Bursa 3. Bilim Şenliği

Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin bahçesinde düzenlenen "3'ncü Bilim Şenliği"nin açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe, yenilenebilir enerji kaynakları ve Türkiye'nin yerli kaynaklarında çok büyük bir pazar olduğunu, söyledi.

02.05.2014
  • Paylaş

Türkiye'nin, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'te 118 milyar dolarlık (yaklaşık 300 milyar lira) harcama yapmak durumunda kalacağını belirten Yıldız, "Bunu ne ile yapacak? Yine uluslararası sermaye ama yerli kaynaklarımızla beraber yapacak. Şimdi görüyorum, elektrikte, elektronikte, nükleer güç santrallerimizle rüzgar güllerimizle hidroelektrik santrallerimizle (HES) ve elektrik dağıtımında birçok sektörde, jeotermalde bizim büyük bir pazarımız var. Bu pazara yerli kaynaklarımızla beraber ulaşabilmenin en önemli yollarından bir tanesi, bu bilim şenliklerinden ve üniversitelerimizden geçiyor" ifadesini kullandı.

Rusya'ya 190 öğrenci gönderildi

Yıldız, sadece nükleer güç santralleri konusunda eğitim görmeleri için Rusya'ya 190 öğrenci gönderdiklerini bildirdi. Onların, Moskova'da Rusça ve İngilizce eğitim aldığını dile getiren Yıldız, 100 öğrenciyi de bu yılın sonunda göndereceklerini anlattı.

Rusya'ya giden öğrenci sayısını 600'e çıkaracakları bilgisini veren Yıldız, her türlü masraflarını karşıladıklarını ve asıl amaçlarının, nükleer güç santrallerinin Türkiye'de de yapılmasını sağlamak olduğunu aktardı.

AK Parti hükümetlerinden önce 63 öğrenciye, şimdi ise 17 öğrenciye bir bilgisayar düştüğünü vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki 4 yıl içinde Milli Eğitim Bakanlığımız, her bir öğrenciye bir tablet verecek. FATİH Projesiyle beraber bir bilgisayar düşmüş olacak ve aynı zamanda 8 derslik ve üzeri tüm okullarımızda yaklaşık 30 bin 'bilişim teknoloji sınıfı' kuruldu. Niçin? 'Bütün bu pazarlara hitap edebilecek yerli kaynaklarımızı oluşturabilsin' diye. İllerimize son 11 yılda hükümetlerimizle beraber yaklaşık 1 milyon civarında bilgisayar gönderdik. Bunun 920 bin adedini okullarımıza gönderdik. Bunu şunun için söylüyorum; ABD'de neredeyse artık her iki yılda bir o okuldan mezun olanların tekrar bilgilerini yenileyeceği bir ortama girdik. Böyle bir bilgi, iletim teknolojisine girdik. Bugün son derece şeffaf ve ilk açıldığında internet 5,5 milyar sayfayla açıldı. Şu anda kaç milyar sayfaya geldiği tam bilemiyoruz. Sürekli bunlar artıyor. O yüzden Türkiye, bu açığını mutlaka seri bir şekilde kapatmak zorunda."

"Yazıktır, günahtır bu"

Bakan Yıldız, enerjide yerli üretimin önemine değindi.

Yerli üretim konusunda mühendislere büyük görevler düştüğünü söyleyen Yıldız, şunları kaydetti:

"Rüzgar güllerinden 2013 yılında elde edilen enerji, doğalgazdan elde edilmiş olsaydı, 600 milyon dolar daha yurt dışına daha fazla para vermiş olacaktık. Yazıktır, günahtır bu. Bugün bunların yüzde 100'ünü, know-how (sözleşmeye dayalı, direkt bütünleşmiş bir pazarlama sistemi) transferleriyle teknoloji transferleriyle beraber yüzde 100'ünü yerli üretim yapmak hedefimiz ama bunu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapmayacak. Bunu özel sektörle beraber, Bursa Büyükşehir Belediyemiz gibi zeminini hazırlayan ve Milli Eğitim Bakanlığı, üniversitelerimiz gibi bilgi teknoloji merkezleriyle buluşturan yapılara ihtiyacımız var. Bunun bütün illerimizde yayılabilecek kabiliyetleriyle birlikte gelişmesini istiyoruz. Bizden pazar oluşturmak, sanayicilerimizden, özel sektörümüzden de bunların inşallah yatırımlarını yapmış olmak. Bugün HES'teki yerli üretim oranımız çok yükseldi, hamdolsun. Jeotermal de aynı şekilde yükselmek zorunda."

Öğrencilere, aldıkları eğitimin yanı sıra mutlaka yabancı dillerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulunan Yıldız, "Nükleer güç santrali yaptığımızda 515 bin parçanın üretimini sağlamamız lazım. O yüzden nükleer güç santralleriyle alakalı, sanayicilerimize çok fazla iş düşüyor. Japonlarla beraber 200 milyon dolarlık bütçeyle bir 'bilgi teknoloji üniversitesi'nin kurulmasına karar verdik. Yalnızca elektrik üretimi açısından değil sanayimizin lig atlaması açısından da bunu son derece önemsiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız daha sonra açılışını yaptığı şenlikteki stantları, Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve diğer protokol üyeleriyle gezdi. 

Sorular

Bakan Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, bir gazetecinin, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, 'Türkiye'de depolanan petrolün satışına 2 Mayıs'ta başlayacağız' şeklinde bir açıklaması vardı. Gelinen süreç ne durumda?" sorusuna karşılık, Barzani'nin 3 gün kadar önce, ilk sevkiyatın 2 Mayıs'ta gerçekleştirileceğiyle ilgili açıklama yaptığını söyledi.

