Bakan Yıldız Balıkesir’de

Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıTaner Yıldız, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesini gezdi, yetkililerden bilgi aldı. Taşeron firmalara bağlı işçilerle sohbet eden Yıldız, bu konuda bazı sıkıntılar yaşandığını hatırlattı.

03.05.2014
  • Paylaş

İşçilere seslenen Yıldız, şunları söyledi:  

"Sizin hakkınızı o şirket ödeyemedi. Biz dedik ki 'Kanunen biz sorumlu değiliz. Arkadaş, bak ne yapalım? Bundan sonra bu yok. Hakkınız inşallah garanti altına alınacak.' Bu, lafla değil, her işçi kardeşimizin çalışma, iş sağlığı ve işçi sağlığı ve iş güvenliği şu anda Eti Holdingin güvencesi altında burada yapılıyor. Taşeron işçisi burada kasksız çalışamaz. Bundan sonra maaşlar, işçi kardeşimizin direkt kendi hesabına yatırılıyor. İki yıl önce ödediğimiz paralar, işçilerin hesabına yatırılmamıştı. İşveren kendi üzerinden çalışmış, işçiler gelip bize diyor ki 'Maaşlarımız yatmadı.' Nasıl olur. Hepsi yatmıştı, işçiler alamamış. Eti Maden'in uyguladığını, kanunen güvence altına almış olacağız."

Bir işçinin sarı renkteki baretini alıp inceleyen Yıldız, bunun üzerinde sonradan yapılmış mavi renkte bir işaret görmesi üzerine, "Bu, Fenerbahçe mi demek? Fenerbahçelisin yani. Niye Fenerbahçeli yaptın bunu?" diye sordu.

İşçinin, "Baretler karıştığı için bu işareti koydum" yanıtının ardından Yıldız, "Riskin var bak, Fenerbahçelisin. Bütün siyasi risklerime rağmen Galatasaray'ı tutuyorum ama Fenerbahçe'yi tebrik ediyorum. Şu anda Fenerbahçe şampiyon oldu, hakkını teslim etmemiz lazım. Centilmenlik bu" ifadesini kullandı. 

"Taşeronlukla ilgili kanun çalışması"

Yıldız, bir gazetecinin, "Taşeron yasası ne zaman çıkıyor?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: 

"Meclis'in gündemini biliyorsunuz. Özellikle şimdi cumhurbaşkanlığı seçimleri de var. Bu arada Faruk Çelik bakanımız, bununla ilgili yoğun bir çaba içinde ve bir an önce çıkmasını istiyor. Hepimizden daha fazla o istiyor. Biz buna Bakanlar Kurulunda da şahidiz ama Meclis gündemini yakalaması lazım. Bizim de kanunlarımız var, bekliyor. İşte, Türkiye'nin son 4-5 ayda yaşadığı olaylar ne yazık ki Meclis gündemini de etkilemiştir. Bunu açıkça söylemem lazım. Yani taşeronluklarla ilgili kanun çalışması bile bundan dolayı aksamıştır. İnşallah 'ilk gündem maddelerinden biri' diye sağ olsun Bakanımız uğraşıyor ve gayret ediyor. Biz de kendilerine destek veriyoruz."

Bacadan çıkan karbondioksit ve kükürtdioksitin tutulması için çalışma yapılan tesisi de gezen Yıldız, bunun, çevre temizliği bakımından önemli bir çalışma olduğunu vurguladı. 

Yıldız, çevreye rağmen değil çevreyle beraber bu çalışmaları yaptıklarını bildirerek, şunları kaydetti:

"Bu tesis, hemen hemen çevreyi hiç kirletmeyen önemli bir sanayi kuruluşu. Maden sektöründe iki değer var. Bu ölçümler, bire bir fiili ölçümlerdir. Bu tesislerdeki karbondioksit ve kükürtdioksit hemen hemen hiç çıkmıyor, hepsi tutuluyor. Amacımız şu; bu tesiste uygulanan bu nevi pilot tesiste yapılanları, öncelikle kamu kuruluşlarımızla beraber özel sektöre yaymak ve Türkiye'deki çevre hassasiyetini yükseltmek. Fiili olarak gerçekten bunu ispat edeceğimiz yapıyı öncelikle kamuya, sonra özel sektöre yaygınlaştırmak."

