Bakan Yıldız, Kocaeli ve Sakarya’daydı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gebze ilçesinde SEDAŞ SCADA Merkezi açılış töreninde konuştu. SCADA sisteminin Türkiye'de ilk defa 1994 yılında Kayseri'de uygulandığını belirterek, o zaman Türkiye'nin böyle bir değişime ne kadar hazır olduğunu hep beraber test ettiklerini söyledi.

25.04.2014
  • Paylaş

Kurulan sistemle trafo ve indirici merkezlerle alakalı her türlü bilginin alınabildiğine dikkati çeken Yıldız, "Bunu vatandaşımız bir müddet sonra hissedecek. Arızalara daha hızlı müdahale edildiği ve kesintilerin daha az olduğu bir Türkiye oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.  

Bakan Yıldız, atmosferi açık işletmelerde yaz, kış ve don olaylarının bu tür işletmelere olumsuz etkisi olduğunu dile getirerek, "O yüzden gerçekçi olmamız lazım. Her zaman söylüyoruz ağustosun 20'sinde hele hele dünyadaki iklim şartlarının değişmesiyle beraber Türkiye'de 20 Ağustos'ta önceki yıl fırtına oldu. Bir tane 154 kilovoltluk direk yıkıldı. Bu hiç normal bir şey değil ama oldu. O yüzden bugün Arjantin'de, Brezilya'da, Manhattan'da Amerika'da, Moskova'da, Londra'da elektrik kesintileri oluyor. Bunu kendimizin işletmelerini makul hale getirmek için söylemiyorum böyle bir gerçeğin dünyanın her tarafında olduğunu söylüyorum. Yani bu bir enerji sektörünün savunması değildir, bir gerçeğin kamuoyuyla paylaşılması işidir. O yüzden 12 milyon insanın Moskova'da yaklaşık 1-1,5 gün enerjisiz kaldığı bir yapı içerisinde bulunuyoruz 2014'te" diye konuştu. 

"2013'te 242 milyar kilovat saat elektrik tüketilmiştir"

Bu kesintileri azaltmak adına böylesine modern, fonksiyonel bir merkezi Türkiye'nin her tarafında yaygınlaştıracaklarını anlatan Yıldız, Kayseri'de bunun dördüncü versiyonunun işlendiğini ifade etti. 

Yıldız, hizmet sektöründe sürekli bir problem noktası oluşabileceğini ancak bunları azaltacaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Basında şöyle bir haber göremezsiniz; 'Dün Türkiye'nin her tarafında elektik vardı' Bu normal olan birşey zaten, olmaması anormal olduğu için sürekli bir menfi nokta üzerinden değerlendirilir dağıtım şirketleri ama büyük resmi gözümüzden kaçırmamız lazım. Büyük resim bize şunu söylüyor; Türkiye'de geçtiğimiz 2013 yılında fiili olarak 242 milyar kilovat saat elektrik tüketilmiştir. Fiili durum bize bunu söylüyor. Valiliklerimize, bakanlıklarımıza, abone bilgi yönetim sistemlerimize gelen şikayetlerin her birisini topladık. Bu şikayetler 10 binde birler mertebesinde ama kamuoyu algısı böyle değil, daha yüksekmiş gibi. O yüzden gerek bazen siyasetin gerekse bir kısım teknik insanların böyle bir arızanın, böyle bir kesinti noktalarının arkasına, zaman zaman direklerin arkasına sığınmaması lazım geldiğini bir siyasetçi olarak da söylemek istiyorum."

"Merkez 1,5 milyon aboneyi rahatlatacak"

SCADA sisteminin 20-30 yıllığına bölgedeki illerin daha iyi hizmet almasını sağlayacağını dile getiren Yıldız, merkezin teknik açıdan 1,5 milyon aboneyi rahatlatacağını söyledi. 

