Bakan Yıldız Balıkesir’de
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bizler yalnızca enerji ihtiyacımızın karşılanması adına tabirimi lütfen maruz görün 'hoyratça' yapılan çalışmalara karşıyız" dedi.
Bakan Yıldız, Altaca Grubu tarafından Balıkesir'in Gönen ilçesinde yüzde 100 yerli teknolojiyle inşa edilen, Türkiye'nin en büyük entegre biyogaz ve organik gübre üretim tesisinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de milyarlarca dolarlık açılışlar yaptıklarını, ancak her şeyin sayı olmadığını, bu işin muhtevasının bir mühendis olarak kendisini, Türkiye olarak da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını çok yakından ilgilendirdiğini söyledi.
"Çevreye rağmen değil, çevreyle beraber proje geliştiriyor olmamız lazım" diyen Taner Yıldız, "Bizler yalnızca enerji ihtiyacımızın karşılanması adına tabirimi lütfen maruz görün 'hoyratça' yapılan çalışmalara karşıyız. Buradaki tesis bunun tam tersine çevreye uyumlu, hatta çevrenin işini kolaylaştıran, aynı zamanda enerji sektörüne katkı yapan önemli bir proje" değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Yıldız, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı araştırmalarda, belediyelerin atık istatistiklerinde, hane başına 1,5 zaman zaman 2 kilogramlık atıklar düştüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Özellikle hayvancılığın çok olduğu, bunu çok iyi değerlendiren bölgedeyiz. Gönen'i bu manada çok uzun süreden beri takip ediyorum. Balıkesir'de 10 yıl kalmış birisi olarak da bunu sevinerek söylemem lazım, bana heyecan verdi. Bakın Türkiye'deki kurulu güç 70 bin megavatı aştı. Açılışını yapacağımız tesis normalde 3.6 megavatlık bir tesis. Rakam olarak baktığınızda hemen hemen 25 binde biri gibi görünüyor. Ama öyle değil, çünkü bu tesisin çevreye yaptığı katkı ve kapasite faktörü, yani ne demek, 8 bin 640 saatlik bir yıl içerisindeki zamanın hemen hemen tamamını değerlendiren. Rüzgar estiği zaman var. Bugün inşallah yine bir açılış yapacağız Balıkesir'de. Su aktığı zamandır, güneş ancak açtığı zamandır. Enerji buralardan elde ediyoruz ama burada neredeyse 8 bin saatin üzerindeki bir çalışmayla burada enerji elde ediliyor."
Bugünün petrollerinin binlerce, milyonlarca yıllık geçmişin ürünü olduğunu anlatan Yıldız, "250 barlık bir basınçla üzerinden milyonlarca yıl geçmişcesine malzeme fermantasyona uğruyor ve sonunda sentetik petrol dediğimiz yakıt elde ediliyor. Bu çok sık uygulanan bir yöntem değildir ama entegre tesislerde önemli bir sistemdir. O açıdan hem mühendislik hem de Enerji Bakanlığımız olarak bunu son derece önemsiyorum" ifadesini kullandı.
Atıkların dönüşümü
Taner Yıldız, Türkiye'nin atıkları itibariyle kağıdın, odunun ve birçok malzemenin, metaller açısından bakıldığında geri dönüşüm oranları dünyadaki en az ülkelerden birisi olduğunu bildirdi.
Bunun bir kültür olduğunu ve mutlaka yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Alışkanlık gereği sobalarımızda gazete yakarız ama odundan daha pahalıdır. Kağıdın geri dönüşüm oranı Japonya'da yüzde 96'larda ama Türkiye'de yüzde 40'lar civarında. O yüzden böyle bir kültürümüzü mutlaka geliştiriyor, yaygınlaştırıyor olmamız lazım" diye konuştu.
Bakan Yıldız, Türkiye'de gerek çöpten, gerekse atıklardan elde edilen yapıyla özellikle 100 megavatlık bir tesis oluşturulduğunu dile getirerek, "80 megavatlıkta lisans almak üzere olanlar var. Dediğim gibi Türkiye'nin toplam büyüklüğüne baktığımızda sanki bu tür tesislerin Enerji Bakanlığına hiç ihtiyacı yokmuş gibi düşünüyoruz. Hayır, tam tersini düşünüyoruz. Bu tesislerin hem bakanlığımıza hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına çok fazla olumlu tesiri var. Bu tesislere çok fazla ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
"Türkiye kazanımlarından geri dönemez"
Türkiye'de 7 Haziran seçimleri sonrasında hangi siyasi konjonktür, siyasi tablo karşılarına geliyor olursa olsun mutlaka ülkenin gelişmesine, büyümesine yapılacak katkının elden bırakılmaması gerektiğini anlatan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
"Bu çok önemli. Türkiye büyümesine mutlaka devam ediyor olması lazım. Türkiye kazanımlarından geri dönemez, Türkiye yükselttiği çıtanın daha altında kalamaz. O yüzden sanayicilerimizin, özellikle iş adamlarımızın bu konuda da muhtesip olmalarını bir bakan, siyasi partinin temsilcisi olarak özellikle burada söylemek isterim. Çünkü, artık eski Türkiye değil. Dediğim gibi sandıktan çıkan milli irade, nasıl bir tablo önümüze koymuşsa, o tablonun gereği ister hükümet kurmayla, koalisyon çalışmalarıyla alakalı olsun, isterse tek başına iktidar olsun ama hangi dönemde oluyorsak olalım mutlaka Türkiye'nin ilerlemesine ve büyümesine yapacağımız katkıyı artırmamız lazım. Bu tesisin bizim açımızdan bir önemli noktası daha var. Her bir açılan 3.5 megavatlık bu tür tesisler, ithal ettiğimiz doğalgazın ödeyeceğimiz dolar miktarını daha da azaltıyor. Yani ithal enerjiyi azalttığımız, yerli enerji miktarını artırdığımız tesisler bunlar. O yüzden büyük bir heyecan duyuyoruz. Bakın birazdan bir rüzgar tesisinin açılışını yapacağız. Yalnızca 2014 yılı içerisinde Türkiye'de üretilen rüzgar santrallerinden elde ettiğimiz elektrik, yaklaşık bizim 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithal etmemize neden oldu."
