TANAP Temel Atma Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temeli atılan TANAP'ın güzergah ve hedefiyle ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Bu proje başka hiçbir projenin alternatifi olmadığı gibi bu projeye alternatif başka bir proje de yoktur" dedi.

17.03.2015
  • Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) temel atma töreninde, Türkiye'nin 2023 hedeflerine hazırlandığını belirtti.
500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolar milli gelir, tek haneli rakamlardaki işsizlik, enflasyonla genç ve eğitimli nüfusu en iyi şekilde değerlendirerek dünyanın ilk on ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'yi bölgesinin enerji dağıtım merkezi haline getirmeyi de planlıyoruz" diye konuştu.
Ceyhan'ın dünyanın en önemli petrol dağıtım merkezlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, "Irak ve Suriye'de durumun normale dönmesiyle Ceyhan'ın bu konumu daha da güçlenecek, kapasitesi daha da artacaktır" ifadesini kullandı.
Diğer ülkelerle olan doğalgaz ve petrol boru hattı projelerinin devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
"TANAP, tüm bu projelerin içinde güzergahı ve hedefleriyle ayrı bir öneme, yere sahip. Bu proje başka hiçbir projenin alternatifi olmadığı gibi bu proje veya bu projeye alternatif başka bir proje de yoktur. Bu bakımdan gerçekten özgün bir proje olan güney gazı koridorunu bütün etaplarıyla tamamen hayata geçirdiğimizde Avrupa ile Hazar Bölgesi arasında güçlü bir bağ oluşturmuş olacağız. Bu projeye Azerbaycan'dan, Gürcistan'tan, Türkiye'den ziyade tüm Avrasya coğrafyasının ihtiyacı var."
Törende AB Genişlemeden Sorumlu Başkan Yardımcısı'nın konuşmasına Türkçe giriş yaptığını, bundan mutluluk duyduğunu belirten Erdoğan, "Şunu hatırlatayım ki bu Türkçesi'yle bile Adriyatik'ten ta Çin Seddi'ne bile hiç acıkmadan gidebilir. O konuda rahat olsun" dedi.
Projenin ekonomik işlevinin yanında barışa ve huzura da katkı yapacağını dile getiren Erdoğan, "Temelini attığımız TANAP, bin 850 kilometre uzunluğu ve 10 milyar dolar maliyetiyle bu misyonu ziyadesiyle hak eden bir projedir. 16 milyar metreküpten başlayıp kademeli olarak 22 milyar metreküpe ve 31 milyar metreküpe kadar çıkacak kapasitesiyle bu projede doğalgaz akışının hedeflediğimiz tarihte, inşallah 2018'de başlamasını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, TANAP'ın hattın geçtiği Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne'ye hayırlı olmasını diledi.
Türkiye'yi en doğundan en batıya kadar katedecek, 20 kentten, 67 ilçeden, 600 köyden geçecek 1850 kilometre uzunluğundaki hattın süratle tamamlanarak hizmete girmesini temenni ettiğini dile getiren Erdoğan, törene katılan Cumhurbaşkanlarına da Türkiye'ye teşrif ettikleri için teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışmaları yürütecek firmalara, mühendislere, teknisyenlere, işçilere ve projenin bugüne kadar gelmesinde katkısı olanlara da teşekkür etti.

"Projenin barış, refah ve huzurla zikredilecek"

Dünyada petrol ve doğalgaz projelerinin, çoğunlukla çatışmalarla, çekişmelerle, kavgalarla ne yazık ki savaşlarla sömürüyle anıldığını ifade eden Erdoğan, bu projenin barış, refah ve huzurla zikredileceğini inandığını söyledi.
Erdoğan, hiçbir zaman başka toplumların ve ülkelerin mağduriyeti üzerine bir refah düzeni kurma peşinde olmadıklarına dile getirerek, böyle bir anlayışı asla kabul etmediklerini vurguladı.
"Siz değerli Cumhurbaşkanlarının da aynı yaklaşıma sahip olduğunu çok iyi biliyorum" diyen Erdoğan, "Dünyayı daha adil, daha yaşanabilir, daha huzurlu bir yer haline getirme konusunda hepimiz de sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu projeyle hep birlikte doğal kaynakların kullanımı konusunda yeni bir yaklaşımı tüm dünyaya gösterebileceğimizi düşünüyorum. Türkiye'nin doğu sınırından başlayıp, batı sınırında bitecek olan ve Şah Deniz gazını Avrupa'ya taşıyacak olan bu boru hattının, doğalgazla birlikte barış ve huzurun da taşıyıcısı olmasını tüm kalbimle temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"3T: Tedarikçi, Transitçi, Tüketici"