Türkiye'nin bu sürece hazır olduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Tabii ki Türkiye bütün altyapısıyla beraber buna hazır, bekliyor. Şu anda yaklaşık 1,8 milyon varil birikmiş durumda. Kuzey Irak petrolü olarak birikmiş durumda. Bugün sevkiyatın yapılabilmesi ancak kendilerinin satışlarıyla beraber mümkün olacak. Bu, Irak petrolüdür. Irak petrolünü tabii ki kendileri satacak. Türkiye bunun zeminini kolaylaştırıyor ve önünü açıyor. Tabii ki buradan oluşacak gelir, şu anda yaklaşık 180-200 milyon doları bulan ciro oluşur. Bunun Halk Bankasına yatırılmasında da mutabakat sağlamıştık. Her ne kadar önceden belirtilen ABD'deki bir hesaba yatırılmasıyla alakalı konuları, kendileri aşmış bulunuyor. Yaklaşık 100 bin varillik günlük sevkiyat yapılıyor. Sevkiyat da başladı. Sayın Neçirvan Barzani zannediyorum bunu kastetmişti. Belki 3 gün, belki bir hafta içinde bunların satışı gerçekleşebilir. 2,5 milyon varile kadar stoklama kabiliyetimizin olduğunu söylemiştim. Artık Bağdat ile Erbil, buna karar verecek ve 30 Nisan seçimlerinden sonra, Irak'ta yapılan seçimlerden sonra Irak'ın istikrarına, büyümesine, normalleşmesine inşallah katkı konulmuş olacak."

"Türkiye ticari hacmini genişletecek, yeni hamleler yapacaktır"

Yıldız, bundan sonra Türkiye'nin ikinci aşamaya başlayacağını vurguladı.

Hem Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti hem de özel hukuk hükümlerine tabi şirketler yönünden Türkiye'nin petrolleriyle alakalı önemli gelişmeler olacağını aktaran Yıldız, "Türkiye, her zaman bahsettiğim gibi siyasi sınırları sabit kalmak kaydıyla enerji ve ekonomik sınırlarını genişletmiştir. Bununla alakalı çalışmalarımızı önümüzdeki aylarda hatta mayıs ayı içinde de inşallah bir kez daha görmüş olacağız. Yapılacak bir kısım imzalarla bunun önünü açtığımızı hep beraber görmüş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani'nin, "isterse Türkiye'ye satabilecekleri" yönündeki ifadesinin hatırlatılması üzerine Yıldız, bu petrolün alıcısının Tüpraş ve özel sektör olduğuna işaret etti. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anlaşabiliyor olmaları halinde tabii ki Tüpraş da bu malı alır ama kendileriyle en son görüştüğümde, gerek Bağdat ile gerekse İran ile yapılan kontratlarda şu anda böyle bir alım için hazır olmadıklarını söylediler. Bu ticari şartlar önümüzdeki haftalar, aylarda değişebilir ama Türkiye bu sevkiyatı yaptıktan sonra, aynen sözleşmelerine bağlı kalarak, Sayın Neçirvan Barzani'yle yapılan sözleşmelere bağlı kalarak, Bağdat'ın da hassasiyetlerini mutlaka göz önünde bulundurarak ticari hacmini genişletecektir. Yeni hamleler inşallah yapacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz."

"Hükümetimizin başta olmaması için gayret gösterildi"

Yıldız'a, "17 Aralık operasyonuyla ilgili 60 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu da yöneltildi.

Söz konusu operasyonun, Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde çok farklı değişiklikler yaptığının görüldüğünü dile getiren Yıldız, şunları söyledi:

"Bir seçim yaşadık. 30 Mart seçimlerinde yaşadığımız, şu ana kadar siyaset tarihinde iktidarlar üzerine yapılan koalisyonun bundan böyle muhalefet tarafından da yapılabileceğini gösterdi. Yeter ki hükümetimizin başta olmaması için gayret gösterildi. Bir kısım komplolarla beraber AK Parti hükümetlerimizin nasıl doğru duruş sergilediğini hep beraber görmüş olduk. Doğru yaptıkça güçlenen hükümetimizin, bundan sonra da yapacaklarının aynı şekilde doğru hareketler olacağını göreceğiz. Yargının, bağımsız olduğu kadar doğru karar verdiğini hep beraber izleyeceğiz."

Bakan Yıldız, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ile Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali İşletme Müdürlüğünde ziyaret ve incelemelerde bulundu. 

Vali Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile gittiği merkezde yetkililerden bilgi alan Yıldız, deney stantlarını inceledi.

Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, tesisten çok etkilendiğini ifade etti.

Böyle bir merkezin Kayseri'de de kurulmasını, kentteki Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine önereceğini belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Oradakilerin mutlaka buraya gelmelerini sağlayacağız. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe'yi tebrik ediyorum. Onun şahsında ekibine, çalışanlara da ayrıca tebriklerimi iletiyorum. Enerji kültürünün oluşmasıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşmasıyla alakalı doğru enerji zihni oluşması için böyle bir yer gerekiyor. O yüzden buranın birçok ziyaretçisi olacaktır. Onun trafiğini ayarlamak da biraz zor olacak diye düşünüyorum. Çok başarılı buldum. Tebrik ediyorum. Bakanlık olarak bize gerekli bir şey bu."

Daha sonra Altepe, Yıldız'a Bursa kılıcı hediye etti.

Osmangazi ilçesi Ovaakça Mahallesi'ndeki Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali İşletme Müdürlüğüne de giden Yıldız, İşletme Müdürü Ahmet Sedat Önal ve diğer yetkililerle basına kapalı toplantı yaptı.