Doğal gazda arz güvenliği sorununu kökünden tarihe gömeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez:"Silivri'deki gaz depomuzun kapasitesi 2,6 milyar metreküp. Bunun kapasitesini iki katına çıkarıyoruz"

08.03.2019
  • Paylaş

Bakan Dönmez, Kapaklı ilçesine bağlı Pınarça Mahallesi'nde halkla buluştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını ileterek konuşmasına başlayan Dönmez, 2-3 haftadır seçim kampanyası sebebiyle 15'ten fazla ili gezdiğini ve muhalefet adaylarının elle tutulur ciddi bir projesi ve hedefi bulunmadığını gördüklerini söyledi.
Türkiye’nin enerjideki projelerine değinen Dönmez, doğal gazda 81 il ve 510 ilçede olmak üzere 50 milyon vatandaşın gaz kullandığını ifade etti.
Dönmez, Kapaklı'nın da gaz kullanan ilçelerinden birisi olduğunu dile getirerek, "Birkaç yerde eksiğimiz var. İnşallah Hayrabolu ve Malkara’ya da 2020 sonuna kadar gaz getirmek üzere de tüm planlamalarımızı yaptık. İstanbul, Kocaeli ve Düzce’den sonra tüm ilçelerine doğal gaz gidecek dördüncü il Tekirdağ. Pınarça Mahallemizi bu konfordan mahrum etmeyeceğiz, buraya da gaz getireceğiz." açıklamasında bulundu.
Trakya’da 300 bin hanenin 10 yıl ihtiyacını karşılayacak gaz rezervi keşfettiklerini hatırlatan Dönmez, bölgede ayrıca kaya gazı ve petrolü bulmak için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Dönmez, Türkiye’nin en büyük gaz deposunun da bölgede bulunduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Silivri’deki gaz depomuzun kapasitesi 2,6 milyar metreküp. Bunun kapasitesini iki katına çıkarıyoruz. İkinci gaz depomuz da Tuz Gölü’nde. Orada da kapasiteyi bir milyar metreküpten 5 milyar metreküpe çıkaracağız. Böylece, doğal gazda arz güvenliği sorununu kökünden tarihe gömeceğiz."
Türkiye’nin yerli kaynaklarını da maksimum seviyede kullanmak için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Dönmez, Çerkezköy’de inşası planlanan linyite dayalı elektrik üretim santralinden vazgeçildiğini söyledi.
Dönmez, Anadolu’nun birçok noktasında bu tür projeler için çalışmaların devam ettiğine dikkati çekerek, "Yeni nesil santraller olarak bu santraller hayata geçecek. Böylece, çevreye en duyarlı teknolojiyi getiriyoruz." dedi.

 

CHP’li vekilin soru önergesi

 

Geçen günlerde CHP’li bir milletvekilinin "Akdeniz’de neden milyar dolarlar harcıyorsunuz?" şeklinde soru önergesi verdiğini belirten Dönmez, şunları kaydetti:
"Bu milyar dolarları harcamadık. Muhtemelen çok daha az bir maliyetle bu arama çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz ama gördük ki bu haber Türkiye’de değil, komşu ülke Yunanistan’da manşet olmuş çünkü aynı görüşteler. Aynı görüşte olmaları bizi üzdü. Biz başından beri güçlü Türkiye için bağımsız enerji kaynaklarına ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz. Özellikle Doğu Akdeniz’de hem kendi hakkımızı hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının haklarını korumaya kararlıyız.
Burada komşu ülkelerin bazı keşifleri oldu, biz de bulacağımızı umuyoruz ama ilk kuyuda bulunamayabilir. Sabredeceğiz, sonuna kadar da arayacağız."
Dönmez, Tekirdağ'daki programlarını Kapaklı ilçesine bağlı Hanedan Mahallesi'ndeki seçim irtibat bürosunun açılışını yaparak tamamladı.

 

"Elektrikte hizmet anlayışı farklı bir noktaya geldi"

 

Dönmez, Çerkezköy Fatih Mahallesi'ndeki AK Parti Seçim İrtibat Bürosu'nun açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Dönmez, 2002'de ülkenin "karanlıklar" içinde olduğunu ifade ederek, şu anda Türkiye'de 81 ilde doğal gaza erişimin sağlandığını ve hava kirliliği sorununun çözüldüğünü söyledi.
Dönmez, halkın bazı belediye başkanlarının doğal gazı kendilerinin getirdiği yönündeki ifadelerine inanmaması gerektiğini vurgulayarak, "İnanmayın, doğal gaz da elektrik de hükümetin işi. Biz izin vermesek, onların gelme şansı yoktu. Tekirdağ, Cumhurbaşkanımıza bugüne kadar destek verdi." diye konuştu.

 

Arz güvenliği sorunumuz kalmadı

 

Dönmez, yerli enerji kaynaklarını daha fazla ekonomiye kazandırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.
Çerkezköy civarında ciddi bir rezerv bulunduğunu ama bu bölge için planlanan santral için gerekli koşulların yeterli görülmediğini dile getiren Dönmez, şunları kaydetti:
"Projeden vazgeçildi. Muhalefet, 'Biz istemedik, o yüzden vazgeçildi' diye söylüyor. Bunu zaman zaman duyuyorum. Bununla ilgisi yok, teknik ve ekonomik koşullardan dolayı bu projelerden vazgeçildi. Bizim hala enerjiye ihtiyacımız var ve Anadolu'nun değişik coğrafyalarında projelerimiz ve yatırımlarımız da planlama aşamasında devam ediyor. Bazıları yerli kaynakları kullanmamak ya da buna engel olmak suretiyle bizi dışarıya karşı bağımlı tutmaya çalışıyor. Güçlü Türkiye için bağımsız enerji kaynaklarına ihtiyacımız var."
Enerji sektöründe Türkiye'nin 7 bin noktasında elektrik üretimi yapıldığına işaret eden Dönmez, "Hem elektrik hem de doğal gaz sektöründe çalışanlara 'Bu işin pardonu yok' diyoruz. Hizmet kalitesini güvence altına alabilmek için hem şebeke hem de insan kaynağının iyi, donanımlı ve eksiksiz olması lazım. Son birkaç yıl öncesine kadar üretim yetersizliğimizden dolayı eksikliğimiz oldu ama ciddi bir yatırım atağıyla arz güvenliği sorunumuz kalmadı. Yerli kaynaklarımızı da maksimum seviyede ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz ve çeşitlendiriyoruz." ifadesini kullandı.
Öte yandan Türk ekonomisinin dengelenme sürecinde olduğunu kaydeden Dönmez, kur ve enflasyonunun da yavaş yavaş gerçekliğini bulmaya başladığını sözlerine ekledi.