Erdoğan, doğalgazın "3T" üzerinde tanımlandığına işaret ederek, bunların tedarikçi, transitçi ve tüketici olduğunu kaydetti.
Azerbaycan'ın, burada birinci derecede tedarikçi konumunda bulunduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Gürcistan ve bizler, bu işin hem transit hem de tüketicisi konumundayız. Avrupa bu işin tüketicisi konumunda olacak. Böyle bir durum söz konusu. Ekonomik kaynakların eğer insanların hizmetinde değilse felaketinin sebebi olduğunu yaşadığımız iki büyük dünya harbiyle, büyüklü küçüklü sayısız savaşla, çatışmayla gördük. Biz bu projeyle aynı zamanda sahip olduğumuz kaynakları, kendi vatandaşlarımızın, onlarla birlikte tüm bölge halklarının, tüm insanlığın hizmetine sunma irademizi de ifade etmiş oluyoruz. Bu yola birlikte çıktığımız için, bu yolda birlikte ilerlediğimiz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

"Ülkemizin çehresini değiştirdik"

Erdoğan, Türkiye'nin 12 yılda gerçekleştirdiği büyük reformlarla hem demokrasi hem de ekonomi alanında çok büyük ilerlemeler kaydettiğini aktardı.
Bu süreçte ülkeyi her alanda 3 kat büyüterek, temel altyapı yatırımlarını gerçekleştirerek, yatırım ortamını iyileştirerek, geçmişin eksiklerini telafi etme çabası içerisinde olduklarını bildiren Erdoğan, "Bu dönemde malum fert başına milli gelirimiz 3 bin 500 dolardan 11 bin dolar seviyelerine yükseldi. İhracatımızı, 36 milyar dolardan 158 milyar dolara kadar çıkardık. Turizm gelirlerimizi 12,5 milyar dolardan 34,5 milyar dolar seviyelerine ulaştırdık. 6 bin 100 kilometre olarak aldığımız bölünmüş yollara 17 bin 590 kilometre daha yol ilave ettik. Hızlı tren hatlarıyla, hava limanlarıyla ülkemizin her köşesini süratle ve güvenle ulaşabilir hale getirdik. Buraya da gelirken bu şehrimizin de adeta bir şantiye halinde olduğunu gördünüz. Toplu konut projeleriyle tüm dünyada örnek alınan bir şehirleşme hamlesi başlattık. Barajlarla sulama tesisleriyle arıtma tesisleriyle, kırsal kalkınma projeleriyle her alandaki altyapı yatırımlarıyla ülkemizin adeta çehresini değiştirdik" şeklinde konuştu.

Notlar

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) Kars'ın Selim ilçesindeki temel atma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Azerbaycan ve Gürcistan milli marşlarının çalınmasıyla başladı.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili butona basarak vinçle hatta ilk borunun konmasını sağladılar.

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in siyasi irade koyarak verdiği destek, TANAP’ın ilerlemesindeki en önemli gerekçe olmuştur”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) temel atma töreninde yaptığı konuşmada, TANAP’a verilen siyasi desteğin yanında, SOCAR, BP ve BOTAŞ’la beraber projenin teknik kısmını başarıyla ilerlettiklerini söyledi.
Dünyada üretilen doğalgazın yüzde 70’inin boru hatlarıyla taşındığını anımsatan Yıldız, “Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan avantajlarla beraber doğusundaki kaynakları batıdaki tüketim noktalarına iletmekte son derece proaktif bir pozisyon almaktadır” diye konuştu.
Yıldız, gerek Türkiye’nin gerekse de Avrupa Birliği'nin doğalgaz arz güvenliğini sağlamak için girişimlerine devam ettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:
“Türkiye, Hazar bölgesindeki petrolün Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıyla yine aynı bölgedeki doğalgazın Bakü-Tiflis-Erzurum hattıyla beraber Türkiye’ye gelmesine ve yurt dışı piyasalarına açılmasına vesile oldu. Güney Gaz Koridoru’nun da en önemli parçalarından bir tanesi TANAP’tır.”

5 bine yakın istihdam

TANAP için 2011, 2012 ve son olarak da 17 Aralık 2013’te yatırım kararı alındığına işaret eden Yıldız, “17 Aralık, Türkiye’de siyasi istikrarın bozulmaya çalışılması noktasında da önemli bir gündür. Ama aynı günde TANAP için yatırım kararı da alınmıştır. Bu iki gelişmeden hangisi kazansa diğerine mani olacaktı. Yatırım kararı galip geldi ve Türkiye’deki siyasi iradeyle beraber bu proje devam etti” dedi.
Türkiye’nin yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz tükettiğini hatırlatan Yıldız, 20 ilden geçecek TANAP’ın 5 bine yakın istihdam yaratacağını vurguladı.

"Avrupa için stratejik öneme sahip"

Enerji Birliğinden Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic de TANAP’ın Avrupa için stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.
Bakü’de 6 ay önce Güney Gaz Koridoru’nun bir parçası olan Güney Kafkasya Boru Hattının temel atma törenine katıldığını hatırlatan Sefcovic, “TANAP’a yardım noktasında aktif olarak rol almaya hazırız” şeklinde konuştu.