Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de israfı önleyen, lükse kaçmayan ama fonksiyonel bir yapının hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Bunlarla alakalı sistem analizlerinin, teknolojik gelişmelerin ve bütün yeni buluşların olabildiğince fizibıl rakamlarla Türkiye'de uygulanmasının önünü açmamız lazım" dedi.

17.12.2014
  • Paylaş

Yıldız, 29-30 Nisan 2015'te gerçekleştirilecek 3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı için düzenlenen tanıtım resepsiyonunda, akıllı şebekelerin, Bakanlığın, enerji tasarrufu ve verimliliğiyle ilgili yaptığı çalışmaların en önemli başlıklarından birini oluşturduğunu söyledi.

Elektrikte, GSM aboneliklerinde ortak veri tabanlarının kullanılıyor olmasının önemine işaret eden Yıldız, bu alandaki yatırımların AB ortalaması olan yüzde 10'luk kayıp-kaçak hedefinin tutturulmasında önemli olacağını ifade etti.

Yıldız, enerjinin Türkiye'de eşit ve adaletli kullanımına yönelik çalışmalar yapılırken dünyadaki kötü örneklerin Türkiye'de ortaya çıkmamasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Türkiye'de israfı önleyen, lükse kaçmayan ama fonksiyonel bir yapıyı hayata geçirmemiz lazım. Bunlarla alakalı sistem analizlerinin, teknolojik gelişmelerin ve bütün yeni buluşların olabildiğince fizibıl rakamlarla Türkiye'de uygulanmasının önünü açmamız lazım" diye konuştu.

Enerjide, 15 milyar liralık tasarruf edilebilecek alan olduğuna dikkati çeken Yıldız, şu ana kadar bunun yıllık minimum 3 milyar lirasının tasarruf edilmeye başlandığını söyledi.

Enerji yoğunluğunun da mutlaka düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, her bin dolarlık gayri safi yurt içi hasıla elde etmek için harcanan enerji miktarının mutlaka düşürülmesi gerektiğini kaydetti.