Bakan Yıldız: Düşen Petrol Fiyatları Piyasaya Yansıyacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 57-58 dolar bandında olan ham petrol varil fiyatının geçen aya göre yüzde 5-6 düştüğünü belirterek, "Bu 3 gün faz farkı ile piyasaya yansıyacak" dedi.
Borusan EnBW Enerji'nin Koru Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile Mut RES yatırımlarını devreye alması, Bandırma RES'in ise kapasite artışını tamamlaması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Yıldız, Türkiye'nin rüzgar enerjisi büyümesinde dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu kaydetti.
Çin'in 2014 yılında yalnızca rüzgardan 23 bin megavatlık gücü, kurulu gücüne eklediği bilgisini veren Yıldız, Türkiye'nin daha yapacak çok işi olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de 7 Haziran seçimleri ile beraber yeni kurguların söz konusu olduğuna dikkati çeken Yıldız, koalisyondan bahsedildiğini anımsatarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gelecek hafta yapacağı çalışmalar ile beraber Türkiye'nin hükumetsiz kalmayacağının altını çizdi.
Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan rağbetin, 2035 yılına kadar 2,7 trilyon dolarlık bir yatırımın daha üzerine çıkacağını gösterdiğini vurgulayan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye bunun gerisinde kalmayacaktır. Türkiye büyüme rakamları itibariyle AB üyesi ülkelerden oran olarak daha fazla yenilebilir enerji kaynaklarına sahip. Hemen hemen iki katına sahip. Büyümesi yüzde 13,5'ler civarında olan AB üyesi ülkeler varken, Türkiye yüzde 25-26'ları yakalamıştır."
"Rusya'ya fizibilite izni verdik"
Yıldız, konuşmalardan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Petrol fiyatlarındaki düşüşün iç piyasaya ne zaman yansıyacağına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, 57-58 dolar bandında olan ham petrol varil fiyatının geçen aya göre yüzde 5-6 düştüğünü söyledi.
Bunun 3 gün faz farkı ile piyasaya yansıyacağını bildiren Yıldız, "Petrol ürünlerinde, benzinde, mazotta ve motorinde bunlara mutlaka yansımalarını göreceğiz. Çünkü otomatik fiyatlama mekanizması var. Özellikle son 3 ayın da en düşük fiyatını yaşıyoruz şu anda. Bunu tüketici bir ülke olarak sevindirici buluyorum" şeklinde konuştu.
Petrol fiyatları eğer 50 dolar bandında kalırsa Türkiye'nin geçen yıla göre 13 milyar dolar daha düşük bir fatura ödeyeceğini bildiren Yıldız, petrol fiyatlarının makul seviyede kalmasının Türkiye'nin makro ekonomik büyüklükleri açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Bir soru üzerine Türk Akımı ile ilgili de konuşan Yıldız, 13 Haziran'da Bakü'de bazı kararların alındığını, bunlarla ilgili müzakerelerin devam ettiğini ifade etti.
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile dün 2 kez görüştüklerini açıklayan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:
"Henüz sonuca ulaşmış değiliz. Aramızdaki pürüzler tamamen kaldırılmış sayılmaz, ama ümitliyiz. Müzakereler böyledir; tehditleri vardır, fırsatları vardır. Bunları her iki ülkenin de yararına olacak şekilde değerlendirmemiz ve ortaya büyük bir proje çıkarmamız lazım. Ama dediğim gibi her iki ülke de kendi menfaatlerini koruyup kollayacaktır. Müzakerenin 2-3 yönü var. Bu bir pakettir ve o paketin tamamının bitirilmiş olması ile yürürlüğe girecektir."
Yıldız, Rusya ile müzakerelerde herhangi bir fiyat üzerinde anlaşılamaz ise Türkiye'nin bu konuda tahkime gitme gibi bir yöntem izlemesinin söz konusu olup olmadığı ile ilgili soruyu ise şu şekilde yanıtladı:
"Hukuken böyle bir yol olsa da Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, kurumsal hafızanın durumu böyle bir noktaya getirmeyeceğine inanıyorum. Her iki ülkede bu süreci doğru bir şekilde tamamlayacak bilgi birikimine ve tecrübeye sahip. İlişkiler karşılıklı istismar edilmeyecek tarzda düzenlenmiştir. Her iki ülke de buna riayet etmektedir. Ben önümüzdeki günlerin bu manada olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Gelişmeleri takip edeceğiz."
Koordinatlar üzerinde yapılan çalışmaların anlaşmazlıklardan biri olup olmadığına ilişkin soru üzerine ise Yıldız, Rusya'nın Bulgaristan ayrımından itibaren 265 kilometrelik Trakya'ya giren hattın koordinatlarını verdiğini söyledi.
Bir kısım eksiklikler olmasına rağmen çalışmaları aksatmaması için Rusya'ya fizibilite izni verdiklerini aktaran Yıldız, bunu son derece önemsediklerini, Rusya'nın da bundan dolayı müteşekkir olduğundan bahsettiğini anlattı.
Fizibilite izninin çalışmaların önünü açacak bir izin olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bunu olumlu bir gelişme olarak söylüyorum ama nihayetlenmiş bir gelişme olarak değil" şeklinde konuştu.
Yıldız, Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) bu ay tüm yüklemeyi iptal ettiğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine, Irak'ta petrol üretildiği kadar ileteceklerini, ilettikleri kadar da tüketileceğini dile getirdi.
Dünyanın günlük 94 milyon varillik tüketiminin devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, Irak'ın dünyanın en önemli üreticilerinden birisi olduğunun altını çizdi.
Yıldız, Bağdat ile Erbil'in herhangi bir anlaşmazlığının bu projeyi etkileyebileceğini de kaydetti.
Borusan EnBW Enerji'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 246 megavata ulaştı.
Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla da geçen sene başlattıkları rüzgar paketi projelerinden oluşan yatırım hamlesinin hayata geçirilmesinde sona yaklaştıklarını söyledi.
Acarla, "Harmanlık RES, Koru RES, Mut RES ve Fuatres RES'in yapımını ve Bandırma RES'te ise kapasite artırımını hedefleyen, toplam maliyeti yaklaşık 330 milyon dolar olan, devam eden yatırımlarımızın tümü tamamlandığında Borusan EnBW Enerji'nin toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 332 megavata ulaşacak" dedi.
Her biri 53 megavat gücünde olan Koru RES (Çanakkale) ve Mut RES (Mersin/Karaman) ile faaliyetteki Bandırma RES'in 30 megavat kapasite artışı hizmete girdi.
Böylelikle Borusan EnBW Enerji'nin toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 246 megavata ulaşmış oldu. Tesisler toplam olarak yılda yaklaşık 660 Gigawatt saat (GWh) elektrik enerjisi üretecek.