Konuşmaların ardından açılışı gerçekleştirilen tesis, ziyaret edildi.
Törene, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, milletvekilleri ve iş adamları ile davetliler katıldı.
Yıldız soruları yanıtladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tesisteki incelemesinin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Yıldız, bir gazetecinin "Artvin Cerattepe'de bakır madeni çıkarılmasını istemeyen çevrecilerin nöbet tuttuğu ve bölgede maden çıkarılmaya devam edilip edilmeyeceği" yönündeki sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte bu tesisleri yapıyor olmamız lazım. Çevremiz ve yeşillikler bu ülkenin değerleri. Ayrıca yeraltı kaynaklarımız, madenlerimiz de değerdir. Biz orada ne madenimizden ne de çevremizden vazgeçmeliyiz. O yüzden mutlaka ortak bir paydada ve ortak bir noktada buluşulacağına inanıyorum. Gerginliğe gerekçe herhangi bir neden yok. Çünkü, biz Maden İşleri Genel Müdürlüğü olarak orada yeraltı madenciliğine ruhsat verdik. Yer üstünde o yeşilliğin büyük ölçüde bozulmasına müsaade edecek bir yer üstü işletmeciliğine müsaade etmedik. O yüzden, ben özel sektöründe buna itina göstereceğine inanıyorum. Ama bakırın tesisleri orada kurulmayacak. Bakın onlar taşınacak. Gerek tünel yoluyla, gerek elektrik yoluyla, gerekse de tekerlekli araçlarla taşınıp başka bir yerde işletilecek ve güzelim Cerattepe'ye de herhangi bir manada zararı olmayacak. Orada yeraltı madenciliği yapılacak. Bunu çok önemsiyorum. Benim ülkeme mesajım şudur; Ne madenimizden vazgeçelim ne de çevremizden ya da ağaçlarımızdan vazgeçelim. Her ikisinin de ortak bir noktada buluşacağı bir alan mutlaka var ve onu inşallah hep beraber gerçekleştirelim. Türkiye'nin en yüksek katma değeri bu şekliyle inşallah oluşacak."
Bakan Yıldız, Batman'da petrol işçilerinin sondaj kulesine çıkıp eylem yapmaları konusundaki son durumla ilgili soru üzerine de şöyle dedi:
"Batman'daki konuda biliyorsunuz mahkeme kararının uygulanması var. Mahkeme kararının gereği yapılıyor. Ama herhangi bir işçimizin, hangi gerekçeyle olursa olsun oradaki sondaj kulelerine çıkmalarını hiçbir şekilde tasvip edemeyiz. Orası devletin malı, devletin malına zarar vermemek lazım. O yüzden bizim gerginliğe değil, bu ülkede hep beraber birlikte olmaya ihtiyacımız var. O yüzden bunları gerekçe gösterip de farklı amaçları olanların bu tarzda davranmalarını çok doğru bulmam. Oradaki işçi kardeşlerimiz, bizim işçi kardeşlerimizdir. Kesinlikle taşkınlık yapmayı gerektirecek bir durum da söz konusu değildir."
Taner Yıldız daha sonra Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar'ı makamında ziyaret etti.
Rüzgar Enerji Santrali'nin açılış töreni
Bakan Yıldız, Edincik Enerji Üretim AŞ'nin yaptığı Rüzgar Enerji Santrali'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 13 yıl önce iktidara geldiklerinde sembolik halde 19 megavatlık bir santralin çalıştığını belirtti.
