Gümüş

Dünya gümüş üretiminin büyük kısmı, 70'li yılların ortalarına kadar demir dışı metal konsantrelerinden elde edilmekteydi. Parlak ve beyaz bir metal olan gümüşün Sembolü Ag’ dir. (Latince' de argentum kelimesinden gelmektedir).

 

GGümüş, bakır ve altınla birlikte alaşım, özellikle de sülfür ve klorür olarak bulunur. Genellikle altın, kurşun ve çinko mineralleriyle bir arada görülür. Gümüş genel olarak; fotoğraf endüstrisi, elektronik parçalar, bozuk para üretimi, süs eşyası ve takılar, alaşımlar ve dişçilik endüstrisinde kullanılır. Ayrıca, yapay yağmur yağdırmak için yağmur bombası (gümüş iyodür), ayna sırları, pil ve tel yapımında kullanılmaktadır. Geçmiş zamanda elektriği iyi iletmesinden dolayı ve tel haline kolay getirilebildiği için elektrik teli olarak da kullanılmaktaydı. Bir gram gümüşten iki kilometre uzunluğunda ince tel çekilebilir fakat doğada nadir bulunması ve değerli bir element olmasından dolayı artık bu amaçla kullanılmamaktadır.

 

 

Dünyada, Peru ve Avustralya zengin gümüş madeni yataklarına sahiptir. Dünyada gümüş madeni üretiminde ilk sırada yer alan Meksika'yı sırasıyla Çin, Peru, Şili ve Avustralya izlemektedir.

 

 

 

Global gümüş üretimi son yıllarında yatay şekilde 26 bin ton civarında seyretmektedir. 

 

 

Ülkemizde 1985'de temelleri atılıp 1987'de işletmeye alınan Eti Gümüş A.Ş.'nin tesisleri, Türkiye'nin tüvenan cevherden nihai ürün aşamasına kadar olan entegre prosese sahip ilk ve tek metal gümüş üreticisidir. Ülkemiz gümüş üretimi yıllar geçtikçe artmaya devam etmektedir.

 

 

Dünya pazarında gümüş fiyatları 2000'li yıllarda 10$/ons seviyelerinde iken 2021 yılında 25$/ons'a ulaşmıştır. 2022 yılında ise 22 $/ons seviyelerine gerilemiştir. 

 

*Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen yerler için mücbir sebep hali kaynaklı beyan süreleri uzatılmıştır. 2022 yılına ait bilgilerin güncellenmesi devam etmektedir.

 

Güncelleme Tarihi: 22.06.2023

Burada yer verilen bilgiler Bakanlığımız Web Sayfası kullanıcılarına bilgi verme amacıyla hazırlanmış olup bağlayıcı bir resmi belge niteliği taşımamaktadır.