Bakan Yıldız'a, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz eşlik etti.  

Bakan Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tesislerde ülke ve ekonomisi adına önemli şeyler yapıldığını söyledi.

Eti Maden İşletmelerinin 2013 yılı cirosunun 835 milyon dolar olduğunu, 835 milyon lira da kar elde ettiğini belirten Yıldız, "Böylesine katma değeri yüksek işletme, Türkiye'de çok az var. Karlılık açısından ilk 10 içinde bulunuyor. AK Parti hükümetleri ile 12 yılda ihracatımız 4 katına, karlılığımız da 27 katına ulaştı" ifadesini kullandı.

Yıldız, kamu kurum ve kuruluşları içinde ülke hazinesine, maliyesine en yüksek katkı koyan işletmelerden biri olan bu tesislerde yeni ve önemli bir ürün elde edildiğini vurguladı. Bu ürünü tanıtmak istediklerini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Cam sanayinin ana ham maddesi olarak kullanılan 'borlu soda' üretildi. Borlu sodayı piyasaya açıyoruz. 250 bin ton, yurt dışından bir ülkeden sipariş aldık. Yurt içindekilere ithafen söylüyorum. Şu anda biz bunu ihraç edeceğiz ve çok büyük kabul görecek. Gururumuz olarak sonuçlarını açıklayacağız. Türkiye'de camın üretildiğini hepimiz biliyoruz. Genişlemesi, ilerletilmesi, büyümesiyle ilgili ham maddeyi yerli elde etmeyle alakalı piyasaya sürüyoruz. Bu ürün, çevreye son derece saygılı. Burası kükürtdioksit, karbondioksit ve azotdioksit oranlarını hemen hemen sıfırlayan tesis haline getirildi. Bunu yine borla sağlıyoruz. Borun bu kadar hayatımıza girdiği, Türkiye sanayisinde yer aldığı bir ortamda bize hep şu soruluyor; 'Boru özelleştirecek misiniz?' Bandırma'dan bir kez daha açıklıyorum; boru özelleştirmeyeceğiz."

Bor tesislerinde bazı birimlerin kurulmasıyla ilgili zaman zaman hizmet alımları olduğunu dile getiren Yıldız, bunu gerekçe gösterip borun özelleştirileceğini söyleyenlerin, kamuoyunu yanılttığına dikkati çekti. Boru özelleştirmeyeceklerini yineleyen Yıldız, "Bir kısım hizmet alımlarıyla ilgili özel sektörün burada bulunmuş olmasını yanlış yorumlamayacağız" diye konuştu.

Tesisleri gezen Yıldız, Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz ile Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesi Genel Müdürü Recep Şekerci'den bilgiler aldı.

Tesis Açılışı

Bakan Yıldız, Havran'da, bakır ve molibden konsantresi üretip ihraç eden Özdoğu Kuzey Ege Bakır İşletmeleri firmasına ait tesisin açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu şirketin 75 milyon dolarlık yatırım yaptığını belirterek, yatırımın, bir o kadar da yıllık ihracat miktarıyla desteklendiğini söyledi.

Burada çevreye duyarlı, çevreyle iç içe bir işletmenin çalıştığını vurgulayan Yıldız, "Madencilik denilince üzerinde spekülasyonlar yapılır. Gerçek var. Maden Kanununu Meclis'te tartışırken muhalefetten arkadaşlar, 'Zeytin ağaçlarını azaltıyorsunuz, maden sahasını genişletiyorsunuz' diyorlar. Bunun mücadelesini verdik. 11 yıl önce iktidara geldiğimizde 91 milyon zeytin ağacı vardı, şimdi ise 160 milyonun üzerinde" dedi.

