde doğal gaz kullanıldığını, artık köylerden de talep geldiğini aktararak, şöyle konuştu:
"Köylülerimizin kendi gazını kendisinin üretebileceği bir Ar-Ge çalışması başlattık. Doğal gaz değil, biyogaz üretecekler. Özellikle hayvancılıkta çalışan çiftçilerimize söylüyoruz, müjdeliyoruz. Hayvansal atıklardan biyogaz üreten mini reaktör üzerinde çalışmaya başladık. Arkadaşlar ilk denemelerini yapıyorlar. Yakın gelecekte ziyaret edeceğim. İnşallah köylerde ocağında kullanacağı tüp gazın yerini alacağı gazı üretmiş olacağız. Sıcak suyunu elde etmek için yine bu reaktörden istifade edilecek. Belki de ısınmada da bu reaktörden elde edilen gazı kullanma imkanına sahip olacak. Testler olumlu sonuç verdiğinde bunu çiftçilerimizle paylaşacağız."

 

Hayvancılıkta kullanılan elektriğe indirim

 

Elektrikte "tarımsal faaliyetler tarifesi" uygulaması hakkında bilgi veren Dönmez, şöyle devam etti:
"Bildiğiniz gibi tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz elektrik kullanımında daha ucuz tarifeden elektrik alma imkanına sahip. Değerli çiftçilerime söylüyorum, sadece tarımsal sulamada değil, diğer hayvancılık faaliyetleriyle uğraşan çiftçiler de aynı tarifeden yararlanacaklar. Kilovatsaate yaklaşık 72 kuruş ödeyen çiftçiler, tarımsal alana girdiği zaman bu rakamı 63 kuruşa indirmiş olacağız. Yaklaşık yüzde 12 civarında bir indirimle en kısa süre içerisinde yararlanmaya başlayacaklar. Tarım Bakanlığımızla çalışmalarda belli bir noktaya geldik. Önümüzdeki günlerde gündeme almak suretiyle bitirmiş olacağız."
Konuşmaların ardından çiftçilere bin 400 ton koyun sütü yemi dağıtıldı.
Törene, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.
Öte yandan, Bakan Dönmez programa gelişinde kendisini halay çekerek karşılayan çiftçilerin davetini kırmayarak, bir süre halay çekti.