Bakan Yıldız, Türkiye'de 21 bölge olduğunu ve bu 21 bölgenin de özel sektör tarafından işletildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Gerek abone bilgi yönetim sistemlerinde gerekse SCADA sistemlerinde, GPRS'de her türlü coğrafi bilgi sistemlerinde elektrik dağıtım hizmetlerinin çok önemli bir yanının olduğunu söylüyorum. Türkiye'de 1 milyon 100 bin kilometre iletim ve dağıtım hattı var. Dünyanın etrafını 25 kez dolaşıyor ve burada herhangi bir hattaki kesinti sizin şikayet noktanız oluyor. 182 bin adet ana trafo merkezi var, 14 milyon adet direk var... Yani birisi bize 'falan yerde direk yıkıldı' dediği zaman biz genel resmin içerisinde nereleri kapsıyor ona bakıyoruz. Türkiye'nin sokak aydınlatmaları, SCADA sistemleri, elektrik dağıtım merkezleri, yalnızca enerji sektöründe değil, bütün sektörler açısından baktığımızda Türkiye'nin modern yüzü olacak."

Avrupa'nın ikinci büyük şebekesini yönettiklerini vurgulayan Yıldız, "Şimdi 380 kilovoltlarda enerji altında çalışmayla alakalı 4 tane helikopterin açılışını hep beraber yapacağız. Yalnızca Fransa'da uygulanıyor. O yüzden biz yatırımlarımızı yılda 2 milyar liralık yatırımları elektik dağıtım hizmetlerine verdik" ifadesini kullandı. 

Konuşmaların ardından Yıldız ve beraberindekiler merkezin açılış kurdelesini kesti. Daha sonra merkezde incelemelerde bulunan Yıldız, SCADA sisteminin test çalışmasına katıldı. 

Yıldız, bazı mahallelerin elektriğinin kesilmesinin planlandığı test sırasında "test için de olsa vatandaşın elektriksiz kalmasına gönlümüz el vermez" diyerek şebekenin başka bir hattan beslenmesini takip etti. 

Buradan SEDAŞ'ın çağrı merkezine geçen Yıldız, bir telefonu cevaplayarak sorunun çözülmesini sağladı.

Sakarya ADASU Hidroelektrik Santrali (HES) Açılış Töreni

Bakan Yıldız, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Erenler ilçesinde yapılan ADASU Hidroelektrik Santrali (HES) Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, yapılan yatırımın diğer belediyelere de örnek olacağını söyledi.

Bazı dönemlerde su kaynaklarının başında HES'lerle ilgili tencere tava çalınarak "HES'e karşıyız" diyenlerin olduğunu ifade eden Yıldız, bazı küçük istisnaların dışında kaynakların olduğu yerde baraj veya santral kurulmamasının büyük bir potansiyele kayıtsız kalınması anlamına geldiğini kaydetti.

Bakan Yıldız, her 10 megavatlık enerji kaynağının kendileri için önemli olduğunu dile getirerek, "Belki mütevazi rakam ama yerli kaynak ve yenilenebilir olması bizim için önemli. Yapılan bu tür her bir yapı, her bin metreküp doğalgazı daha az almamızı sağlıyor. Pervaneleri görüyoruz, rüzgar santrallerini... Yalnızca geçen yıl kurmuş olduğumuz rüzgar santrallerinden ürettiğimiz elektrikle biz 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yaptık. Bu 1.2 milyar lira, 1.2 katrilyon yapar. Ne yapıyoruz bu parayı ithalata vermiyoruz daha farklı kaynaklara harcıyoruz" şeklinde konuştu.

"Nükleer santral yapınca ithalatımız artmıyor"

Nükleer santraller yaptıklarını belirten Yıldız, bunları yapınca ithalatın artmadığını, aksine azaldığını kaydetti.

Kuracakları nükleer santralleri, Atatürk Barajı, Keban Barajı, buradaki Sakarya Barajı'nın yerine kurmadıklarına dikkati çeken Yıldız, "Doğalgaz santrallerinin yerine kuruyoruz. Bu projenin çevreye olan saygısı, çevreye olan duyarlılığı, yeni düzenlenecek alanlarla daha yeşil Sakarya'yla ilgili çalışmaları devam ettiriyor" ifadesini kullandı.