Yıldız, ilgili firmanın, maden sahasına 100 bin fıstık çamı fidanı diktiğini anlattı. Madenlerin nerede bulunacağına insanların karar vermediğini anlatan Yıldız, "Bulundukları yerlerden çıkarılıyorlar. 'Taşıyalım da ovadan çıkaralım' diye bir şey yok. Dünyanın her yerinde böyle. Norveç'teydim. Uçakla inerken görürsünüz, maden ocağı var Oslo'da, şehrin içinde. Kişi başına düşen milli gelir 100 bin dolar. Önemli olan şu; çevrenize, insanınıza bütün sektörlere faydalı mı oluyorsunuz, zararlı mı?" ifadesini kullandı.

Madenle ilgili çalışmalarının aralıksız sürdüğünü dile getiren Yıldız, 18 bölgede jeotermalle ilgili sondaj yapıldığını ve bunun ardından 93 sahanın özel sektöre verildiğini aktardı. Yıldız, şunları kaydetti:

"MTA, 10 bin metrede sondajla burada yaklaşık 20 milyon tonluk bakır, molibden rezervi tespit etti. Kamu bulup özel sektör işletecek. Yapı bu. Tükettiğimiz bakırın yüzde 80'ini ithal ediyoruz. Bunun mutlaka ithalatının engellenmesiyle ilgili yeni sahaların açılması gerekiyor. Yılda 1,2 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bu tesis, ekonomimize büyük katkılar sağlayacak."

Madencilerin sıkıntılarını bildiklerine değinen Yıldız, onların, bazı izinlerin alınmasıyla ilgili sorunlar yaşadığını belirtti.

Ruhsat bedeli ve devlet hakkıyla ilgili düzenleme yapacakları bilgisini veren Yıldız, "4'üncü grup madenlerde bunların miktarı daha da artacak. Çok haklı eleştiri var. 18-19 kuruma gidip de maden izni alınmasıyla ilgili çalışmalar var. 'Tek durak ofisi'ni kuruyoruz. Bununla beraber muhataplar aynı olacak" diye konuştu.

Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenin 77'sinin Türkiye'de bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, bunlardan 60 dolayındaki bölümünün çıkarıldığını bildirdi. Yıldız, Türkiye'nin, madenin üretiminde 28'inci, çeşitliliğinde ise 10'uncu sırada yer aldığına işaret etti.

"Madende sondaj miktarı 1-5 milyon metrelere ulaştı"

Yıldız, 2002 yılında 100 bin metre olan maden arama sondaj miktarının 1,5 milyon metrelere ulaştığına değinerek, şöyle konuştu:

"2002 yılında 841 milyon dolar olan maden ihracatımız, 2013 sonunda 5,1 milyar dolara ulaştı. Bunlar nasıl oluyor? Bütün bu firmalarla oluyor. Madencilik sektörünün gayri safi yurt içi hasıladaki payı 2003'te 2,6 milyar dolardı, şimdi ise 12 milyar dolarlar civarında gidiyor. Hedefimiz; 2023 yılında 20 milyar dolarlık ihracat kalemini yakalamak. Yaptığımız kanuni değişikliklerle maden yatırımcılarının önünü açtık ama 'çantacı' diye tabir ettiklerimizin önünü kapatıyoruz. 5 yıl önce 41-42 bin civarında ruhsat vardı. Önceki yıl çalışan ruhsat olarak 11 bin adede düştü. Şimdi ise 8 bin adet civarında ruhsatla çalışıyoruz. Pazarlamacılık, çantacılık işini Türkiye'de kapatıyoruz. Gerçek yatırımcı varsa bu tesisler onlara makul fiyatlarla verilecek, devlet, hakkını özel sektörle paylaşacak."

Tesisin hizmete açılmasıyla sona eren törende, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile firmanın yönetici ve çalışanları hazır bulundu