Haberler
Yenilenebilir Enerjide 2035 Yol Haritası
Yenilenebilir enerjide 2035 yol haritası belli oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2035’te rüzgâr ve güneşte 120 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini belirterek yarışma modeliyle her yıl 2 bin megavatlık RES ve GES ihalesine çıkacaklarını açıkladı.
Bakan Bayraktar Çin’de İmzayı Attı
Dünyanın tek alanda bulunan en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervine sahip olan Türkiye, bu alanda ciddi bir teknoloji birikimi bulunan Çin ile önemli bir anlaşmaya imza attı. “Doğal Kaynaklar ve Madencı̇lı̇k Alanlarında İşbı̇rlı̇ğı̇ne İlı̇şkı̇n Mutabakat Zaptı”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Çinli mevkidaşı Wang Guanghua tarafından imzalandı. Anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Bayraktar, “Madenciliğin her alanında iş birliğimizi ilerletmeyi, özellikle kritik mineraller konusunda Türkiye’de birlikte çalışmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
GazProm ile Çok Yakın Çalışıyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Gaz Forumu'nda önemli açıklamalar yaptı. "Gaz Piyasası 2024: Yeni Dünya Düzeni Ana Hatları" oturumunda konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp olduğunu buna karşın 80-85 milyar metreküplük giriş kapasitesi bulunduğunu söyledi.
Herkes İçin Daha Temiz, Daha Sürdürülebilir Enerji
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen Temiz ve Güvenilir Enerji Bölgesel Konferansı’nda önemli mesajlar verdi. Enerji dönüşümünde iş birliğinin önemine işaret eden Bakan Bayraktar, “Türkiye olarak herkes için daha iyi, daha temiz ve daha sürdürülebilir bir enerji geleceğine sahip olma konusunda kararlılığımız tam. İrademiz de fevkalade güçlüdür.” dedi.
Enerjide Siber Güvenlik Milli Güvenliğin Ayrılmaz Parçası
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından düzenlenen Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu Konferansı’na katıldı.
Oruç Reis Dolmabahçe’den Uğurlandı
Dünyanın en modern enerji filolarından birine sahip olan Türkiye, ilk kez kıtalar arası bir göreve çıktı. Filonun sismik araştırma gemilerinden biri olan Oruç Reis, petrol ve doğal gaz bulmak üzere rotayı Somali’ye çevirdi.
Oruç Reis Somali Yolcusu
Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali’ye doğru yola çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü İstanbul Boğazı’ndan geçecek olan Oruç Reis’i Somali’ye uğurlayacak. Uğurlama törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da katılacak. Ekim ayı sonunda Somali açıklarında olması planlanan Oruç Reis, ruhsatı alınmış 3 deniz yetki alanında petrol ve doğal gaz için sismik çalışma yapacak.
Bakan Bayraktar Kore Milli Günü’ne Katıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında uluslararası iş birliği imkânlarının geliştirilmesine büyük önem verdiğini ifade ederek “Kore Cumhuriyeti’yle başta yenilenebilir ve nükleer olmak üzere enerji alanındaki iş birliğinin somut ortaklıklara dönüşmesi temennimizdir.” dedi.
Enerjide Yeni Reform ve Yatırım Dönemi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide yıllık 8-10 bin megavatlık kurulu gücü devreye alacak potansiyelinin olduğunu söyledi. Yatırımcılar için 80 bin megavatlık kapasite tahsisi yapıldığını belirterek izin süreçlerinde iyileştirme yapılacağını vurgulayan Bayraktar, “Türkiye yeni bir reform ve yatırım dönemine giriyor. Reformlarımızın başında özellikle izin süreçlerini iyileştirme var. Bu yıl içerisinde inşallah Meclisimizin gündemine getirmeyi planlıyoruz." dedi.
Geleceğin Teknolojisini Şekillendirecek Projeler Üretiyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, tüm dünyanın iklim kriziyle ve enerji arzındaki sorunlarla mücadele ettiğini belirterek “200’ü aşkın bilim insanımız ve mühendisimizle geleceğin teknolojisini şekillendirecek projeler üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Venezuela ile Yeni İş Birlikleri
Türkiye ve Venezuela, doğal gaz ve petrol aramacılığı, üretimi ve ticareti konularında yeni iş birlikleri geliştirme konusunda mutabık kaldı.
Türkiye’nin İlk Nükleer Hizmet İhracı
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde Türk mühendislerin elde ettiği yetkinlik, ilk kez ihracata konu oldu. Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED), Akkuyu’nun birçok sürecinde edindiği tecrübeyi Macaristan’a taşıdı. Macaristan’da bulunan PAKS-II Nükleer Santral Projesi’nde imalat denetim hizmeti verecek olan NÜTED, Macar tarafıyla yeni sözleşmeler için de görüşmeleri sürdürüyor.
Bakan Bayraktar, Habertürk’te Canlı Yayın Konuğu Oldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz altyapısının ihtiyacının yüzde 50 daha fazlasını alabilecek kapasitede olduğunu belirterek “Şebekeye girdikten sonra bir karışım haline geliyor. Ben ona Türk harmanı diyorum. Bu altyapı bizi ticaret merkezine doğru getiriyor.” dedi.
Türkiye’nin İlk Deniz Üretim Tesisi
Türkiye, doğal gaz üretiminde yeni bir kabiliyet kazandı. Denizde 20 yıl boyunca sabit kalarak faaliyet gösterecek olan Yüzer Üretim Tesisi, Çanakkale’ye geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu ile paylaştığı Yüzer Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu.
BOTAŞ ile Total 10 Yıllık LNG Anlaşması İmzaladı
Türkiye, doğal gazda tedarik yelpazesini genişletecek adımlar atmaya devam ediyor. Daha önce 3 küresel şirketle imzalanan anlaşmalara bir yenisi daha eklendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ABD temasları sırasında BOTAŞ ile TotalEnergies, 10 yıllık LNG anlaşması imzaladı. Anlaşma ile Total, 2027 yılından itibaren her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküplük toplam 16 adet LNG kargosu temin edecek. BOTAŞ, LNG’nin bir kısmını ABD’deki dolum limanlarından, bir kısmını da Türkiye ve Avrupa terminallerinden teslim alabilecek.