7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı
Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıTaner Yıldız, Irak'tan sevkedilen petrole ilişkin, "34-35. tankerini şu anda yüklüyor. 27 milyon varillik yükleme ve 2 milyar dolarlık ciroya ulaşıldı" dedi.
Bakan Yıldız, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı (EIF) açılışında yaptığı konuşmada, dünyada enerji sektörüyle alakalı adaletli bir dağılım olmadığını söyledi.
Her ülkenin coğrafyasından kaynaklanan avantajları üretime dönüştürdüğüne işaret eden Yıldız, son dönemde dünyada petrol dengesine Amerika ve Suudi Arabistan'ın yön verdiğini belirtti.
Enerji politikalarının çevresel sonuçlarına dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:
"Bir kısım ülkelerin hak etmediği refah seviyesinin peşin alınması ve günümüz insanı tarafından tüketilmesi çok dramatik bir sonucu doğuruyor. Bunu peşin olarak satın alıyoruz, kendimizden daha fazla sevdiğimizi iddia ettiğimiz çocuklarımıza ise bu sıkıntıyı vadeli olarak satıyoruz. Bunun için samimi, dürüst, açık, şeffaf politikaları paylaşmalıyız. Yalnız bizim paylaşmamız yetmiyor, dünyada bunun doğru şekilde paylaşılması lazım."
Dünyada liberalleşmenin, serbestleşmenin, özelleştirmenin bir kısım avantajları yanında bir kısım komplikasyonları olduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
"Bireyselleşmeyi getirdi. Herbirimizin araçlarını keyifle kullandığı bir zamanda çoğunluğumuz petrol şirketlerinden dünyayı kirletiyorlar diye şikayet ediyoruz. Çevreyle, dünyayla, küresel iklim değişikliğiyle alakalı kaygılarımız, bunlarla alakalı çözüm önerilerimiz var ama her ülke kendi kalkınmasını öncelikli bulundurarak ulusal politikalarıyla bunları deliyor. Herbirimizin ortak değeri iklim değişikliğiyle alakalı konular iken bireysel bütün değerlerimiz bunun tersine işliyor. Benim yaptığımdan bir şey olmazla bu iş olmuyor."
"Mahallenin delisi biz miyiz?"
Almanya'nın kömürden elektrik üretim oranının yüzde 43'lerde olduğunu, bunu yüzde 51'e çıkartma kararı aldığını ifade eden Yıldız, ABD'nin kömürden elektrik elde etme oranın da nükleerle birlikte yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirtti.
Kömür, petrol ve doğalgazın şu anda dünya enerjisinin yüzde 85'ni karşıladığına dikkati çeken Yıldız, amacın 2035'e kadar bunun yüzde 75'lere indirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Yıldız, "Hepsi o. Dünyada hal böyleyken biz kömür santralinin yapılıp yapılmamasını tartışıyoruz. O zaman şöyle derler: Mahallenin delisi biz miyiz arkadaşlar? Dünyanın toplam 7 milyar tonluk yıllık tüketimi var. 3,5 milyar tonunu yalnızca Çin harcıyor. Bizim toplamı 106 milyon ton. Çin'in 35'te biri, dünyanın da 70'te biri" dedi.
"Kesilen ağacın yerine 10 katı dikilmeli"
Bakan Yıldız, ne zeytinlikten ne de enerji santrallerinden vazgeçeceklerini ifade ederek, bir doğruyu tercih etmenin bir diğerinden vazgeçmek anlamına gelmediğini vurguladı.
Çözümü basit ve kolay olduğuna işaret eden Yıldız, eksiltilen her zeytin ağacının yerine 10 katının dikilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, son 12 yılda zeytin ağacı sayısının 92 milyondan 170 milyona çıktığını bildirdi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
"Bir zeytin ağacı yaklaşık 18 kilo zeytin veriyor. 6 bin zeytin ağacı yaklaşık 100 ton zeytin yapıyor. 1 yılda bunun yüzde 20'si zeytinyağı olarak yüzde 80'i de sofralık zeytin olarak kullanılıyor. Bunun yıllık cirosu 115 bin lira. Bu bir değerdir. Bizim zeytinde ihracatçı ülke haline gelmemizin altında da bu yatar.
Kefenin diğer tarafında 153 milyon ton görünür kömür rezervi var. Bugünkü piyasa değeri 7,5 milyar dolar. Yaptığımız anlaşma gereği 1,6 milyar dolarlık yatırım yapılacak, en az 3 bin kişi istihdam edilecek, 4 yılda yatırım bitirilecek ve işletmeye geçtikten sonra her yıl için ürettiği elektriğin kilovatsaatinden ödeyeceği kira bedeli 150-152 milyon lira. 30 yıl boyunca da eskalasyonla bunu ödeyecek. Elde edeceğimiz yıllık kiradan dikebileceğimiz zeytin ağacı 9 milyon. Her yıl 230 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal edeceğiz. Bu rakamlar AK Parti ve AK Partililerin değil, 77 milyonun, hepimizin."
Irak'tan petrol sevkıyatı
Irak'la ilgili aldıkları kararın bugün ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gördüklerini ifade eden Yıldız, "34-35. tankerini şu anda yüklüyor. 27 milyon varillik yükleme ve 2 milyar dolarlık ciroya ulaşıldı. Kuzey Irak mıdır, Erbil midir, Bağdat mıdır tartışmaları sürerken bu kaynak Irakın tamamının kasasına giren kaynaktır" dedi.
Bakan Yıldız, Irak'ın şu anda 100 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz gelirine sahip olduğunu, Irak'ın normalleşmesinin hızlandırılmasıyla bu miktarın 3 katına çıkabileceğini dile getirdi. Yıldız, kardeş ve komşu bir ülke olarak bundan keyif alacaklarını belirtti.
Doğu Akdeniz'deki gaz kaynaklarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Taner Yıldız, "(Türkiye'den mi Yunanistan'dan mı geçer) Bu bir ekonomik fizibilite meselesidir. Hangisi fizibılsa onun üzerinden geçer. Bunu zaman gösterecek. Tabii siyasi fizibiliteleri de düzeltmemiz halinde" diye konuştu.
Bakan Yıldız, açılış konuşmalarının ardından fuarın açılışını gerçekleştirdi.