Bu santralin, bugün açılışını yaptıkları Edincik Rüzgar Enerji Santralinin 3'te 1'i kadar olduğuna işaret eden Yıldız, şunları söyledi:
"Türkiye'nin bütün santral sayısı buydu. Yani biz şu anda 13 yıl öncesinin 3 katını sadece Edincik'te açıyoruz. Bunu zihnimizde canlandıralım diye söylüyorum ama biz 4 bin megavata geldik, gerekli bir çalışma yaptık, iyi bir çalışma yaptık ama daha bunlar yeterli değil. Aynı Türkiye'nin diğer sektörlerde yaşadığı gibi. Türkiye'de özel sektörle beraber fotoğraf çektirmenin yasak olduğu, ayıplandığı bir dönemden, babamızın dedemizin zamanından bahsetmiyorum. 15 yıl önceden bahsediyorum. Böyle bir dönemden, şu anda açılışlarından iftihar ettiğimiz özel sektörle beraber çalışıyoruz. Beraber fotoğraf çektiriyoruz, beraber resim veriyoruz. Beraberce uluslararası sermayeyi ülkemize taşıyoruz. Herhangi bir kompleksimiz yok. Türkiye son 12 yıl içerisinde kamuyla özel sektörün yerini değiştirmiştir. Özel sektörün payı yüzde 32'lerdeydi 12 yıl önce, şimdi kamunun payı yüzde 32'lerde. Türkiye'nin bugünkü durumu bir zihniyet değişimi, bu bir kabuk değiştirme. Bu Türkiye'nin, iktidarı ne olursa olsun yükselttiği çıtayı artık geriye bırakmama işidir. Bu değişimi hep beraber yaşayacağız."
''Bırakın yakamızı Türkiye'nin gelişimini gerçekleştirelim"
"Coğrafyasından kaynaklanan bütün imkanları kullandığımız ülkemizde aslında çok fazla değerlendirebileceğimiz uhde var, merkez var. Rakamlara bakınız, bizim yalnızca 2023 yılı hedeflerimiz Çin'in 2014 yılında yaptığı yatırım kadar" diyen bakan Yıldız, şöyle devam etti:
"Ama şunu söylemem lazım, Nordex'in inşallah sadece kanatlarıyla değil aynı zamanda bütün tesisleriyle beraber Türkiye'nin yerli yatırımının önünü açacak bir işletmeyi de hayata geçirmesi gerekiyor. Ben buna inanıyorum. Adım adım biz pazarı oluşturdukça bunların her birisi gerçekleşecek. Bakın, Türkiye'nin denize kıyı şeridi 8 bin 648 kilometre civarında. Burada 46 tane yatırım müracaatı var, 46 tane de itiraz var. Nükleer santraller zaten patladığı için yapmamak lazım, kömür isli paslı, doğalgaz ithal, rüzgarlar kuşları öldürüyor, güneş santralleri tarım arazilerini kapatıyor, HES'ler de coğrafyayı bozuyor. Birisine sordum, peki ne yapmamızı istersiniz dedim, ben o kısmını bilmem dedi. Onu yapma, bunu yapma. Hangisini yapacağımızı müsaade edersiniz ki biz biliyoruz. Bugün burada, Edincik'de bir rüzgar enerji santralinin açılışında hiç kimse kusura bakmasın burada bir tek kuş falan ölmez inşallah. Kuşlar yolunu biliyor, kuşlar nereden gideceklerini biliyor. Bakın bu söylediklerim ironik bir cümle değildir. Bu söylediğim ABD'de araştırma enstitülerinde yapılan araştırmalarla ortaya çıkan rakamlardır. İnanamıyacağınız kadar sayıda kuş trafikte ölüyor, rüzgar santrallerinde değil. O yüzden bırakın bizim yakamızı biz Türkiye'nin gelişimini, Türkiye'nin büyümesini hep beraberce inşallah gerçekleştirelim. Hem de yerli kaynaklarımızdan gerçekleştirelim."
Her yerde, projeleri çevreye rağmen değil, çevreyle beraber gerçekleştireceklerini söylediklerini dile getiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
"Bugün tencere ve tavayı hep beraber çevreyle beraber çalalım. Bu güzel ülkemizin enerji bakanı olmak çevre projelerinin karşısında olmayı gerektirmiyor. Ben çevre bakanımızın işlerini kolaylaştırıyorum, sağolsun o da bizimkileri kolaylaştırıyor. Çünkü Türkiye bir bütün. Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar bütün yönleriyle bir bütün. Ben bu karşı oluşların, aslında her birisini bilgi ve beceriye bıraktığında mutlaka daha iyi noktalar yakalayacağına inanıyorum."
Kendilerine zaman zaman "siz havadan sudan para mı kazanıyorsunuz" diye sorduklarını dile getiren Yıldız, "Tabi, zaman zaman burada olduğu gibi havadan, zaman zamanda HES'lerde sudan para kazanıyoruz. Çünkü bunlar Türkiye'nin kaynakları. Türkiye'nin denizi, Türkiye'nin çamı, Türkiye'nin ormanı. Bu güzellikleri nasıl Türkiye'nin değeriyse tabii kaynakları da Türkiye'nin zenginliği" şeklinde konuştu.
Taner Yıldız ve beraberindekiler daha sonra tesisin açılışını gerçekleştirip rüzgar enerji santrali alanında incelemelerde bulundu.
Törene, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, milletvekilleri ve iş adamları ile davetliler katıldı.