Enerji Verimliliği Destekleri

 

Destekler Hakkında 

 

En ucuz enerji tasarruf edilen enerji anlayışıyla, enerji tasarruf potansiyelinin ekonomiye kazandırılması, verimsiz ekipmanların verimlileri ile değiştirilmesi, enerji verimliliği bilinç seviyesinin ve teknolojik gelişim seviyesinin yükseltilmesi ve enerji verimliliği uygulamalarının artırılması amacıyla enerji verimliliği yatırımları 2009 yılından buyana Bakanlığımız tarafından 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun 8’inci maddesi kapsamında verimlilik artırıcı proje (VAP) ve gönüllü anlaşma (GA) hibe programları ile desteklenmektedir. Ayrıca, 9 Mayıs 2014 tarih ve 28995 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2014/6058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile imalat sanayi tesislerinin en az %15 enerji tasarrufu sağlayan yatırımları 5.Bölge teşviklerinden faydalanmaktadır.

 

Enerji verimliliği destek programlarının etkililiğinin artırılması ve kapsamının genişletilmesi amacıyla, 11/05/2024 tarihli ve 32543 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7501 Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunun 3 üncü ve 8 inci maddelerinde yapılan değişiklikle 2009 yılından beri uygulanan enerji verimliliği desteklerine ilişkin başvurularda sektörel kısıtlama kaldırılmış, destek bedelleri 10 kat artırılmış ve enerji yoğunluğu azaltım kriterinin yanı sıra karbon yoğunluğu ile spesifik enerji tüketimi azaltım kriterleri de getirilmiştir.

 

Mevzuat değişikliğiyle Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı devam edecek olup Gönüllü Anlaşma Destek Programı yerini Enerji ve Karbon Azaltımı (EKA) Destek Programına bırakmıştır.

 

 

Bakanlığımız bünyesinde yer alan enerji verimliliği destek programları hakkında daha detaylı bilgiye evdes.enerji.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. 

 

 

Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı: 

 

Enerjinin üretiminden nihai tüketimine kadar olan tüm sektörlerde gerçek ve tüzel kişilerin enerji verimliliği uygulama projelerinin yatırım tutarları üzerinden desteklenmesini kapsayan programdır. Yatırımlarının %30’u en fazla 15 milyon TL’ye kadar hibe şeklinde desteklenmektedir. Destek bedeli her yıl, ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.

 

Enerji tüketen verimsiz ekipmanların (fan, pompa, kazan, fırın, basınçlı hava sistemleri, buhar kapanları, elektrik motorları vb.) değişimi, rehabilitasyon ve proses düzenleme gibi yöntemlerle enerji verimliliğinin artırılması, ısıtma ve soğutma sistemleri, atık enerjinin geri kazanılması, ısı ve elektrik enerjisinin aynı anda üretildiği kojenerasyon sistemleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ısı üretimi konularındaki projeler destek programının kapsamında yer almaktadır. 

 

VAP destek programı kapsamında başvurular yıl içerisinde sürekli veya dönemsel olarak alınmaktadır.

 

 

 

Enerji ve Karbon Azaltımı (EKA) Destek Programı

 

Başvuru sahiplerinin, Bakanlığın belirlediği kriterler çerçevesinde mevcut duruma göre enerji yoğunluğu, karbon yoğunluğu veya spesifik enerji tüketimi kriterlerinden birini azaltmaları durumunda kriterlerde belirlenen yıla ait enerji giderinin desteklenmesini kapsayan programdır. 

 

Mevcut duruma göre enerji yoğunluğu, karbon yoğunluğu veya spesifik enerji tüketimi azaltmaya yönelik olarak başvuru dosyasında, bir proje yer alabileceği gibi birden fazla projede yer alabilir.

 

Referans dönem için hesaplanan referans karbon yoğunluğu/enerji yoğunluğu/spesifik enerji tüketimini izleme döneminde öngörülen oranda azaltan başvuru sahiplerine enerji giderlerinin %30’u en fazla 10 milyon TL’ye kadar hibe şeklinde desteklenmektedir. Destek bedeli her yıl, ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.

 

 

 

Beşinci Bölge Teşvikleri

 

Sanayicinin uzun dönemli yatırımlarını teşvik etmek amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının vereceği proje onayına istinaden yıllık asgari 500 TEP enerji tüketimi olan mevcut imalat sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek, mevcut duruma göre en az %15 oranında enerji tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlanan enerji verimliliğine yönelik yatırımlar, yapılacağı bölgeye bakılmaksızın beşinci bölgede yapılacak olan yatırımlara sağlanan 

 

 

teşviklerden yararlandırılmaktadır. 

 

Faydalanılacak teşvikler, katma değer vergisi istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisidir.

 

Bu teşvik programında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yatırım projeleri için uygulama öncesi ve sonrasında teknik görüş vermekle yükümlüdür. Enerji verimliliği yatırım projelerinin beşinci bölge teşvikleri kapsamında değerlendirilmesini isteyen işletmeler başvurularını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yaparlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 31.12.2024

Burada yer verilen bilgiler Bakanlığımız Web Sayfası kullanıcılarına bilgi verme amacıyla hazırlanmış olup bağlayıcı bir resmi belge niteliği taşımamaktadır.