TPAO'nun 60. Kuruluş Yılı Etkinlikleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektörünün siyasi gelişme ve istikrarsızlıklardan etkilendiğini belirterek, "Arz ve talepte (petrol) dünyada çok fazla bir değişiklik yok ama fiyatlar, şu anda çok enteresan bir şekilde düşüyor" dedi.

10.12.2014
  • Paylaş

Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) 60. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Uluslararası Petrol ve Doğal gaz Stratejileri Konferansı'nda, siyasi sınırlar sabit kalmak kaydıyla ekonomik sınırlarının genişlemesi gereken bir sektörde olduklarını söyledi.

Bakan Yıldız, bölgede alınan çeşitli ihale ve yapılan sözleşmelerin her birisinin Türkiye'nin petrolle alakalı ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin 12 yıl öncesine göre Gayrisafi Yurtiçi Hasılasını 3 katına ve enerjideki kurulu gücünü de 2 katına çıkarmış bir ülke olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Kişi başına düşen enerji ihtiyacını da her geçen gün daha da artırmaktadır. Türkiye'nin arz güvenliği ile alakalı bir problemi yoktur ama yapacak çok fazla şeyi vardır. Bunun için mesai arkadaşlarımla beraber gayret göstereceğiz" diye konuştu.

Enerji sektörünün siyasi gelişmeler ve istikrarsızlıklardan etkilendiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Arz ve talepte dünyada çok fazla bir değişiklik yok. Şu anda günlük 91 milyon varillik tüketimle karşı karşıya dünya. Geçen yıla göre 600-700 bin variller civarında bir artış sergilemiş. Bunu hesaba katmazsak, hemen hemen stabil bir tüketimden bahsediyoruz ama fiyatların bu kadar oynuyor olması son derece manidar. Bunun sebeplerinden bazıları, Irak'taki gelişen olaylar, siyasi istikrarı tehdit eden unsurlar, Arap Baharı ile beraber coğrafyanın geldiği son nokta, Ukrayna kriziyle ilgili çalışmaların her birisi, özellikle İran yaptırımlarıyla beraber bundan 3 yıl kadar önce ve bu süreç içinde 4 milyon varillik günlük tüketim azlığına sebep oldu. Bunun karşılığında ABD'de arz dolduruldu. Dolayısıyla günlük 91 milyon varillik arz ve talepte çok ciddi bir değişim yaşanmamış oldu ama fiyatlar şu anda çok enteresan bir şekilde düşüyor."

Bakan Yıldız, Türkiye'nin son 5,5 aydaki petrol fiyatlarının düşüşünden kaynaklanan ve yalnızca petrol ürünlerinden dolayı vatandaşlara yansıyan indirim miktarının 6 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.

Konuşmaların ardından TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, ham petrol ile boyanan tabloyu Yıldız'a hediye etti.

"Petrol ürünlerindeki indirimden üretici olarak tek zarar eden kuruluş Türkiye Petrolleri ama biz buna üzülmüyoruz."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol fiyatlarındaki düşüşten zarar eden tek kuruluşun Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)  olduğunu, ancak cari açık ve enerji giderlerinin azalmasının ülke açısından faydalı olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, "Sanayicimizden tutun, vatandaşımıza varıncaya kadar, yalnızca petrol ürünlerinden, kullandığı benzinden, mazottan, motorinden 6 milyar dolara yakın indirimi cebinde hisseden 5.5 aylık bir dönem yaşadık" dedi.

Petrol ürünlerindeki indirimden üretici olarak tek zarar eden kuruluşun TPAO olduğunu vurgulayan Yıldız, TPAO’nun geçen yıl 3 milyar dolara yakın olan gelirinin 1,2 milyar dolarını bu düşüşten kaybettiğini açıkladı.

Yıldız, "Fakat biz buna üzülmüyoruz. Türkiye’nin kazancı, özellikle cari açığın düşmesi ve enerji giderlerimizin azalması ile alakalı çok büyük bir miktara sahip olacağız" dedi.

