Haberler
Oruç Reis Dolmabahçe’den Uğurlandı
Dünyanın en modern enerji filolarından birine sahip olan Türkiye, ilk kez kıtalar arası bir göreve çıktı. Filonun sismik araştırma gemilerinden biri olan Oruç Reis, petrol ve doğal gaz bulmak üzere rotayı Somali’ye çevirdi.
Oruç Reis Somali Yolcusu
Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali’ye doğru yola çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü İstanbul Boğazı’ndan geçecek olan Oruç Reis’i Somali’ye uğurlayacak. Uğurlama törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da katılacak. Ekim ayı sonunda Somali açıklarında olması planlanan Oruç Reis, ruhsatı alınmış 3 deniz yetki alanında petrol ve doğal gaz için sismik çalışma yapacak.
Bakan Bayraktar Kore Milli Günü’ne Katıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında uluslararası iş birliği imkânlarının geliştirilmesine büyük önem verdiğini ifade ederek “Kore Cumhuriyeti’yle başta yenilenebilir ve nükleer olmak üzere enerji alanındaki iş birliğinin somut ortaklıklara dönüşmesi temennimizdir.” dedi.
Enerjide Yeni Reform ve Yatırım Dönemi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide yıllık 8-10 bin megavatlık kurulu gücü devreye alacak potansiyelinin olduğunu söyledi. Yatırımcılar için 80 bin megavatlık kapasite tahsisi yapıldığını belirterek izin süreçlerinde iyileştirme yapılacağını vurgulayan Bayraktar, “Türkiye yeni bir reform ve yatırım dönemine giriyor. Reformlarımızın başında özellikle izin süreçlerini iyileştirme var. Bu yıl içerisinde inşallah Meclisimizin gündemine getirmeyi planlıyoruz." dedi.
Geleceğin Teknolojisini Şekillendirecek Projeler Üretiyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, tüm dünyanın iklim kriziyle ve enerji arzındaki sorunlarla mücadele ettiğini belirterek “200’ü aşkın bilim insanımız ve mühendisimizle geleceğin teknolojisini şekillendirecek projeler üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Venezuela ile Yeni İş Birlikleri
Türkiye ve Venezuela, doğal gaz ve petrol aramacılığı, üretimi ve ticareti konularında yeni iş birlikleri geliştirme konusunda mutabık kaldı.
Türkiye’nin İlk Nükleer Hizmet İhracı
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde Türk mühendislerin elde ettiği yetkinlik, ilk kez ihracata konu oldu. Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED), Akkuyu’nun birçok sürecinde edindiği tecrübeyi Macaristan’a taşıdı. Macaristan’da bulunan PAKS-II Nükleer Santral Projesi’nde imalat denetim hizmeti verecek olan NÜTED, Macar tarafıyla yeni sözleşmeler için de görüşmeleri sürdürüyor.
Bakan Bayraktar, Habertürk’te Canlı Yayın Konuğu Oldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz altyapısının ihtiyacının yüzde 50 daha fazlasını alabilecek kapasitede olduğunu belirterek “Şebekeye girdikten sonra bir karışım haline geliyor. Ben ona Türk harmanı diyorum. Bu altyapı bizi ticaret merkezine doğru getiriyor.” dedi.
Türkiye’nin İlk Deniz Üretim Tesisi
Türkiye, doğal gaz üretiminde yeni bir kabiliyet kazandı. Denizde 20 yıl boyunca sabit kalarak faaliyet gösterecek olan Yüzer Üretim Tesisi, Çanakkale’ye geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu ile paylaştığı Yüzer Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu.
BOTAŞ ile Total 10 Yıllık LNG Anlaşması İmzaladı
Türkiye, doğal gazda tedarik yelpazesini genişletecek adımlar atmaya devam ediyor. Daha önce 3 küresel şirketle imzalanan anlaşmalara bir yenisi daha eklendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ABD temasları sırasında BOTAŞ ile TotalEnergies, 10 yıllık LNG anlaşması imzaladı. Anlaşma ile Total, 2027 yılından itibaren her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküplük toplam 16 adet LNG kargosu temin edecek. BOTAŞ, LNG’nin bir kısmını ABD’deki dolum limanlarından, bir kısmını da Türkiye ve Avrupa terminallerinden teslim alabilecek.
Bakan Bayraktar Gastech2024’te Konuştu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, farklı kaynaklardan Türkiye’ye gelen ve Türkiye’de depolanan doğal gazı Turkish Blend (Türk Harmanı) olarak niteleyerek bunu gerekli altyapının sağlanmasıyla birlikte Avrupa piyasalarına ihraç edebileceklerini açıkladı.
Bakan Bayraktar’dan Dünyaya Nükleer Mesajı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer enerjiyi daha iyi bir geleceğin parçası olarak gördüklerini kaydederek “Bu nedenle, ticaret ve finansal kısıtlamalar ve sektöre yönelik yaptırımlar gibi tüm engellerin kaldırılması gerektiğini vurguluyoruz.” dedi.
Sosyal Adalet Yönünden Etkin Bir Destek Modeline Geçeceğiz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğal gaz fatura bedellerinin yüzde 60’ını devlet olarak üstlendiklerini belirterek “Şimdi bir tarafta dar gelirli ailelerimizi, diğer tarafta daha az tüketen enerjisini daha verimli kullanan vatandaşlarımızı desteklemeye devam edecek, sosyal adalet yönünden daha doğru ve etkin bir destek modeline geçiş yapacağız.” dedi.
Bakan Bayraktar AA Editör Masası’na Katıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bin liralık elektrik ve doğal gaz faturasının 600 lirasının devlet tarafından karşılandığını ifade ederek “gerçek ihtiyaç sahibi, dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi bu destekten istifade ettirip, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir model düşünüyoruz.” dedi.
Arap Ligi Devletlerine Enerji ve Maden Zirvesi Önerisi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Arap Ligi devletleriyle iş birliğini her alanda daha da ileri götürmeyi hedeflediklerini belirterek “Arap Ligi devletleriyle enerji ve madencilik alanında bir zirvenin tertip edilmesi daha kalıcı, daha somut, çok taraflı iş birliğinin gelişmesi için önem arz ediyor.” dedi.