Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) da bir ayağını oluşturduğu Güney Gaz Koridoru projesini kararlılıkla devam ettireceklerini, gerçekleştirecekleri diğer projelerin bu projenin kararlılığını kesinlikle bozmayacağını belirtti.

12.02.2015
  • Paylaş

Bakan Yıldız, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu toplantısında, Türkiye'nin Güney Gaz Koridoru projesinde hem politik hem de ekonomik olarak kararlı olduğunu söyledi.

Projenin 45 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu hatırlatan Yıldız, Güney Gaz Koridoru'nun AB ülkelerinin doğal gaz teminine yönelik en önemli projelerden biri olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Şahdeniz 2 doğal gaz sahasındaki hissesini artırarak projeye devam ettiğini ifade eden Yıldız, Güney Gaz Koridoru'nun bir ayağı olan TANAP projesinin, belirlenen programdan daha hızlı ilerlediğini kaydetti. Proje kapsamında, boruların tedariği, ihalelerin yapılması, kamulaştırmayla alakalı yol haritasının da öngörülenden hızlı devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

"Zincirin halkalarının birbirine sıkıca bağlı olması lazım. Herhangi bir halkanın tamamlanmamış olması zincirin tamamlanmaması anlamına geldiği için her birimizin bulunduğu ülkelerde bu projenin lehine kuvvetli katkı yapmamız lazım. Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan bütün avantajları komşu ülkelere ve AB üyesi ülkelere kullanacaktır. Bu avantajları istismar etmeden buna devam edecektir."

Yıldız, Türkiye'nin son 12 yılda gayrisafi milli hasılanın 3 kat, enerjiyle ilgili bütün kalemlerin de iki kat arttığını ifade etti.

Türkiye'nin Güney Gaz Koridoru'na katkısının TANAP'la birlikte artarak devam edeceğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Mart ayında Cumhurbaşkanlarının da katılımıyla TANAP'ın temel atma törenini yapacağız. Pozitif tutumumuz devam edecektir. Bu, büyük emekler verilerek oluşturulan bir projedir. Türkiye'nin 6 milyar metreküplük ihtiyacı haricinde daha büyük miktarlara, 31 milyar metreküpe çıkabilecek yapıyı burada kurgulamamız lazım. Kararlılığın yanında eş zamanlılık da önemli. 2018 sonuna kadar her birimizin üretim, dağıtım zincirini eşzamanlı olarak tamamlamamız lazım."

Yıldız, TANAP'la beraber bu proje halkasının çok güçlü bir yapı oluşturacağına emin olduğunu ifade ederek, "Türkiye olarak bu konuda kararlıyız. Kararlı enerji politika ve stratejilerimizi yürütmeye ve sürdürmeye devam edeceğiz. Bununla beraber herhangi bir proje geliştiriliyor olması bu projenin kararlılığını kesinlikle bozmayacak" dedi.

Türkiye'nin devam eden ve planlanan birçok enerji projesi olduğunu ve bu projelerin birbirlerini olumsuz etkilemeyeceğini belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Başka projelerle de ilgileniyor, yürütüyor olabiliriz. Fakat TANAP ve Şahdeniz 2 projesi Azerbaycan kardeşliğimizle beraber yürüttüğümüz önemli bir projedir. Projeyle ilgili ne siyasi ne teknik ne de ekonomik kararlılığımızda en ufak bir sarsılma olmaz. Böyle bir tereddüt de mümkün değil. Rusya ile gerçekleştireceğimiz Türk Akımı projesinin detaylarını da önümüzdeki süreçte kamuoyu ile paylaşacağız."

Yıldız, toplantı kapsamında, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç, ABD Özel Temsilcisi Amos Hochstein, Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev ve Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişiklikleri Bakanı Panagiotis Lafazanis ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

Mutabakat zabtı imzalandı 

Bakanlar ve yetkililer, toplantı sonrasında, Güney Gaz Koridoru projesinin gerçekleştirilmesi yönünde kararlılıklarını ifade eden mutabakat zabtını imzaladı. 

En gözde proje TANAP

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, imza töreni öncesinde, Azerbaycan ve Gürcistan'la daha önce gerçekleştirdikleri Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal gaz boru hatları projelerinin Güney Gaz Koridoru'nun da gerçekleşeceğine şüphe bırakmadığını söyledi. 

Proje için teknik, siyasi ve finansman olarak tüm kesimlerin desteğinin alındığını ifade eden Yıldız, bir sonraki toplantının Türkiye'de yapılmasını önerdi. 

Rusya ile gerçekleştirilecek olan Türk Akımı projesinden de bahseden Yıldız, şunları kaydetti:

"Acaba TANAP'a rakip mi olacak' diye bahsedilen bu projeyi anlatmak isterim. Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre AB ülkelerinin 559 milyar metreküp doğalgaz ihtiyacı olduğu düşünülürse bu projelerin orta ve uzun vadede birbirlerine rakip olmayacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Biz TANAP'ın ortağıyız. TANAP, bizim en gözde projemizdir. TANAP'la ilgili herhangi bir tereddüt gerektiren husus yoktur. 2018'de tamamlayıp hizmete sunacağız."

Elektrik alanında Azerbaycan-Türkiye işbirliği

Toplantı sonrasında Azerbaycan ve Türkiye arasında, "Elektrik enerjisi geliştirilmesini ve mübadelesi alanında işbirliği" protokolü imzalandı. Protokole, Türkiye adına Taner Yıldız, Azerbaycan adına da Enerji Bakanı Natig Aliyev imza attı.