Enerjinin doğru kullanılmasına değinen Yıldız, şöyle devam etti:

"Enerji için yalnızca geçen yıl yaptığımız 7 bin megavatlık yatırımdır. Mukayese edilsin diye söylüyorum, buranın 700 katını bir yıl içinde yaptık. Bu 701. olarak eklendi. Mukayese edilsin diye söylüyorum. 1902'de Türkiye'de ilk santral kuruluyor. Sene 1902, sene 2002, tam 100 yılda Türkiye'de 31 bin 800 megavatlık santral yapılıyor. Biz iktidara geliyoruz, son 11 yılda 32 bin 500 megavatlık santral yaptık. Bir önceki yüzyıldan daha fazla santral yaptık. Çünkü Türkiye, büyüyor, gelişiyor ve ilerliyor. Büyüyen, ilerleyen ve gelişen Türkiye'nin gerileyen Sakaryası olmaz. Tam tersi bunlarla beraber ilerleyen Sakaryası var. Biz küçük santralleri, nehir tipi santrallerinin bir kısmını lisansa bile tabi bırakmıyoruz. 1 megavatlık santral yaparsanız herhangi bir suyun üzerinde, güneş veya rüzgar olabilir, lisansa bile tabi değilsiniz. Serbest üretip, serbest tüketebilirsiniz. Bu yatırımların önünü açacağız ve Türkiye'nin büyümesine her yıl 6-8 milyar dolar yatırımla katkı koymaya devam edeceğiz."

Konuşmanın ardından diğer protokol üyeleriyle HES'in açılışını gerçekleştiren Bakan Yıldız, daha sonra santrali gezerek bilgi aldı.

"Değişen Enerji Politikaları ve Türkiye'nin Stratejik Konumu"

Bakan Yıldız, Sakarya Büyükşehir Belediyesince Erenler ilçesinde bir otelde düzenlenen, "Değişen Enerji Politikaları ve Türkiye'nin Stratejik Konumu" konulu toplantıda, Türkiye'nin istikrarlı bir ekonomiyle büyüdüğüne dikkati çekti.

Anlık siyasi olayların ülkenin ekonomik politikalarına büyük zararlar verdiğini ifade eden Bakan Yıldız, Türkiye'nin artık anlık siyasetle yönetilmediğini söyledi. 12 yıl önce nükleer santral kuracaklarını söylediklerini anımsatan Yıldız, "Yine de söylüyoruz. Anlık olaylarla enerji politikalarını değiştiren ülkeler şimdi yine eski politikalarına geri dönüyor. Bize 2020 yılında nükleer santralden vazgeçeceğini söyleyen ülkeler var. 'Neden şimdi vazgeçmiyorsunuz' diye sorduğumuzda ise cevap veremiyorlar. Çünkü nükleer santrallerin de bir ömrü var. Onlarınki 2020'de bitiyor da ondan böyle söylüyorlar" diye konuştu.

Türkiye'de nükleer santrallerin turizmi olumsuz etkileyeceğini iddia eden insanların olduğunu hatırlatan Yıldız, "Bize diyorlarki 'nükleer santral yaparsanız turistler zarar görür'. Pergeli Eyfel Kulesi'nin merkezine koyun, 90 kilometrelik bir daire çizin, 7 nükleer santral var. Paris'in turistine bir şey olmuyor, bizim Akkuyu'daki turiste bir şey oluyor. Böyle eleştiri olmaz. Doğru varsa bu bizim için de doğrudur. Çifte standardı artık Türkiye yutmuyor" ifadelerini kullandı.

17 Aralık operasyonuna da değinen Yıldız, "17 Aralık patladı. 25 Aralık oldu. Bizim özelleştirmelerimiz askıya alındı. 20 tane dosyanın 19'u teşekkül etti. 30 Mart oldu ortalıkta toz duman aşağıya indi. İnsanlar tekrar bir güven kazandı. Yanlızca, Kemerköy Santraline 2 milyar 641 milyon dolar teklif aldık" dedi.

17 Aralık operasyonunun sebeplerinden birinin Kuzey Irak ile ilgili yapılan ticari ilişkiler olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bizim şu anda Kuzey Irak ile alakalı yaptığımız işlerin zaman zaman bazı taraflarca sevilmediğini biliyoruz. Ama biz, ülkemiz için doğru olanı yapmaya karar verdik. Otursak hep beraber karar versek ve 17 Aralık'ın on tane sebebi olsa bunlardan biri Kuzey Irak'tır. Niçin söylediğimi biliyorum. Nasıl geliştiğini biliyorum. Ama biz doğruları yapmaya devam edeceğiz. Eğer biz bunu yapmazsak kendi ülkemizle ilgili haksızlık etmiş oluruz."