Jeotermal

Jeotermal enerji yer yüzeyinin altında ısı şeklinde depolanan enerjinin tamamıdır. Gezegenin ilk oluşumu sırasında ortaya çıkan ısıdan ve maddelerin radyoaktif bozunmasından kaynaklanır. Bu termal enerji, kayalarda ve akışkanlarda depolanır.

Enerji Verimliliği

 

 

Jeotermal Enerjinin Kullanım Alanları

 

Jeotermal enerji, enerji arz güvenliği ve kullanım esnekliği sunan yenilenebilir enerji kaynağıdır. 

 

Jeotermal enerji, elektrik ve ısı elde edilmesinde kullanılabilir. Yüksek sıcaklık uygulamalarında; jeotermal akışkandan elde edilen ısı buhar formunda türbinlenerek jeneratör vasıtası ile elektrik üretilir.

Düşük sıcaklıklı jeotermal kaynak uygulamalarında, sera ısıtma ve tarım ürünleri kurutmanın yanı sıra bölgesel ısıtma-iklimlendirme ihtiyaçları karşılanabilir. Bunlara ek olarak, insan sağlığına yararlı mineraller içeren düşük sıcaklıktaki jeotermal kaynaklar termal turizm ve sağlık amaçlı kullanım imkanı sunmaktadırlar. 

 

Türkiye Jeotermal Enerji Potansiyeli

 

Ülkemiz jeolojik ve coğrafik konumu itibarı ile aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer almakta olup jeotermal kaynaklar açısından dünyada zengin bir konumdadır. Ülkemiz boyunca yayılmış durumda ve farklı sıcaklıklarda jeotermal kaynaklar mevcuttur.

 

Türkiye jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa’da birinci, kurulu güç bakımından Dünya’da dördüncü ülke konumundadır. Jeotermal enerjiden elektrik üretiminde ilk beş ülke; ABD, Endonezya, Filipinler, Türkiye ve Yeni Zelanda şeklindedir. Ülkemizde yer alan jeotermal kaynakların dağılımını gösteren harita aşağıda yer almaktadır. 

 

 

Ülkemizin jeotermal potansiyeli oldukça yüksek olup potansiyel oluşturan alanların %78'i Batı Anadolu'da, %9’u İç Anadolu'da, %7’si Marmara Bölgesi’nde, %5'i Doğu Anadolu'da ve %1'i diğer bölgelerde yer almaktadır. Jeotermal kaynaklarımızın %90'ının düşük ve orta sıcaklıkta olup doğrudan ısı eldesine yönelik uygulamalara (ısıtma, termal turizm, endüstriyel uygulamalar vb.), %10’ unun ise elektrik enerjisi üretimine uygun olduğu değerlendirmektedir. Ülkemiz jeotermal elektrik üretimi 1975 yılında 0,5 MWe güce sahip Kızıldere Santrali ile başlatılmıştır.

 

2005 yılından itibaren Bakanlığımız desteğiyle, mevcut kaynakların geliştirilmesi ve yeni kaynak alanlarının aranmasına ağırlık verilmiştir. 2008 yılında, Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nun yürürlüğe girmesi sonrasında, özel sektörün jeotermal arama, geliştirme ve yatırım çalışmalarına katılımı ile görünür jeotermal potansiyelimiz hızla artmıştır. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü çalışmalarına göre; ülkemizin toplam jeotermal görünür ısı potansiyeli 40.000 MWt’a ulaşmıştır. Mevcut durumda bu gücün yaklaşık %15’inin ısı, %4’ünün elektrik üretimi amaçlı kullanımı sağlanarak ekonomimize kazandırılmıştır.

 

Güncelleme Tarihi: 26.12.2024

Burada yer verilen bilgiler Bakanlığımız Web Sayfası kullanıcılarına bilgi verme amacıyla hazırlanmış olup bağlayıcı bir resmi belge niteliği taşımamaktadır.