Kömürün elektrikteki payı

Dünyada kömür, petrol ve doğal gazın aldığı payın yüzde 85’ler civarında olduğunu ve  ülkelerin politikalarını değiştirerek bu oranı yüzde 75'lere çekmek istediğini hatırlatan Yıldız, dünyanın elektriğinin yüzde 41’ini kömürden sağlarken Türkiye’de bu oranın yüzde 30’larda olduğunu, ve bazı iyi niyetli ''tencere tava çalanlar" ve bazı manipülatif konuşanların kömürü istemediğini dile getirdi.

Dünyada bir yılda tüketilen kömürün 7, 5 milyar tonu bulduğunu ve bunun 3,5 milyar tonunu Çin’in tükettiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye’de toplam kömürün 106 milyon ton olduğunu belirtti.

Almanya’nın elektrikte kömürün payını 2022 yılına kadar yüzde 43’lerden yüzde 51'e çıkartma kararı aldığını ifade eden Yıldız, ABD’de bu oranın yüzde 45, Moğolistan’da yüzde 93, Polonya’da yüzde 86 olduğunu dile getirdi.

Çin’in her hafta bir kömür santralini devreye aldığını hatırlatan Yıldız, "O yüzden bizler yerli kaynaklarımızı, Türkiye Petrolleri’ nin bulduğu petrol ile karıştırarak önemli bir enerji arzı oluşturmaya çalışıyoruz, çünkü Türkiye büyüyor" diye konuştu.

Yıldız, "Sene 1902, Türkiye’deki ilk elektrik santrali kuruldu, sene 2002’de, 100 yıl içinde 31.800 megavatlık güç santrali kuruldu. AK Parti hükümeti ile beraber son 12 yılda 37 bin megavatlar civarında elektrik santrali kuruldu. 100 yılda kurulandan çok daha fazlasını son 12 yılda elde etmiş oluyoruz" şeklinde konuştu.

Çalışmalarını çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapmaya gayret ettiklerini belirten Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) güzergahını, çilek tarlasına denk geldiği için değiştirdiklerini belirtti.

Yıldız, "Bu ülkenin bütün zenginlikleri 77 milyonun. Tabiat, kültür varlıkları, 3 medeniyetin kurulup yıkıldığı bütün alanlar da dahil olmak üzere, biz tabii kaynaklarımızla beraber Türkiye’nin bütün zenginliklerini açığa çıkarmak için gayret edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yıldız, Trakya’nın enerji arz güvenliğini, Çanakkale Boğazı'nın altından kablo döşeyerek sağlamaya gayret ettiklerini ve birçok alandaki çalışmalarının  2023 hedefleri doğrultusunda devam edeceğini söyledi.

2016 Dünya Petrol Kongresi

Yıldız, enerji alanındaki uluslararası faaliyetlere dikkat çekerek 2016 yılında Dünya Petrol Kongresi’ne İstanbul’un ev sahipliği yapacağını hatırlattı.

Yıldız, "Bu çok önemli bir organizasyon. Petrol yapısının olimpiyatı diyebiliriz. Dünya enerji konseyi Tük milli komitesi de 2016 yılında dünyadaki bütün enerji devlerine ev sahipliği yapacak" ifadesini kullandı.

TPAO 2023 hedefleri

Türkiye Petrolleri’nin 60. yıl kutlamalarında konuşan Türkiye Petrolleri Genel Müdür Vekili Besim Şişman, 2023 yılında Türkiye’nin enerji ihtiyacının iki katına çıkacağını ve bu yüzden enerji arz güvenliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu söyledi. 

Türkiye’nin arz güvenliğinin sağlanması amacıyla TPAO tarafından "TP2023 Bütünsel Dönüşüm Programı" oluşturulduğunu ifade eden Şişman, bu program ile TPAO’yu 2023 yılında 10 büyük uluslararası Türk markasından biri yapacaklarını belirtti. 

Bugün yaş ortalaması 40 olan TPAO çalışanlarının, 2023’teki yaş ortalamasının 33'e ineceğini belirten Şişman, şu ifadeleri kullandı:

"TP2023 programı ile Türkiye Petrolleri 2023 yılında 10 büyük uluslararası Türk markasından biri olacak. Devletimizin de desteğiyle Türkiye petrollerini ülkemiz için milli bir gurur vesilesi haline getireceğiz. Bu amaçla, çalışanlarımızda iki temel özellik arıyoruz. Bunlar; sadakat ve iş bilgisi. Geri kalan her türlü eksiklik tamamlanabilir ve tolere edilebilir."